A biopiac 2009-ben indult, akkor még több-kevesebb sikerrel, de az egészséges élelmiszerek megszállottjai nem adták fel, rendre megjelentek a Széchenyi Ligetben, magukkal hozták portékáikat, és várták a vásárlókat kóstolókkal, bemutatókkal csak azért, hogy megismerjék azokat a termékeket, amik helyben termettek, és egészségesek.

Biopiac, biopiac, Békéscsaba, 20130302
Sokszínű a kínálat, de minden egészséges (Galéria)

- Egyre népszerűbb a piac, azt hiszem, hogy kialakul egy törzsközönség, aki szeret ide kijárni, érdekli őket az egészséges táplálkozás, a környezettudatosság, a helyi termékek – ezt napra pontosan két évvel ezelőtt mondta Tóth Miklós, a Ligeti Vásár szervezője, aki akkor talán maga sem merte hinni, hogy mekkorává növi ki magát a piac röpke két év alatt.

Biopiac, biopiac, Békéscsaba, 20130302
Kóstolni szabad, sőt, kötelező (Galéria)

A helyi gazdák, termelők szombat délelőttönként tartanak vásárt, ami több mint egy piac. Hasonló gondolkodású emberek találkoznak, megosztják egymással tapasztalataikat, problémáikat, megkóstoltatják termékeiket a vásározókkal.

Megtalálhatók a kínálatban az idei primőrök, a tavalyról maradt termékek, befőttek, aszalványok, zöldfűszerek, bármi, ami egy kertben elfér, illetve onnan szüretelhető. Jól megfér egymás mellett a tojás, a mogyoró, és a különleges, üvegbe töltött darált zöldségek egyvelege. És itt bizony nem baj, ha kukacos az alma, sőt, az jelzi, hogy semmilyen szintetikus növényvédő nem érte a termést.

Biopiac, biopiac, Békéscsaba, 20130302
Lehet, hogy nem annyira szép, de finom és egészséges (Galéria)

Számtalan tejtermék és sajtféleség kapható, legtöbbjéről sokan nem is hallottak még, de mindent meg lehet kóstolni, így nem vesz zsákbamacskát a „tudatlan" vevő.  Teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült kenyér, tészta, tönkölybúzából készült termékek. De a finomságok sem hiányoznak a palettáról, a sárgarépás vagy zabpelyhes muffin mézzel és dióval, csokis mályvacukros süti, sajttorta, narancsos trüffel golyó.

Biopiac, biopiac, Békéscsaba, 20130302
Segíthetünk? (Galéria)

A mostani piac már a húsvétot idézte, kiskosarak, tojáskák, nyuszidíszek is színesítették a kínálatok.

Minden kezdet nehéz, így a piac látogatottsága is lassan növekedett, de a szervezők úgy látják, egyre népszerűbb a vásár, és mindinkább növekszik azok száma, akik az egészséges élelmiszerek iránt érdeklődnek.