A kompromisszumos megoldásról hétfőn szavazhatnak a washingtoni kongresszus mindkét házában.

Folyamatosan tárgyaltak a hét végén az Egyesült Államokban a demokrata párti és republikánus politikusok egy kompromisszumról, hogy elkerüljék a "költségvetési szakadékot". Amennyiben kudarccal zárulnak a tárgyalások, úgy hatályba lép a második világháború utáni legnagyobb adóemelés és költségvetési megszorítás, amely - figyelmeztetnek közgazdászok - az egész világgazdaságra kedvezőtlen hatással lehet.

A két párt szenátusi vezetője helyi idő szerint vasárnap este ismerteti frakciójával a kidolgozott kompromisszumos megállapodást, amelyről közép-európai idő szerint hétfőn szavaznak a kongresszus mindkét házában. A vita legfontosabb eleme Barack Obama amerikai elnök terve a legmagasabb jövedelmek után fizetendő adó megemeléséről. Az elnök az évi negyedmillió dollárt meghaladó jövedelmekből csípne le az eddiginél nagyobb szeletet, amit a képviselőházban többséggel rendelkező republikánusok - híven évtizedek óta képviselt álláspontjukhoz - határozottan elutasítanak.

Lindsey Graham republikánus szenátor a FoxNews tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy "egy kis megoldás" körvonalazódik és méltatta Obamát, mondván "le a kalappal az elnök előtt, győzött".

Obama mindazonáltal figyelmeztetett: ha a kongresszus nem jut megállapodásra, akkor kudarcba fulladhat a törekvés, hogy kilenc év után első alkalommal csökkenthessék - különösen a középosztályt érintő - jövedelemadót.

- Pártpolitikai megfontolásoktól függetlenül, a legfontosabb annak a biztosítása kell legyen, hogy a középosztálybeli családok adója ne emelkedjen - mondta az elnök.