Ám ez csak véletlen, mindezek ellenére a tehetség egyáltalán nem ismeri a földrajzot, hiszen bárhol, bármikor felütheti a fejét. És ha megjelenik, és ha felismerik, attól kezdve nem keres kifogásokat, inkább a kitörési pontokat keresi. Jamaicában könnyű sprintereket nevelni, mert ott a tehetségen kívül minden egyéb feltétel is rendelkezésre áll, arról nem is beszélve, hogy hagyománya, kialakult receptje van mindennek. De mit csináljon Szeghalomban két tehetséges teniszező kislány, Bondár Sára (17) és Bondár Anna (15), ahol semmilyen előzménye nincs a tenisz sportágnak? Ahol a játékot csak hobbiszinten űzik néhányan? De azért szerencséjük is van. Mert igazi sportcsaládba születtek, hiszen édesanyjuk kiváló kézilabdázó volt, édesapjuk testnevelő tanár, és többek között legmagasabb szintű tenisz edzői végzettsége is megvan.

Tenisz, megyejárás, Szeghalom, 20130416
Bondár Imre (Galéria)
- Hogyan derült ki a lányokról, hogy van érzékük a teniszhez?

- Egészen pici korukban már látszott, hogy van érzékük hozzá – válaszolta édesapjuk, és egyben edzőjük Bondár Imre. – Nálunk a családban mindenki sportolt, a lányok is, ahogyan eszmélni kezdtek, már sportoltak valamit. Nagyon hamar megtanultak úszni, síelni. Ma már inkább snowboard. Nyaranta Füzesgyarmatra jártunk, télen pedig a hegyekbe. Édesanyjuk a helyi csapatban kézilabdázott.

- Mikor derült ki róluk, hogy van tehetségük a teniszhez is?

- Elsős korukban. Akkor mini teniszt játszottak. A pálya csak akkora, mint az adogató udvar, a labda is puhább, nem pattan annyira. Nagyon jól ment nekik. Bárhol is indultunk el az országban versenyen, általában döntőt játszottak vagy meg is nyerték.

- Ön testnevelő tanár. Mikor és hol végzett?

- Bukarestben végeztem a testnevelési egyetemen. Mindent sportoltam, alapvetően középtávfutó voltam. Később több szakirányban is képeztem magam. Teniszben például nemzetközi USPTR edzői diplomám van, olyan, melyet a világ minden pontján elismernek. A záróvizsgára amerikai vizsgabiztosok jöttek. Ez egy nemzetközi tanfolyam, amelyet Magyarországon, magyar nyelven lehet elvégezni.

Tenisz, megyejárás, Szeghalom, 20130416
Bondár Anna (b) és Bondár Sára egészen kicsi korutól kezdve sportolnak, hat évesen már mini teniszt játszottak (Galéria)

- Térjünk vissza a lányokhoz. Kiderült róluk, hogy van tehetségük a játékhoz. Nyerték a mini tenisz tornákat. Mi történt ezután?

- Elkezdtünk komolyabban foglalkozni a tenisszel. Edzésterveket készítettem számukra, és szerveztük a versenyeztetésüket. Mert játék nélkül semmit nem ér a sok edzés.

- Hol tudtak versenyezni? A környéken voltak kislányversenyek?

- Néztük a versenynaptárt, és igyekeztünk minden fontos versenyre eljutni.

- Ki finanszírozta ezt? Ez nem kevés pénzbe került.

- Mi magunk fizettük a költségeket is. Az Opel Astrámban az elmúlt nyolc évben már legalább 160 ezer teniszkilométer belement.

- Külföldre is saját pénzen jártak versenyezni?

- Amikor a lányok bekerültek a válogatottba, akkor a nemzetközi versenyekre való utazásba már a szövetség is beszállt, volt, amikor minden költséget álltak, de volt olyan is, amikor például az étkezést mi fizettük.

Tenisz, megyejárás, Szeghalom, 20130416
Anna (b) ma is válogatott, Sára 14 éves koráig volt tagja a korosztályos válogatottaknak (Galéria)

- Mikor lettek a lányok a válogatottak?

- Sára 14 éves koráig folyamatosan válogatott volt, Anna kezdetek kezdete óta ott van.

- A sportág szempontjából a lányok kritikus korba léptek. A legjobbak ilyenkor kezdik megtenni azt a nagy lépésüket, amelynek végén a tehetséges kislányból komoly felnőtt versenyző válik. Edzői szempontból kivételes időszak. A lányok előtt milyen perspektíva van?

- Sára 17 éves, jövőre érettségizik. Ő nagyon komolyan vesszi a tanulást, a nyelvvizsgát, szóba került érettségi után egy amerikai ösztöndíj lehetősége is. A tanulás és a tenisz egyformán fontos, igyekszünk neki minden feltételt megteremteni ahhoz, hogy mindkettőben kiteljesedhessen.

- És Anna?

