Ha valakinek semmit nem mondanak a Toppla, Banner, Barum, Continental, Firestone, Good Year, Micheli, Kormoran, Viking, Mitas, Taurus, Jantsa, Uniroyal márkanevek, azoknak számára jó nagy betűkkel ki is van írva: Partner Gumicentrum KFT. Már 1994 óta gumis műhely működik itt, de csak 2003-ban lett a neve Partner Gumicentrum Kft. A cég tulajdonosa és ügyvezetője Kürti Sándor.

Partner Gumicentrum, megyejárás, Békés, 20130403
Kürti Sándor, a Partner Gumicentrum ügyvezetője a munkagépek kerekeinek mintázatát magyarázza (Galéria)

- Ön mivel foglalkozott, mielőtt gumiszerelésre adta a fejét?

- Kereskedő voltam, 1981 óta. Az Alkotás Kft-nél, amelyik ezt a gumis műhelyt is üzemeltette, 1997-ben helyezkedtem el. Kereskedőnek és gumiszerelőnek vettek fel – válaszolta Kürti Sándor.

- Hogyan lett az Öné az a műhely, ahol alkalmazottként dolgozott?

- Úgy, hogy kivásároltam az anyagcégből, az Alkotás Kft-ből. A két vállalkozás kettévált. Ők vitték tovább a saját dolgaikat, irodájuk most is van felettünk, én pedig átvettem a gumisműhelyt.

Partner Gumicentrum, megyejárás, Békés, 20130403
Ezt a képet látja az utca embere, ha elmegy a Partner Gumicentrum előtt (Galéria)

- Minden gumiszerviznek meg van a saját ügyfélköre. Az Önök ügyfelei jellemzően honnan kerülnek ki?

- Nekünk Békés megye egész területén, sőt, a határ román oldalán is vannak ügyfeleink. Mi ugyanis specializálódtunk a mezőgazdasági, ipari és földmunkagépek szakszerű gumijavítására. Fel vagyunk készülve több mázsa súlyú gumiabroncsok mozgatására, javítására, szerelésére is.

- Traktorok, kombájnok, munkagépek, rakodók, emelők, teherautók, bármi jöhet, ami gumikerekeken gurul?

- Így van. Műhelyünkben mindenféle jármű gumiját meg tudjuk javítani, bármilyen jármű kerekére fel tudjuk szerelni a gumiabroncsot.

Partner Gumicentrum, megyejárás, Békés, 20130403
A nagy és még nagyobb kerekeket ezzel a félautoma géppel szerelik (Galéria)

- Itt is ugyanolyan géppel veszik le a gumit a felniről, mint a személyautó kerekeiről?

- Az elv ugyanaz, de a méretek és a működés egy kicsit különbözik. A nagyabroncsszerelő gépünk a műhely hátsó, nagy ajtajánál van elhelyezve, hogy az udvarról könnyen be tudjuk gurítani a kereket. Miután a kereket beállítottuk a gépbe, attól kezdve mindent félrobot csinál, amit mi kézzel irányítunk. Ez egy külön műfaj, hiszen gondoljon bele, hogy egy munkagép kereke felnivel együtt akár öt mázsa is lehet.

- Pontosan ezért kérdeztem, hogyan dolgoznak a nagy kerekekkel. De mi történik akkor, ha a kerék a munkaterületen, mondjuk a szántás közepén szorul javításra?

- Akkor átmenetileg ott javítjuk meg. Van komplett mobil szervizkészletünk, olajemelőnk, szállító járművünk és minden szükséges felszerelésünk, ami a helyszíni javításhoz szükségeltetik.

- Egyébként gyakran kell helyszínekre kiszállniuk?

- Előfordul. Persze vannak munkahelyek, ahol sokkal gyakrabban megfordulunk. Mert például egy MÉH telepen dolgozó rakodógép gumija sokkal gyakrabban sérül meg, mint mondjuk egy homokbányában dolgozó gépé, vagy éppen a mezőgazdaságban dolgozó traktoré. A sérülések mindig a munkakörülmények veszélyességétől függenek.

- Országúton dolgozó kotrókhoz is kimennek?

- Természetesen. Nem csak telephelyeken történhet meg a baj, hanem az országutakon is bármikor előfordulhat defekt vagy egyéb meghibásodás. Vezetéképítésekhez ugyanúgy kiszállunk, mint bárhova máshova.

Partner Gumicentrum, megyejárás, Békés, 20130403
A műhely a legkorszerűbb eszközökkel van felszerelve (Galéria)

- Mikor vannak nyitva?

