De nem csak festő és szobrász, hanem kőfaragó, sírkő készítő is. Ezt a tevékenységét megszámlálhatatlan síremlék őrzi szerte az országban, sőt határainkon túl is. Vállalkozása, a Corvus-Classica nem csak síremlékeket épít, általános kivitelezéssel, beltéri gránit, márványburkolásokkal és még kertépítéssel is foglalkozik. Gránit, márvány, műköves munkára specializálódott, tulajdonképpen általános építőipari vállalkozás.

Corvus-Kora Robert, Lökösháza, 20130414
A vállalkozás irodája tulajdonképpen műterem is. Ebből a szobából irányítja műköves és építőipari vállakozását Corvus-Kora Robert

- A művészek a képzelet, az alkotás világában élnek, kicsit távol a valóságtól, a hétköznapoktól. Ha egy építőipari vállalkozó lába akár egy centiméterre is elhagyja talajt, már mehet is a csődhivatalba. Abszolút a való világban élnek. Hogyan tudja összeegyeztetni művészi és vállalkozói életét?

- Nekem ez már természetes, fel sem tűnik. Olyan fiatalon kezdtem el dolgozni, hogy a munka egyszerűen belém ívódott. Sőt! Igazából 16 éves korom óta a saját lábamon állok, miután pedig elvégeztem az iskolát, még a szüleimet is nekem kellett segíteni. Tulajdonképpen mióta az eszemet tudom, dolgozok. A rajz, a festészet meg szenvedély, szerelem. Mindkettőben jól érzem magam.

- Mire gondol, amikor azt mondja, hogy 16 évesen a saját lábán áll?

- Arra, hogy szüleim nemigen tudták támogatni tanulmányaimat, ezért már iskolás koromban is dolgoznom kellett a tanulásért is. Mikor végeztem és hazakerültem, akkor pedig kerestem a munkát, hogy meg tudjak élni, hogy tudjam segíteni a szüleimet, és tudjak hódolni szenvedélyemnek, a festészetnek is.

- Hogyan lett műköves?

- Úgy, hogy nem vettek fel a szegedi Tömörkény Gimnáziumba. Ugyanis oda jelentkeztem a rajzi tehetségem miatt. De nem volt elég jó a bizonyítványom. Ezért választottam a műkőkészítő, kőfaragó szakmát. Békéscsabán jártam iskolába.

Corvus-Kora Robert, sírkő, Lőkösháza, 20130414
A kőfaragó szakmunkás Lökösházán kezdett el dolgozni, semmilye nem volt. Ma telephelyén márvány és gránit sírkövek sorakoznak előkészítve

- Mi történt az iskola elvégzése után?

- Hazajöttem Lökösházára és elkezdtem dolgozni, mint sírkőkészítő.

- Hogyan kell ezt elképzelni? Megvolt minden szerszáma, eszköze?

- Dehogy volt. Semmim nem volt. Történt olyan is, hogy megkevertem a betont, aztán talicskával toltam ki a temetőbe, és úgy dolgoztam be. Minden eszközt, minden szerszámot a saját bevételeimből kellett megvásárolnom. Nekem soha, senki nem adott egy fillért sem. Egyesével, szépen sorban bővítettem a készletemet.

- Hogyan kezdett hozzá a vállalkozáshoz?

- Lökösházán nem volt sírköves, ezért mikor hazatértem, és elhíreszteltem a faluban, hogy nálam meg lehet rendelni a sírkövek elkészítését, hát jöttek az emberek, és megrendelték, amikor eljött az ideje.

Corvus-Kora Robert, síremlék, Lőkösháza, 20130414
A mai technológiával bármi márványba véshető

- Gépek nélkül, egész nap dolgozott, hogyan tudott festeni?

- Úgy, hogy amikor volt egy kis szabadidőm, akkor azonnal mentem a vásznaimhoz és festettem. Soha, egyetlen percre sem tettem le az ecsetet, a festészet mindig jelen volt az életemben.

