E célból jött létre azaz országos kezdeményezés, amelyet kedden mutattak be Békéscsabán. Az Okoskosár nevű honlappal a fogyasztóvédelem a jövő generációját kívánja megcélozni, hogy a fiatalok minél hamarabb, már gyermekkorban elsajátíthassák az alapvető fogyasztói és környezettudatos ismereteket, amelyeket a szakemberek most játékos formában valósítottak meg.

Fogyasztóvédelmi előadás, Békéscsaba, 20130409
Erdős Norbert kormánymegbízott(b) és Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója (Galéria!)

A rendezvényt Erdős Norbert kormánymegbízott nyitotta meg, aki elmondta, hogy a gyerekek az eddigi tapasztalatok szerint aktívan részt vettek az új játékban, élvezték a programot.

A gyerekek a perselyükben összegyűjtött kis pénzükkel, a szülőktől kapott zsebpénzzel már vásárlóvá válnak. Először gondolatban, majd a valóságban is elköltik a forintokat, ám nem mindegy, hogy mire és hogyan. Emiatt is fontos, hogy a mai fiatal generációt tudatos vásárlókká formálják.

Fogyasztóvédelmi elpadás, Békéscsaba, 20130409
A jövő generációja (Még több kép itt!)

- Az Okoskosár egy országos kezdeményezés, amely segít, hogy a jövő generációját is tudatos fogyasztókká neveljük. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jelen van főiskolákon, középiskolákban, és most már a fiatal, még olvasni nem tudó közegekben is. Ezen a honlapon a gyerekek játékos módon sajátíthatják el a tudatos és biztonságos fogyasztást, vásárlást – mondta el a megnyitón Pintér István a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.

A rendezvény megnyitója után a sajtótájékoztatón Pintér István és Szebegyinszkiné Uhrin Mária beszélt a fogyasztóvédelem egyre nagyobb szerepéről.

Fogyasztóvédelmi előadás, Békéscsaba, 20130409
Szebegyinszkiné Uhrin Mária (b), Erdős Norbert, Pintér István (Képek itt!)

A 2013. év aktuális fogyasztóvédelmi feladatairól, a fogyasztók egészségének, biztonságának védelméről Pintér István beszélt. Mint megtudtuk, hazánk az Európai Unióban ez első helyen áll a piacfelügyeletet tekintve, egyre kevesebb veszélyes termék érkezik Magyarországra.

- Jelenleg 1800 vállalkozás szerepel a pozitív listán, közülük már nyolc vállalkozás megkapta a fogyasztóbarát emblémát. Mindez a szolgáltatás minőségét és a fogyasztói elégedettséget is növeli. A cégek figyelmét prevenciókkal hívjuk fel, koncentrált ellenőrzések folynak, és ha kell, akkor szankciókkal élünk. Azonban a vállalkozások ne féljenek a pozitív listától, és a pályázatoktól – mondta a főigazgató.

Szebegyinszkiné Uhrin Mária a Békés Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta, hogy az országos és a helyi panaszokat figyelembe véve több jogsértést állapítottak meg az elmúlt évben. Azonban a piacfelügyelet körében a felére csökkent a jogsértések száma, kevesebb a veszélyes termék megyénkben.

- 1500 ember keresett meg minket panasszal, kérdéssel Békés megyéből, ami hat embernek felel meg naponta. Ám nem csak személyesen, hanem írásosan is érkeznek hozzánk bejelentések. Sok jogsértés az árubemutatókon fordul elő, ahol rászedéses módszerrel próbálják meg a kereskedők eladni a terméket. Megfigyelhető, hogy a vállalkozások tanácsokat kérnek, megpróbálják megelőzni a jogsértést – ismertette az igazgatónő.

- Negatív tapasztalat továbbá, hogy a fiatalokat sok helyen kiszolgálják alkohollal és dohánytermékekkel. Ez a tevékenység továbbra sem megengedhető. A közüzemi szolgáltatókra is sok panasz érkezett, sok a kiszabott bírság is. Ezek a vállalkozások nehezen felelnek meg a jogszabályoknak. A fogyasztóvédelem szakmai fórumokat, konferenciákat tart mind a fogyasztók, mind a kereskedelmi szektor résztvevői számára – mondta Szebegyinszkiné Uhrin Mária.

Fogyasztóvédelmi előadás, Békéscsaba, 20130409
Játék közben (Képek!)

A mai világban a fogyasztóvédelem fontos, kiemelkedő szerepet kap mind hazánkban, mind az Európai Unióban. Egy-egy vásárláskor nem árt, ha feltesszük magunknak azt a kérdést, hogy „Szükségem van-e rá?", és ezzel talán megelőzhetjük a rászedést, a rossz döntést, mint fogyasztó és mint vállalkozás, megelőzhetjük a súlyos szankciókat, ha betartjuk a jogszabályokat.