A Békéscsabai Jókai Színház idei évadát úgy igyekeztek összeállítani, hogy abban minél több darab szóljon a fiataloknak, hiszen céljuk az, hogy megkedveltessék a színházat az ifjú generációval, rászoktassák őket a színházba járásra. Emellett ezek az előadások lehetőséget adnak arra, hogy a Színitanház hallgatói is megmutathassák tehetségüket.

Ilyen volt nemrégiben a Szent Péter esernyője, most pedig a Leánykérés bemutatójára készülnek. Csehov drámáját Katkó Ferenc állította színpadra, a szerepeket pedig a Színitanház III. évfolyamosai alakítják.

Leánykérés, leánykérés, Békéscsaba, 20130301
"Csodaszép" menyasszonyok (Galéria)

Anton Pavlovics Csehov Dél-Oroszországban, Taganrog városában született 1860. január 29-én. A drámairodalom meghatározó alakja volt, újrateremtette a novella műfaját. Nevével találkozva a legtöbb fiatal megrémül, ráadásul kötelező tanulni róla, így ellenkezést vált ki a diákságból. Pedig nem kell megijedni, izgalmas, könnyed, humoros darab készült belőle, Katkó Ferenc fiataljai pedig igazán szórakoztató, ifjúságnak szóló előadást varázsolnak a békéscsabai színpadra.

Leánykérés, leánykérés, Békéscsaba
A kérő (Galéria)

A célközönség az általános iskolák felső tagozatosai és a középiskolások, de egy felnőtt számára is élmény a vidám előadás. A diákságot nem mindig egyszerű lekötni, a rendező ebben az esetben látvánnyal, sok-sok mozgással, fergeteges tempóval igyekszik szórakoztatni a nagyérdeműt.

Leánykérés, leánykérés, Békéscsaba, 20130301
További képek itt!

A darab rövid, mindössze félórás, de a színház egész estés szórakozást ígér, így az előadás előtt megismerhetik az érdeklődők Csehovot, mint drámaírót, és mint novellistát. Ezzel talán csökkenthető a diákság Csehov iránti ellenkezése, és megszeretik drámáit és novelláit.

A próbák még javában zajlanak, a kész darab a bemutató után még március 18-án, 19-én és 20-án látható az Ibsen Stúdiószínházban.