- Hétfőtől péntekig reggel héttől, délután ötig.

- És mi van akkor, ha szombaton vagy vasárnap kell a segítség?

- Szezonban ügyeletet tartunk, telefonon is elérhetőek vagyunk. Hívni kell és megyünk, de ha valaki szól, hogy hozza a gumit javításra, akkor bejövünk a műhelybe. Ez nem lehet probléma. A legfontosabb, hogy az ügyfél elégedetten távozzon tőlünk, és legközelebb is minket válasszon.

- Csak szerelnek, vagy értékesítenek is?

- Természetesen kereskedünk is. Nem régen, egészen pontosan idén januárban állapodtunk meg az ország egyik legnagyobb importtőrével a Gumiflex Kft-vel.  Ez a cég országos kereskedőhálózatot üzemeltet, melynek helyi kiemelt partnerei lettünk. A cég által forgalmazott abroncsok gyorsan és a legjobb áron vásárolhatók meg nálunk. Ennek a kapcsolatnak köszönhetjük a CULTOR márkát is.

- Nem vagyok járatos a gumi típusokban, de azért felismerem őket. Ilyen nevű gumiról viszont még sohasem hallottam.

- Pedig kiváló minőségű és nagyon jó árban lévő mezőgazdasági és ipari gumiabroncsról beszélünk. A cseh MITAS gumigyár gyártja a régi szerbiai Semperit Gumigyárban, amelyet teljesen modernizáltak. A CULTOR abroncsok fő jellemzői, mint például a minőség, változatlanok maradtak, sőt javulnak a Semperithez képest. Erre egyértelműen igaz a mondás: nyugati minőség, keleti áron.

Partner Gumicentrum, megyejárás, Békés, 20130403
Idén januárban kötöttek szerződést az ország egyik legnagyobb gumi importőrével, a Gumiflex Kft-vel. A térségben kiemelt partnerei a cégnek, nőtt a raktárkészletük és bármilyen igényt 24 órán belül ki tudnak elégíteni (Galéria)

- Raktárkészletük is van?

- Igen van. Itt a műhely mögött, raktárbázisunk van, ahol gumikat és felniket tárolunk. Ami nincs raktáron, azt huszonnégy órán belül beszerezzük. Nemcsak vásárlókat, gumisokat is kiszolgálunk.

- Gumiszerelésen kívül foglalkoznak mással is?

- Igen, néhány olyan dolgot is árulunk, amire a velünk dolgoztató gazdáknak szükségük lehet. Árulunk tehát akkumulátorokat, Pangus gumijavító anyagot és Solar agrofóliákat is. Kínálatunkban megtalálhatóak a kiváló minőségű Jantsa mezőgazdasági, ipari és teher keréktárcsák is.

- Ekkortájt aktuális az autók nyári gumicseréje. Igaz, az idén kicsit elhúzódott a tél, de azért ez az időszak az, amikor a személyautókon is le kell cserélni a téli gumikat. Önöket érinti ez a kampány?

- Hogyne érintene. Azért mert nagygépek gumiszerelésére is fel vagyunk készülve, természetesen a személyautó tulajdonosok is potenciális ügyfeleink. Nekünk is ugyanolyan szezonunk van most, mint a többi gumis kollégának. Csak nekünk a szezon nem ér véget áprilisban. A mezőgazdasági és földmunkák beindulásával számunkra elkezdődik a második, hetente hétnapos készenléttel működő szezonunk.

Partner Gumicentrum, megyejárás, Békés, 20130403
A Partner Gumicentrum csapata: Kürti Sándor (b), ifj. Kürti Sándor, Szabó Imre és Kürti Gábor (Galéria)

Kürti Sándor cége emblémájává az okos, ügyes, vidám és kedves fókát választotta, azt, amelyik a cirkuszokban bravúros labdagyakorlataival szórakoztatja a nagyérdemű közönséget. Ám Kürti Sándor fókája nem strandlabdát, hanem egy gumiabroncsot egyensúlyoz az ormánya hegyén. A műhelyben elvégzik a személyautók gyors szervizét, olaj és fékbetét cseréjét, sőt, a kocsit felkészítik műszaki vizsgára és le is bonyolítják. Kiváló a cég kabalaválasztása, mert a betérőt ugyanolyan okos, ügyes, vidám és kedves, képzett szakemberek fogadják, mint amilyen a labdázó fóka. Ezt bárki megtapasztalhatja, aki betér a gumicentrumba hozzájuk, és meglátja, hogyan dolgoznak.