Lökösháza közigazgatási kalandjai II. József uralkodása idején folytatódtak, amikor is az egyesített Békés, Csanád és Csongrád vármegye tagjaként tartották nyilván. A legnagyobb fordulat a település életében 1949-ben volt, amikor elszakadt Elektől és önállóvá vált, 1954-től napjainkig Békés megye része.

Lőkösháza, megyejárás, Lőkösháza, 20130128
Lökösháza fontos láncszem a kelet-nyugati vasúti közlekedésben. Az egyik legforgalmasabb vasúti határállomás Románia felé (Galéria)
A 2000 lakosú község polgármestere Szűcsné Gergely Györgyi 2010 óta vezeti a települést polgármesterként, az előző két ciklusban képviselőként szolgálta szülőfaluját. Szegeden a József Attila Tudományegyetemen végzett 1990-ben, de az utolsó félévet már levelezőn végezte el. A békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium hívó szavának engedelmeskedett, amikor az egyetem utolsó fél évét úgy végezte el, hogy közben tanított egykori iskolájában.

- Történelem-orosz szakon végeztem. A rendszerváltás idején csak „válságszaknak" hívták – kezd bele történetébe Lökösháza polgármestere. – A Rózsában orosztanárt kerestek, én pedig megegyeztem velük. Ezért 1990 februárjában munkába álltam, az egyetem utolsó félévét levelező hallgatóként fejezetem be. Minden abba az irányba mutatott, hogy Békéscsabán fogok huzamosabb ideig dolgozni.

- Nem így történt?

- Nem. Édesanyám volt a lökösházi iskola igazgató helyettese, aki ugyanennek a tanévnek a végén, 1990-ben nyugdíjba ment. Nekem volt egy fogadalmam, miszerint addig nem jövök haza tanítani, amíg édesanyám az iskolában dolgozik, mint vezető. Nyugdíjazása után a lökösházi iskola is állást ajánlott nekem. Én meg elfogadtam. Úgy, hogy ősszel már nem a Rózsában, hanem itthon, Lökösházán kezdtem a tanévet. Áthelyezéssel kerültem ide.

Szűcsné Gergely Györgyi Edit, megyejárás, Lőkösháza, 20130128
Szűcsné Gergely Györgyi polgármester
- Hányadik ciklusát tölti polgármesterként?

- Képviselőként a harmadikat, polgármesterként az elsőt, 2010-ben választottak meg polgármesternek.

- Ha tagja volt korábban is a testületnek, akkor pontosan tudta, hogy mire vállalkozik. Hogyan kezdett hozzá a településvezetői munkához?

- A legeslegelső lépés az volt, hogy átvilágítottuk a település gazdálkodását.

- Vontak be külsős szakértőket is?

- Nem, megcsináltuk házon belül, de nagyon kemények voltunk magunkkal szemben. Ezzel kellett kezdeni a munkát, mert jelentős, 37 millió forint adóságállománnyal kezdtünk dolgozni. Ez tulajdonképpen ki is jelölte a feladatok sorrendendjét. A legfontosabb dolog az önkormányzat adósságának csökkentése, a költségvetés stabilizálása, intézményeink működtetésének biztosítása volt.

- Hogyan kezdtek hozzá?

- Először itt, saját házunk a táján, a polgármesteri hivatalban hoztuk meg a takarékoskodási intézkedéseket. A dolgozói létszámot felére csökkentettük, a korábbi 17 helyett ma csak nyolcan dolgozunk a hivatalban. A képviselőtestület minden tagja lemondott tiszteletdíjáról, 2010 óta nem fizetünk tiszteletdíjat Lökösházán.

- Ez mennyi megtakarítást jelent?

- Ötmillió forint éves megtakarítást jelent csak ez az egy tétel.

- Ezek folyamatos kiadáscsökkentést jelentenek, találtak-e még olyan területeket, ahol spórolhatnak?

- Természetesen találtunk, és sikerült is eredményeket elérnünk. Intézményeink üzemeltetésének egyik legjelentősebb kiadásait minden évben a közüzemi díjak jelentették. Főleg a gázdíj volt nagyon magas. Ezért pályáztunk a Kistérségi Startmunka Kazánprogramjába, ahol nyertünk 26 millió forintot három új biomassza kazán telepítésére. Továbbá beüzemelünk egy nagyteljesítményű ágaprító berendezést, építünk két új tüzelőtárolót, a meglévőt pedig felújítjuk.  Az ágaprítót a környező erdők tisztításánál tudjuk hasznosítani. Ezek a beruházások számításaink szerint a negyedére csökkentik majd a fűtésköltségeinket. Ami a jelenlegi 6 millió forint helyett körülbelül 1,5 millió forintba kerül majd.

Lőkösháza, megyejárás, Lőkösháza, 20130128
Árnyas kerékpárút szeli át a települést (Galéria)
- Ezek tényleg jelentős hosszú távú megtakarítások. Jelenleg hogyan áll a kassza? A ciklus félidejében készítsünk egy gyorsmérleget!

