A tősgyökeres fővárosi ember ma Tokaj hegyalján, Mádon él, onnan jár be Miskolcra a hivatalába. Nagyon sokat ül autóban, ahol rádiót hallgat. Békéscsabára, mint számára fontos városra, itt figyelt fel másodjára. Mert először az interneten talált magának izgalmas békéscsabai programot.

Demeter Ervin, Brill Bisztró, Gabnai Csaba, gabnai csaba, brill bistro, Demeter Ervin, Békéscsaba
Gabnai Csaba (b), Demeter Ervin és Erdős Norbert a békéscsabai Brill Bisztróban

- Mire figyelt fel az interneten – kérdeztem Demeter Ervint.

- Az egyik hobbim a gasztronómia. A fővárosban is, vidéken is kifejezetten keresem a gasztronómiailag magasra értékelt éttermeket. A különböző étteremkalauzok toplistáin találkoztam először a csabai Brill étterem nevével, már ekkor felkeltette az érdeklődésemet, tanulmányoztam a honlapjukat, ez még kíváncsibbá tett. Fel is írtam az étterem nevét következő gasztroutazásaim célpontjai közé.

- Mire figyelt fel az autójában?

- Másik hobbim a színház. Autóban ültem, ott hallgattam Fekete Péterrel, a Jókai Színház igazgatójával készített interjút, melyben új bemutatójukról, a Lear királyról beszélt. És amilyen szerencsém volt, a bemutató arra a hétvégére esett, amelyikre kollégám, Erdős Norbert meghívott. Nagy örömmel jöttem, és meg is hosszabbítottam az itt tartózkodásomat.

- Hogyan telt a hétvégéje?

- Fantasztikusan. Pénteken kértem Norbit, hogy menjünk el a Brill Bisztróba, mert utána néztem és nagyon érdekel.

- És ott azt találta, amire számított?

- Nem azt találtam, a valóság felülmúlta még az étterem jó hírét is. Az étterem jó példa arra, hogy lehet vidéken a top gasztronómiát művelni, az is követendő, ahogyan a helyi alapanyagokból készül ételeikben egyszerre van jelen a hagyományok tisztelete és az újszerűség. A konyha teljesítményét letisztult tudatosság és a modern konyhatechnológia magas szintű alkalmazása jellemzi. Sokáig ott maradtunk és kérésemre, másnap ebédre is visszamentünk.

Demeter Ervin, Brill Bisztró, Gabnai Csaba, gabnai csaba, brill bistro, Demeter Ervin, Békéscsaba
Demeter Ervin magyaráz, Erdős Norbert (b) és Gabnai Csaba figyelnek

- Mi történt szombaton?

- Délelőtt Békésen volt programunk, ebéd a Brill Bisztróban, utána részt vettem a Békési Polgári Estek rendezvényén, este pedig színházba mentünk, a Lear Király díszelőadást néztük meg.

- Milyen volt az előadás?

- Az is fantasztikus volt. Nagyon tetszett, amit a színpadon láttam. Az meg különösen tetszett, amit az előadás után a fogadáson tapasztaltam. A színházban is ugyanazt éreztem, mint a Brill Bisztróban. Alázatot a hivatás és a nézők iránt. A fogadás különösen jó hangulatban telt el, olyannyira, hogy mindenképpen beszélni akartam Fekete Péter igazgató úrral is.

- Gondolom sikerült szót váltaniuk. Miről beszéltek?

- Először is gratuláltam az előadáshoz, az azt kísérő fogadáshoz és felajánlottam neki, ha elfogadja, szívesen lennék egyszer egy díszelőadás házigazdája, Gabnai Csabával együtt.

- Igazgató úr mit válaszolt?

- Örömmel vette és elfogadta felajánlásomat. Úgy, hogy az idén még egyszer biztosan jönni fogok Békéscsabára, a városba, ahol egyszerre hódolhattam gasztronómiai és színházi szenvedélyemnek.

Demeter Ervin, Brill Bisztró, Gabnai Csaba, gabnai csaba, brill bistro, Demeter Ervin, Békéscsaba
A péntek esti vacsorán rész vett Erdős Norbert és Demeter Ervin felesége is

A felajánlással kapcsolatban megkérdeztük Fekete Péter igazgató urat, aki telefonon a következőket mondta: - Igen, beszéltem Demeter Ervin kormánymegbízott úrral, és nagy örömmel vettem felajánlását, ami természetesen el is fogadtam. Tehát az idén biztosan lesz egy olyan díszelőadásunk, ahol Demeter Ervin lesz a házigazda, és a Brill Bisztró adja a vendéglátást. Hogy ez melyik lesz, azt most még nem tudom megmondani. De a legnagyobb örömöm az, hogy el akart jönni Békéscsabára a színházba, meg akarta nézni a Lear királyt, mert hallotta a rádióban. Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy ha majd beszél rólunk bárhol világban, jó hírünket fogja kelteni. És ez a legfontosabb.

Demeter Ervin békési-békéscsabai hétvégéjével kapcsolatos szavai jóval túlmutatnak a protokolláris megnyilatkozáson. Sőt! Sokkal inkább arról szóltak, hogy mint magánember is kiválóan érezte magát Békéscsabán. Mind a Brill Bisztróban, mind a Jókai Színházban ínyenceknek való programokban volt része. Jól is lakott mind a két helyen. És vissza is fog jönni!