Immár egy éve, 2012. májusában vette át Szabadkígyós önkormányzata a Wenckheim-kastély gondozását. A komplexum nincs a falu tulajdonában, ugyanis felkerült arra a listára, amelyen olyan épületek sorakoznak, melyeket nem lehet eladni, védelem alatt állnak, így Szabadkígyós fenntartói jogokat gyakorol csupán, de ez éppen elegendő felelősséget jelent számukra.

A kastélyban korábban iskola működött, ami egyrészt jó volt, hiszen ennek köszönhető, hogy az épület egyáltalán megmaradt, másrészt nagy volt a terhelés a műemlék építményen, a sok-sok gyerek keze nyoma meglátszik a falakon, nyílászárókon, a 25 hektáros angolparkon. A nagyteremben például - amit fénykorában ebédlőként használtak – tornaterem működött. A faburkolatos falakat bordásfal, a kandalló fölött kosárpalánk díszítette a helyiséget. De erről még szót ejtünk később.

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély, szabadkígyós, wenckheim-kastély, Wenckheim-kastély, 20130306
Az ebédlő évekig tornateremként funkcionált, a kandalló fölött még látszik a kosárpalánkot tartó csavarok helye (Galéria)

Az épület állapota szépen lassan romlik, szemmel láthatóan nem kíméli az idő vasfoga a kastélyt. Omló vakolat, hiányzó burkolat, megsüllyedt lépcső, töredezett járólap – nincs kegyelem, tönkre megy a gyönyörű épület. Pedig Szabadkígyós mindent megtesz kincse megmentéséért. Egy budapesti pályázatíró cég – amelyik több sikeres programot menedzselt már - segítségével készítettek projektet, ami végül mégsem győzött.

- Az ok az lehetett, hogy nem volt megfelelő a politikai támogatottsága a pályázatnak. A gyulai kastély mellett is két országgyűlési képviselő állt, és a békéscsabai kolbászfalu mellett is. A mi pályázatunkat nem támogatta országgyűlési képviselő, pedig ennek az épületnek a műemlék igénye azt kívánná, hogy felújítsák, hasznosabb is lenne, mint egy új létesítményt felépíteni. A 8,6 milliárdos keretből, amit műemlék-felújításra szántak, nem jutott a kastélyra – mondta szomorúan Balogh József, Szabadkígyós polgármestere.

Ami reményt adhat az, hogy hamarosan megnyílik egy másik pályázati lehetőség, a Norvég Alap, ez egy 3,5 milliárdos országos keret, vélhetően elég kicsi szelet juthat ebbe a térségbe, de egyelőre ennyi a kilátás.

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély, szabadkígyós, wenckheim-kastély, Wenckheim-kastély, 20130306
Balogh József polgármesternek szívügye a kastély (Galéria)

- Szomorú számomra ez a helyzet, nehéz belső feszültségeket okoz nekem. Megkérdeztem már magamtól nem egyszer, hogy érdemes-e csinálni, nem lenne-e jobb felállni, de azzal sem érnék el semmit, és talán akkor kudarcnak élném meg – folytatta a polgármester.

A kastélyra egyébként 1,8 milliárd forint kellene, amikor készítették a pályázatot, ekkora összeg szerepelt a megvalósíthatósági tanulmányban. Ebből a pincét majdnem teljesen fel lehetne újítani, ahol a vendéglátást oldották volna meg. A földszint megszépülhetne, a nagytermek rekonstruálását elvégezhetnék, és be lehetne rendezni azokkal a bútorokkal, amelyek a XVIII. századi arisztokráciát jellemezték. Valamint az emeleten a víz, villany csatlakozást előkészíthetnék szállodai férőhelyek kialakításához. Ez most nem valósul meg, de nem marad csak álom, mert a település minden erejével arra törekszik, hogy a falut fémjelző kastélyt megmentse az enyészettől.

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély, szabadkígyós, wenckheim-kastély, Wenckheim-kastély, 20130306
Gyönyörű környezet fogadja a kastélyba lépőt (Galéria)

Utóbbi törekvést hivatott segíteni az a 10 milliós pályázat, amiből bekamerázták az épület környékét. Jelenleg 18 kamera vigyázza a biztonságot, éjjel pedig őr figyeli a területet.

Ami vigaszt jelenthet számukra, hogy a Norvég Alapból kaphatnak némi támogatást. Ez vélhetően mindössze 300 millió lesz. Ehhez van némi önerejük, ugyanis amikor a korábbi pályázatra készültek, akkor adtak ki kötvényt, hogy a 10%-os önerőt biztosítani tudják. (Később kiderült, hogy csak 5% az önerő, majd azt mondták, nincs is önerő.) Így tehát több mint 200 milliós keretük van, kérhetnek valamennyit a Vagyonkezelő Zrt-től, így kicsivel több, mint fél milliárd összejöhet. Ez ugyan mindössze a negyede a szükségesnek, de talán elegendő arra, hogy megoldják az épület szigetelését és a külső felújítást. Ez a legégetőbb. Az emeletet már magántőke bevonásával újítanák meg.

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély, szabadkígyós, wenckheim-kastély, Wenckheim-kastély, 20130306
A szabadkígyósi kastély kedvelt kirándulóhely, és sok-sok esküvői fotó is készült már parkjában (Galéria)

Kitartásukat fémjelzi, hogy szinte „üres tárcával", de elkezdték a felújítást. Szabadkígyósnak vannak földjei, és ezeket megmunkáló gépei. Egy körbálázó gép már nagyon kiöregedett, szükség sem volt rá, mert volt helyette másik, így azt eladták egymillióért. Ebből az összegből egy helybéli műbútorasztalos vállalta, hogy a nagytermet/ebédlőt – amit az iskola bordásfalakkal díszített – rendbe teszi, ez vélhetően két-három hónapon belül el is készül. Másképp nem lehet a rekonstrukciót megoldani, hiszen a település költségvetése annyira feszített, hogy ilyenekre nincs pénz.

- A pályázat elbukását nagy kudarcnak éltem meg, elhivatottság kérdése számomra, hogy megmentsük az utókor számára a 130 éves kastélyt – zárta gondolatait a polgármester.

Törekvéseit és erőfeszítéseit látva véghez is viszi tervét, és akkor majd a kastélyban helyezhetik el azt a 11 képet is, amik a Wenckheimekhez kötődnek, de jelenleg a Munkácsy Mihály Múzeum raktárában pihennek.