- De gondoljuk végig. A betonozás, a műkőkészítés nehéz fizikai munka. Estére az ember keze megdagad, elügyetlenedik, nehézzé válik. A festéshez meg éppen laza, könnyű, ügyes kézre van szükség. Ezt az ellentmondást hogyan tudta feloldani?

- Megtanultam, hogy fejben dől el minden. Ott lehet szabályozni, hogy az elnehezedett kéz az nehéz marad, vagy könnyű lesz. Én ezt a saját magamtól megtanultam. Tehát, nem zavart a festésben, ha előtte nem sokkal még lapátoltam.

- A vállalkozása ma teljesen gépesített, korszerű berendezésekkel felszerelt, komoly gépparkkal rendelkezik. Hogyan fejlődött a cég?

- Csak és kizárólag munkával jutottunk el oda, ahol ma tartunk. Folyamatosan dolgoztam, először csak itt Lökösházán. Az emberek meg voltak elégedve a munkámmal, ennek híre ment a környéken. Egyre gyakrabban kaptam munkát Kevermesről is, ahol szintén nem volt műköves.

Corvus-Kora Robert, síremlék, sírkő, Lőkösháza, 20130414
Corvus-Kora Robert: ebben a műhelyben minden az én terveim szerint készült. A daru úgy lett megcsinálva, hogy a műhely minden pontjára elér

- Mi lett azzal, aki korábban csinálta Kevermesen a sírköveket?

- Azok Gyuláról, Csabáról, Orosházáról jártak ki. Miután bebizonyítottam, hogy én is meg tudok olyat csinálni, mint mások, engem választottak a környékbeliek.

- No, de ezt már nem lehetett egyedül, gyalog vagy biciklivel megcsinálni.

- Nem is gyalog jártunk, vettem egy ZSUK kisteherautót. Azzal eljutottunk mindenhová. Csoda egy autó volt. Amikor csak egy henger ment, akkor is gurult. Eszméletlen sokat fogyasztott, de jól lehetett bele pakolni, mindent el tudtunk vinni egyszerre. Egyébként összesen öt ZSUK kocsim volt.

- Mint sírkő, síremlékkészítő a munkahelye a temetőkben van. Szomorú szakma az Öné?

- Nem szomorú, inkább kegyeletteljes. A temetőben nem lehet úgy viselkedni, mint mondjuk egy lakótelep építésén. Ott tiszteletben kell tartani a kijáró emberek érzéseit, nem lehet hangoskodni. De vannak vidám történeteim, velünk is történtek dolgok.

Corvus-Kora Robert, síremlék, sírkő, Lőkösháza, 20130414
A sírkő készítés kegyeletteljes munka, de nem szomorú

- Mondjon néhányat!

- Például amikor áthívtak a szomszéd faluba, hogy építsek egy kettes fedett sírt. Hozzákezdtem, csináltuk, mikor jött a megrendelő, egy darabig ott toporgott körülöttünk és a végén csak kibökte, hogy mit akar.  Azt mondta, csak kellene még egy sír. Megkérdeztem, hogy miért? Azt mondta, hogy az enyém lesz, meg a két lányé! S hozzátette: mit is adhatnék nekik!

- Van még egy?

- Egerben, a Szépasszony völgyben borozgattunk, mikor kiderült, hogy a szomszéd asztalnál sírásók csinálják ugyanazt. Szóba elegyedtünk, és hozták ők is a képtelenebbnél, képtelenebb történeteiket. Én is elmeséltem többek között azt az esetemet, amikor előre megrendelte az ember a saját sírfeliratát. Így szólt, ma is tudom: „Semmi sem új a Nap alatt, a tudatlanság világfájdalom". Mondtam neki, hogy gondolkozzunk még, de nem tágított. Kijelentette: a szöveg vagy felkerül a sírra, vagy nem fizet!

- Van még a tarsolyba?