- Anna profi teniszező akar lenni, elhatározott szándéka. Tizenöt éves, már évek óta a 16 évesek között versenyez. A hazai ranglistán a 16 évesek között negyedik, a 18 évesek között a hetedik helyen áll. Az 16 évesek európai ranglistáján a hatodik. Nagyon sikeres évet zárt tavaly. Csak a két legfontosabb eredményét hadd említsem meg. Szicíliában rendezte meg az Európai Teniszszövetség a 16 évesek Mesterek Tornáját (Tennis Europe Masters), ahol Anna a harmadik helyen végzett. Tagja volt annak a magyar válogatottnak, amelyik Hollandiában kvalifikálta magát az Európa bajnokságra. A csehországi EB-n végül a válogatott a harmadik helyen végzett, nagyszerű eredmény ez. Ezek mellett még több nemzetközi tornát sikerült megnyernie.

- Éppen erről beszéltem az előbb. Ön szerint hogyan lehetne Anna tehetségét a legjobban kibontakoztatni? Mert az eredmények jelenleg nagyon jók. Ezt kellene fenntartani, továbbvinni.

- Most jött el annak az ideje, hogy a lehető legtöbb versenyen elinduljon. Különböző erősségűeken. Mindig magasabb korosztályban és már ITF versenyekre is el kellene minél többször jutnunk. Ehhez rengeteg pénzre van szükség. És az ő korosztályában még nincsenek pénzdíjak. Ahol meg vannak, azokon már komoly játékosok vesznek részt. Most alapvetően a pénztől függ a fejlődése.

Tenisz, megyejárás, Szeghalom, 20130416
Az interjú készítésekor Anna edzett a szeghalmi sportcsarnokban, egy felnőtt férfi ellen játszott (Galéria)

- Gondolom, hogy a tanári jövedelméből ez a program nem finanszírozható. Milyen lehetőségeik vannak?

- Nagyon szűkösek. A Szeghalmi Tenisz Egyesület is segít nekünk, van néhány szponzorunk is, de ezek most már nem elégségesek. Több kell ahhoz, hogy a fejlődéshez szükséges versenyekre el tudjunk jutni.

- Heraklész program, a tehetségek támogatására jött létre. Onnan nem kaphatnak segítséget?

- Benn voltunk a Heraklész programban, most más központi támogatás körvonalazódik. A Magyar Olimpiai Bizottság segítségével tudunk esetleg forráshoz jutni. Itt még semmi nem biztos, csak az, hogy Anna tagja annak a nyolc teniszezőnek, akivel a MOB 1+4 éves szerződést köt. Ezek a gyerek 15-18 évesek. A tervek szerint az ő költségeiket finanszíroznák le ennek a szerződésnek a keretében. Ebben az edző bérétől, az utazások, edzőtáborok, edzések költségei mind beletartoznak. De ez csak egyelőre tervezet. Reménykedünk.

- Mennyit edzettek a lányok az elmúlt években, amíg idáig eljutottak?

- Nyáron minden nap minimum négy óra edzés volt. Ennek megoszlása másfél óra kondi és fitnessedzés, két és fél óra tenisz. Télen nem tudunk ennyit edzeni teremben. Jelenleg kedden, szerdán, csütörtökön van fix időpontunk, illetve hétvégéken, szombaton és vasárnap is bejöhetünk a csarnokba játszani.

Tenisz, megyejárás, Szeghalom, 20130416
Sára sérüléséből lábadozott
- Ti nem egy korosztályba tartoztok – fordultam oda Sárához. – Volt már olyan, hogy versenyen egymás ellen kellett játszanotok?

- Igen volt – válaszolta Sára. – Kolozsváron, még 2011-ben egy 16 éveseknek kiírt versenyen mi ketten játszottuk a döntőt.

-  Ki nyert?

- Én nyertem, döntő szettben. Jó meccs volt.

- Nehezen szeretted meg a teniszt? – kérdeztem Annától.

- Nem, egyáltalán nem. Ahogyan elkezdtem játszani, azonnal megszerettem. Élveztem a játékot. Biztosan annak is köze van ehhez, hogy hamar ráéreztem az ízére, szinte az első pillanattól kezdve jöttek az eredmények.

- Édesapád azt mondta, hogy profi teniszező szeretnél lenni. Így van?

- Igen, mindent megteszek érte.

Szeghalomból elindultak a Bondár testvérek a teniszúton. Onnan, ahol még a teniszmadár sem járt. Eddig kiválóan haladtak. Korosztályos válogatottság, hazai és nemzetközi versenyek, előkelő helyezések és győzelmek komoly versenyeken. Eddig ment minden, mint a karikacsapás. A szülők is felvették a teniszvilág ritmusát, a család programját a lányok állítják össze. A szülők pedig kiváló kísérőik lányaiknak. Most válaszúthoz érkeztek. Bízzunk abban, hogy a jó utat választják, mert arra vezetik őket a körülmények. Miért ne lehetne egy Bondár lány a szeghalmi teniszhagyományok elindítója? (Tudják, mint Jamaicában!)