A rendezvény hosszú múltra tekint vissza több évtizedes hagyománya van már a Keriben a szakmai vendéglátó-ipari napnak, amikor a végzősök mutatják meg, mit is tanultak. Cukrászok, szakácsok, pincérek adtak ízelítőt tudományukból.

Keri torta, Békéscsaba, 20130309
Csodás virágok készülnek zöldségekből (Galéria)

Hogy miért is szervezik meg minden évben ezt a színvonalas és átfogó rendezvényt? Erre így válaszoltak:

- Először is azért, mert szeretjük választott szakmánkat, és örömmel mutatjuk meg az érdeklődőknek azt a sok szépséget, amit a vendéglátás nyújt. Az alkotás örömét, a siker élményét. És persze azt a sok-sok érdekességet, melyet ez a szakma rejt. Sokszínű ez a terület: megfér benne a művészet, a tudomány, a humor és az emberi kultúra szinte minden dimenziója, ezért lett ez a projekt is sokszínű, reményeink szerint szórakoztató, nevelő, gondolkodtató - tudatták az iskola végzősei.

Keri torta, Békéscsaba, 20130309
Nehéz elhinni, hogy mindez ehető (Galéria)

A Zwackkeri Vendéglátós Nap egyben verseny is, ami komoly jelentőséggel bír résztvevőnek, szakoktatónak, a tanuló felelősének. Itt kiderül, hogy melyik az a terület, amelyen még erősíteni, finomítani kell, hiszen röpke egy hónap múlva ezek a fiatalok vizsgát tesznek. A megmérettetés fontos erőpróba a szakmai vizsga előtt. A nap folyamán a szakácsok hidegtál, a cukrászok dísztorta bemutatásával versengtek, a pincérek asztalt terítettek-díszítettek. A munkákat elnézve tátva marad az ember szája, és néha el sem hisszük, hogy ami látunk, az mind-mind ehető, és azt mind-mind diákok készítették.

Cél az is, hogy a szakma népszerűsítése mellett minél ismertebbé tegyék iskolájukat, a Kerit, hiszen egyre kevesebb a pályaválasztó fiatal, emiatt növekszik a verseny az iskolák között. Fontos, hogy lássa a diákság, és a most még általános iskolába járók, hogy a Keri egy jó suli, ahol mindig történik valami.

Keri torta, Békéscsaba, 20130309
Csodatorta Keri módra (Galéria)

A rendezvényen, ami idén az „Ízelítő a gasztronómia világából Zwackkeri módra...ahogy mi csináljuk..." nevet kapta végzősök vettek részt, de persze sok érdeklődő is képviseltette magát: partnerek, borlovagok, szakácsolimpikonok, mindenki, aki kapcsolatban áll a gasztronómiával, és persze szülők, hozzátartozók, barátok. A fiatalabb évfolyamosok sokat tanulnak egy ilyen versenyből, ha csak megnézik, idősebb társaik mit, hogyan készítenek. És jó, ha készülnek, hiszen hamarosan ők is ugyanígy versengenek majd.

Azok pedig, akik most versenybe szálltak, ugródeszkának is tekinthetik a részvételt, hiszen mint megtudtuk, közülük sokan a következő két hétben országos megmérettetések döntőjében is bizonyíthatnak.

Keri torta, Békéscsaba, 20130309
Hímzés...vagy mégsem? (Galéria)

A verseny mellett a nap programja sok érdekességet tartogatott. A végzős szakács, cukrász, pincér tanulók díszmunka-bemutatója mellett volt karamellhúzás, artisztika bemutató, pogácsasütő verseny, pálinka kiállítás.

Összegezve: nagyon jól sikerült a verseny, méltán lehet büszke diákjaira az iskola igazgatója Benkóné Dudás Piroska.