- Még egyet elmesélek. Arról a sírásóról szól, aki nem ért rá a temetés időpontjában, mert lakodalomba kellett mennie. Ezért úgy határozott, hogy azon nem múlhat a temetés, hogy ő nem lesz otthon, ezért fogta magát, és az embert eltemette pénteken, majd elment a lakodalomba. Szombaton jöttek a gyászolók, és elhűlve tapasztalták, hogy nincs meg a halottjuk. Óriási botrány kerekedett.

- Térjünk vissza a munkához. Ma a Corvus-Calssica telephelyén hatalmas márvány és gránit lapok sorakoznak katonás rendben. A sírkőkészítő műhelyben a legkorszerűbb technológiával dolgoznak, aki ide belép, az bizalmat érez a tulajdonos iránt.

- Ezt a telephelyet fokozatosan építettük, bővítettük és szereltük fel gépekkel. Ma elmondhatom, hogy kőfaragó, műkőkészítő műhelyünk a legkorszerűbb gépekkel felszerelt. Minden eszközünk biztosított a helyszíni munkavégzéshez is. A darus kocsitól a betonkeverőig. Köszönöm, ha azt mondja, hogy rendezett a telephelyünk. Az igazság az, volt már olyan munkánk, amit pontosan emiatt kaptunk meg.

Corvus-Kora Robert, síremlék, sírkő, Lőkösháza, 20130414
A műhelyben a legkorszerűbb gépekkel dolgoznak a lökösházi munkatársak

- Munkatársait honnan és hogyan válogatja?

- Lökösházi emberekkel dolgozunk együtt. Van olyan kollégám, akivel szinte az első pillanattól kezdve együtt vagyunk. Van egy törzsgárdánk, amelyik a munkától függően egészül ki alkalmi munkásokkal. Korábban voltak tanulóim is, összesen nyolc fiatal inaskodott nálam.

- Ma is vannak tanulói?

- Ma már nincsenek, és megfogadtam, hogy nem is lesznek. Nem voltak jó tapasztalataim velük, tisztelet természetesen a kivételnek. Nem szeretnek dolgozni, nem a tanulásvágy hajtja őket, inkább csak időt húznak. Én ezt nem szeretem, és nincs is időm ezzel foglalkozni.

- A válság begyűrűzött az Önök iparágába is?

- Mindenképpen. Temetések természetesen ugyanúgy vannak, csak az emberek igényei szerényebbek lettek, mint korábban volt. Viszont a többi, épületekkel kapcsolatos megrendeléseink drasztikusan lecsökkentek. Nincs új építés, nincs felújítás, egyre nehezebb munkát szerezni.

- Az a tény, hogy ismert festő, hozott már munkát Önnek?

- Igen hozott, nem is keveset. Többek között emiatt jutottunk el egészen messze is Lökösházától síremléket építeni. A két tevékenységem teljesen jól kiegészíti egymást. Mindkét munkámat szeretem. A vállalkozással teremtem meg a feltételeit a hobbimnak. Így érzem teljesnek az életemet.

Corvus-Kora Robert, Lőkösháza, 20130414
Corvus-Kora Robert építőipari vállalkozó, képzőművész

Corvus-Kora Robert nem volt jó tanuló az iskolában, azért, mert nem szeretett tanulni. Az élet azonban komoly tanulásra fogta. Egyrészt ugye a festészetet is tanulni kellett, hiába tudott magától rajzolni, festeni, a művészet, az elődök megismeréséhez tanulásra volt szükség. Amikor megfest egy történelmi tárgyú, 40 négyzetméteres képet, hónapokig csak a korszakot tanulja. Könyvekből, múzeumokból, tanácsadóktól. Csak akkor kezd hozzá egy-egy kor megrajzoláshoz, ha megérzi a kor üzenetét. Gyakorlatilag évtizedek óta folyamatosan tanul. Az élet iskolájában. Itt viszont kitűnő tanulónak bizonyul. Ezért írhatja nyugodt szívvel névjegykártyájára: Corvus-Kora Robert, képzőművész, építőipari vállalkozó.