Egy japán bulvármagazin a múlt héten számolt be arról, hogy Minegisi Minami, az AKB48 lánycsapat egyik tagja egy fiúzenekar énekesével találkozott. Az énekes még aznap közzétett egy közel négyperces videót a banda hivatalos YouTube-csatornáján, amelyben az addig hosszú hajú lány leborotvált, szinte kopasz fejjel esedezett bocsánatért tette miatt.

- Mély bocsánatot kérek, amiért sok embernek ennyi aggodalmat okoztam. Tettem megfontolatlan és gyerekes volt - mondta Minegisi, és könyörögött azért, hogy menedzserei ne tegyék ki a csapatból.

A Tokió szórakoztató- és elektronikai negyedéről, Akihabaráról elnevezett AKB48 a szigetország messze legnépszerűbb popcsapata. Az eredetileg 48 tagból álló együttest ahhoz fogható rajongás kíséri, mint fénykorában a Spice Girlst Nagy Britanniában.

Azért, hogy az AKB48 fenntarthassa "ártatlan és tiszta" imázsát a nagyrészt fiatal lányokból és magányos férfiakból álló rajongótábora felé, a csapat tagjainak tiltott a randizás. Az énekesnő tette hatalmas vitát váltott ki a japán médiában és az interneten. Egyesek szerint a szabály értelmetlen.

- Mi értelme van tiltani, hogy barátjuk legyen, amikor egy szál semmiben jelennek meg videóikban és nyilvánosan? - nyilatkozta az Aszahi Simbun napilapnak Hasimoto Mika, egy másik hasonló popcsapat menedzsere.

Sok médiaszemélyiség arról írt a Twitteren vagy a sajtóban, hogy "undorítónak" találja az ügyet, szerintük a csapat menedzserei megalázták a lányt. Mások azzal vádolták az énekest és az AKB48 vezetését, hogy a megrázó bocsánatkérő videó egy jól kitervelt marketingfogás.

- Habár a vélemények megoszlanak azt illetően, hogy megfelelő módja-e a bocsánatkérésnek a haj leborotválása, a vezeklés sikeres, ha olyan messzire megy, hogy a közönség túlzónak érzi - nyilatkozta Keiko Isikava PR-szekértő.

A Twitteren és a Facebookon a legtöbb japán fiatal kiábrándultságának adott hangot.

- Ez a popipar bolondságát mutatja, amely megalázó dolgokra kényszerít embereket a pénz miatt - írta egy fiatal lány. Más kommentelők ugyanakkor kevés megértést mutattak az énekesnő irán.

- Senki nem kényszerítette rá, vállalta a felelősséget amikor belépett a csapatba, és az ezzel járó szabályokat is - írta egy másik fiatal.

A haj leborotválása Japánban és más ázsiai országokban is bevett vezeklési módnak számít. Ugyanakkor egyes japánok szerint az, hogy Minegisi egy ilyen semmiség miatt ilyen drasztikus lépést tett, rossz fényt vett az egész japán társadalomra és annak vezeklési kultúrájára.

- Ez olyan, mintha egy háborúban vagy egy totalitárius államban lennénk - írta egy japán a Twitteren.