A 2012-ben történt sok munkabalesetre felfigyelve a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága munkája alapján Magyarország munkavédelmi helyzetéről tájékoztató levelet küldött a témában érdekelt hatóságoknak és hivataloknak, amelyben vázolta a további balesetek megelőzésének lehetséges módozatait.

Erdős norbert, erdős norbert, Békéscsaba, 20130218
Erdős Norbert
- A tendencia megfordításához szükséges intézkedések részeként a megyei kormányhivatalok sajtókapcsolataik felhasználásával tájékoztatást adnak a közvéleménynek az adott megye munkavédelmi helyzetéről, a munkavédelem terén elért eredményekről, ezzel elősegítve a munka világában élők munkavédelmi ismereteinek bővítését, szemléletmódjuk javítását – tájékoztatott Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, országgyűlési képviselő.

A tanácsadói tevékenység erősítése érdekében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleménye szerint jó mintával járt elöl a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011 decemberében kötött megállapodása. Az együttműködés célja az, hogy a felek a vállalkozók feladatkörét érintő információk áramlását előmozdítsák. A kormányhivatal és az iparkamara együttműködése révén közös rendezvények szervezésével lehetőség nyílik a Békés megyei munkáltatók és a munkavállalók munkavédelmi ismereteinek szinten tartására, növelésére.

Bár 2011-ben Békés megyében a súlyos, halálos munkabalesetek száma kiugróan magas volt, 2012 első felének munkabaleseti statisztikája már kedvezően alakult: halálos kimenetelű munkabaleset nem történt. A Békés megyei munkabalesetek számában a tavalyi év első felében így az országos adatok alapján tapasztalható kedvezőtlen változás nem volt igazolható.

A Békés Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkavédelmi Felügyelősége a jogszabályi előírásoknak megfelelően és a munkavédelmi helyzet, morál fenntartása és javítása érdekében a hatósági feladatok teljesítése mellett ingyenes felvilágosító, tanácsadó szolgáltatást is ellát. Ennek megfelelően a Szakigazgatási szervnél 2012. szeptember 1. napjával létrehozták a Tanácsadó Osztályt. Mindezen intézkedésektől a szakemberek a munkabalesetek további csökkenését várják.