Öt évvel ezelőtt alulról szerveződő mozgalomként indult a Magyar Dal Napja, amelynek célja az volt és az ma is, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar zenére és a magyar zenészekre. Majd 2008. augusztusában a Szigetfesztiválon ismert és elismert magyar zenészek a nagyszínpadon fergeteges koncertet adtak. 2012-ben már 30 színpadon csendült fel magyar dal.

Presser, Presser Gábor, Békéscsaba, 20130425
Presser Gábor
- Amikor egyre több rádió szórta adását az éterben, és ezekben az adásokban alig lehetett magyar dalt hallani, akkor gondoltam, hogy ez nagy baj, mert a magyar zene egy hatalmas kincs, és ha még fel is csendült egy-egy magyar dal, alig tudtak róla valamit. Ez a kincs, ami a kezünkben van határok nélküli, műfajok nélküli, a népzenétől az operáig, hiszen egy ária is dal, hiába hívjuk áriának, csak kicsit bonyolultabb – kezdte mesélni a mozgalom elindulásának apropóját Presser Gábor.

Hozzátette: abban biztos volt, hogy fontos, hogy az év 365 napjából egyet a magyar dalnak áldozzanak, csak azt nem tudta sokáig elképzelni, ez hogyan valósítható meg. Gerendai Károly jó barátjával beszélgetett a kezdeményezésről, akinek ötlete nyomán a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. 2010-ben első alkalommal meghirdette a „Magyar Dal Fővárosa" pályázatot.

- 2008-ban volt az első Magyar Dal Napja a Szigeten, és innen eredeztethető a Magyar Dal Fővárosa, ami mindig szeptember második vasárnapja, de néhol már a szombat estét is beáldozzák, akkor is vannak programok – folytatta Presser.

A Magyar Dal Fővárosa megtisztelő címet elsőként Eger, majd 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben pedig Szombathely viselhette. A pályázaton – Budapest és a fővárosi kerületek kivételével – valamennyi magyarországi város helyi önkormányzata, a helyi önkormányzat intézménye, vidéki városban működő társadalmi szervezet, illetve vállalkozás vagy más jogi személy indulhat.

Presser, Presser Gábor, Békéscsaba, 20130425
Békéscsabán háromnaposra tervezik a fesztivált (Galéria)

- Békéscsabán háromnaposra tervezzük a rendezvényt, nagy része könnyűzene lesz, fesztiváljellegű. Helyi és Békés megyei származású zenészeknek és képzőművészeknek adunk helyet. Lesz blues, musical, számos műfaj képviselteti magát. Több mint 50 zenekar lép fel, és több száz iskola kórusa vesz részt a közös éneklésben – tájékoztatta a megjelenteket Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere.

A békéscsabai rendezvény négy különböző helyszínen zajlik majd 2013. szeptember 8-án. Kiemelt helyszín a megújuló főtér, illetve az Andrássy út, Békéscsaba belvárosának sétálóutcája. További helyszínek: a Polgármesteri Hivatal udvara és az Ibsen-udvar.