- Ma már csak 15 millió forint a hitelállományunk. Ezek közül a számlatartozás 7 millió forint. Míg a 8 millió forintot pályázataink önrésze teszi ki. Azt gondolom, hogy ezek beszédes adatok. Mert az önrész már nem a működés közben keletkezett adóságot jelent, hanem olyan fejlesztésnek a költsége, amellyel többletet tudunk termelni.

-  Minden településen kivétel nélkül problémát okoz a munkahelyek hiánya. Gondolom, Lökösházán sincs ez másképpen. Önöknél mi a helyzet?

- Nálunk is ugyanaz a helyzet, mint bárhol az országban. A munkanélküliek létszáma évek óta nem változik jelentősen, stagnál. Ebben az idén jelentős változások lesznek, mert sikerült bekerülnünk a Start munkaprogramba, ahol eddig nem tudtunk részt venni. Az idén hetven munkanélkülinek fogunk tudni munkát biztosítani ennek keretében.

- Milyen munkákat fognak elvégezni?

- Nagyon komoly programot állítottunk össze a Start munkaprogram keretében. Értékteremtő közmunkát kívánunk végezni. Olyat, amelyik később akár arra is alkalmas lehet, hogy önállóan fenntartsa önmagát, mert folyamatos bevételeket hoz. Három hektáron növénytermesztéssel foglalkozunk majd, ahol egy fóliasátrat is felállítunk. Az itt megtermelt zöldségeket a napközikonyhánkon dolgozzuk fel. Itt naponta 230 adag ebédet főzünk gyerekeknek és a szociálisan rászorulóknak. A zöldség egy részét feldolgozzuk, lefagyasztjuk és télen fogjuk felhasználni. Ezzel a konyha működésében jelentős megtakarítást érhetünk el. Egy betonüzemet is kialakítunk, ahol kerítésoszlopokat, járdalapokat gyártunk majd. A község a járdafelújítási program előtt áll, így magunk le tudjuk gyártani a járdalapokat. A kazánprogramhoz kapcsolódóan pedig szalmabrikett gyártását fogjuk közmunkaprogramban megszervezni. Ezek mind hosszú távú feladatok, amely munkákat folyamatosan el kell látnunk. De közmunkaprogram keretében létrehozunk egy karbantartó brigádot is, amelynek az lesz a feladata, hogy intézményeink folyamatos működtetésében részt vegyenek, illetve a nyári karbantartásokat végezzék el.

-  Néhány új munkahely keletkezik majd a település új kulturális központjában a Bréda kastélyban is.

- Így van. Nekünk nagyon nagy öröm és megtiszteltetés, hogy voltak emberek, akik értéket láttak a kastélyban. Beszélgettünk már arról, hogy olyan munkakörökben, amelyekre találnak helyben embert, elsősorban helyieket fognak alkalmazni. Amiben tudjuk, segítjük őket. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok látogatót vonzanak majd ide Lökösházára, olyan embereket, akik egyébként soha el nem jönnének ide.

Lőkösháza, megyejárás, Lőkösháza, 20130128
A labdarúgók fekjutottak a megyei másodosztályba. Lökösházán sokan járnak meccsre, a helyiek magukénak érzik a csapatot (Galéria)
- Ha már szóba jött a Bréda kastély, beszéljünk egy kicsit a település kulturális életéről is.

- Alapvetően az iskolához, a gondozási központhoz és a művelődési házhoz kapcsolódik a település kulturális és civil élete. Van asszonytorna klubunk, és összesen 14 civil szervezet működik Lökösházán, akik rendszeresen szerveznek programokat maguknak. Büszkék vagyunk sportkörünkre is. Lökösháza tavaly nagy sikert ért el azzal, hogy a meggye III-ból felkerült a másodosztályba. Csak labdarúgó szakosztályunk van, a gyerekek aktívan részt vesznek a Bozsik programban. A csapat működéséhez mi is hozzájárulunk, de ez kevés lenne, támogatók nélkül nem működne az egyesület. A mérkőzéseket nagyon sokan látogatják, az egész település magáénak érzi a csapatot.

A polgármester asszony szerint a tavaly először megrendezett Fánk Fesztivál nagyon sikeres volt, ezért idén újra megrendezik, csak már a kettes szám kerül a fesztivál neve elé. Az augusztus 20-ai falunap hagyományosan sikeres rendezvénye az önkormányzatnak, az már el sem maradhat. És a közösségi élethez tartozó projektjük a helyi piac megépítése, melyre 16 millió forint pályázati pénzt remélnek. A piac, nagyságától függetlenül, minden település életében az egyik legfontosabb közösségi fórum. Az lenne Lökösháza életében is. Arról nem is beszélve, hogy ott megvalósulhatna, hogy újra a saját maguk által megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat egye az egész falu. Saját kenyerük egyébként már van hozzá...

Alföldvíz Zrt., Békéscsaba, 20121001