A berényi szlovákok már visszatérő programként készítenek minden évben egy alkalommal haluskát közel 150 főnek, az óvodásoknak, a szervezet tagjainak és a meghívott vendégeknek. A reggeltől késő estig tartó programon megismerkedhettek az érdeklődők a tészta elkészítésétől egészen a készétel tálalásáig. Láthatták, ahogy a tésztacipókat nagy kerek lapokká nyújtják, és összehajtogatás után metéltté vágják.

Haluskafőzés, Mezőberény, 20130412

A délelőtt folyamán a gyerekek megcsodálhatták a nénik hihetetlen kézügyességét, ahogy pillanatok alatt lisztből tésztát varázsoltak, majd üstben kifőzték. A régi történetek, amelyeket a munkafolyamán osztottak meg a gyerekekkel, egy teljesen más világot, napirendet, életmódot elevenítettek fel. Megtudták a szlovákok azon hagyományát is, hogy különösen télen, szombaton főzték a haluskát és annyit, hogy másnapra, vasárnapra is maradjon.

Haluskafőzés, Mezőberény, 20130412

Ezen a napon káposztás, mákos, túrós tészta került elsősorban az asztalra, de a gyermekek kérésére előkerült a lekvár is, a jó szlovák szilvalekvár. Köszönet illeti az óvó néniket, hogy erősítik és partnerek a hagyományok őrzésében, segítik ilyen módon is a berényi szlovákság hagyományainak ápolását. A rendezvényen egy csodálatos egyveleget láthattak az ott lévők, lelkes, idős, idősebb néniket, bácsikat, akiknek láthatóan jól esett, hogy odafigyelve munkájukra, néha tátott szájjal nézték, hallgatták őket és mellettük azok a gyerekek, akik őszinte érdeklődéssel, ámulva néztek rájuk.

Haluskafőzés, Mezőberény, 20130412

A rendezvényt meglátogatta Siklósi István polgármester is, aki megerősítette a nemzetiségi programok jelentőségét, a hagyományok ápolását és ilyen jellegű átörökítés fontosságát.