A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület, Hegyvidék polgármestere, és a Mozaik Művészegyesület elnökeként Szűcs Gábor alapította 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az alapítók a díjjal a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul.

Júniusban a Pécsett megrendezendő Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSzT) immáron hatodik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat. Idén is a közönség döntheti el, hogy a társulatok által jelölt színművészek közül kié legyen a szakmai és emberi kiválóságot elismerő Kaszás Attila-díj. A díjat azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak társulatukon belül.

A közönségszavazáson résztvevő jelölteket a napokban mutatták be a MOM Kulturális Központban.

Vass Gyuri, vass gyuri, Sarkad, 20130412
Vass György
Idén Vass György (Új Színház), Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház), illetve Nyári Oszkár (kaposvári Csiky Gergely Színház) színművészre szavazhat a közönség május végéig a www.kaszasattiladij.hu oldalon. Májustól telefonon és sms-ben is lesz lehetőség a voksolásra. A közönségszavazás eredményét júniusban, a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSzT) megrendezésre kerülő díjátadó gálán fogják kihirdetni.

Vass György Szegeden született 1975-ben, de családjával együtt 1981-től Sarkadon élt, itt járt általános iskolába. A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban abszolvált érettségit követően a békéscsabai Regionális Színházművésztért Alapítvány iskolájában folytatta tanulmányait. A Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán 1998-ban végzett, 1996 óta az Új Színház tagja.

Az Új Színház Kaszás Attila-díjra jelölt színművészét csütörtökön telefonon értük utol. Előadásra készült, a Koncz Gábor által rendezett Csurka István: Döglött aknák című darabjában állt este a világot jelentő deszkákra.

- Önvallomásában ,,kiváló pedagógusokat" említ Sarkadról, akik segítségével anno sikerült megismerkednie az irodalom és a magyar nyelv nagyszerűségével és szépségével.

- Valóban. Máig köszönettel, hálával tartozom általános iskolai tanítómnak Szabó Gyuláné Lonci néninek, Fodor Pálnénak illetve Nagy Ferenc tanáromnak. Ők szerettették meg velem a magyar nyelv és irodalmat. Sarkad számomra - mivel szeretett szüleim ott élnek - az állandó biztos pont, oda mindig hazamegyek. Sarkad és Gyomaendrődön a Soczó-zúg a megnyugvás, a feltöltődés, a harmónia az életemben.

színház
- A díjjal a kimagasló művészi teljesítmény mellett a társulaton belüli jelentős közösségépítő munkát is elismerik az alapítók. Ezek szerint közösségépítő egyéniség is?

- Meghatott már a Új Színház társulatán belül is a színésztársaim, kollégáim megtisztelő bizalma. Az meg, hogy a második szakaszban a nomináltak közül is továbbjutottam, számomra a hihetetlen kategória. De bevallom: jól esik, és köszönöm a bizalmat. Hiszek az őszinte, egyenes beszédben. Szerencsére sok kolléga kikéri a véleményemet, s - bár azt szokás mondani, hogy a színház hierarchikus intézmény - én mindenkivel őszinte vagyok. Hiszem és vallom, hogy a szakma és a kollégák iránti alázat, tisztelet, s a nyílt, őszinte kommunikáció közösségépítő erővel bír.

- Kegyeltje a sorsnak, hiszen személyesen ismerte, állhatott a színpadon a díj sajnálatosan fiatalon elhunyt névadójával, Kaszás Attilával.

- Hálás vagyok az életnek, hogy ismerhettem, játszhattam Kaszás Attilával. Két darabban, az Éjjeli menedékhelyben és a Hermelinben is. Lendületes, derűs, nyitott, magával ragadó, sodró egyéniség volt, hatalmas alázattal a szakma iránt. Ikon, örök ember, igazi példakép.