Csorvás 1857. december 3-tól lett önálló adózó település, postával (1858), vasútállomással (1871), intézményhálózattal, iskolarendszerrel. Ebben az időben alakult ki a település utcáinak sakktáblaszerű rendszere, amely a mai napig jellemző Csorvásra. A XX. század elejétől 1950-ig, majd 1970-től ismét nagyközség, 2005. július 1-től város. Épített környezetének meghatározó emlékei a Wenckheim család által épített kastélyok. A grófi család összesen négy kastélyt épített.

Csorvási kastély, megyejárás, Csorvás, 20130507
Az egykori Wenckheim kastély neve ma Rudolf majori közösségi szálláshely (Galéria)

Orosházától Csorvás felé közeledve először a Károly majori kastély, majd a Rudolf majori kastély, a Kis majori és a Nagy majori kastély található, illetve volt megtalálható. Ezek közül a Károly és a Nagy majori kastélyok eltűntek a föld színéről, a Kis majori kastély romokban hever, a Rudolf majori kastély viszont eredeti állapotában pompázik, és kezdi felvenni a XXI. század életritmusát. A kastély a Csorvás Gazdák Szövetkezet tulajdonában van, akik 2010-ben teljesen felújították és közösségi szálláshelyet alakítottak ki az épületben.

- A Rudolf majori kastély 1925 és 1929 között épült, eredetileg vadászkastélynak. – kezdte az új szálláshely ismertetését Kelemen Mihály, a szövetkezet elnöke. - A kastély államosításáig itt élt Wenckheim Matild, Wenckheim Rudolf lánya. Azután lett a Kossuth Termelőszövetkezet irodája, majd ránk maradt. Három évvel ezelőtt, 2010-ben úgy határoztunk, hogy felújítjuk és új funkciót is adunk az épülethez.

- Honnan volt forrásuk ehhez?

- LEADER programba adtunk be pályázatot, egy harminc férőhelyes turisztikai szálláshely kialakítására. Nyertünk huszonötmillió forintot, melyből rendbe tettük a tetőt, felújítottuk a homlokzatot és korszerűsítettük a fűtést. A belső nyílászárókat például nem cseréltük ki, csak felújítottuk, hogy a kastély hangulatában megőrizze eredeti jellegét.

Csorvási kastély, megyejárás, Csorvás, 20130507
A kastélyban talált korabeli térkép jól érzékelteti Csorvás mezőgazdasági erejét (Galéria)

- Pontosan hogyan találjuk meg a kastélyt?

- Orosháza felé haladva, a város határától nem messze, a jobb oldalon lesz egy új, a pályázat adatai szerint 2,8 km hosszú bekötőút, az odavezet.

Az iránymutatás alapján könnyedén megtaláltuk Csorvás új szálláshelyét. Az eredeti kovácsoltvas kapu nyitva volt, ezért könnyedén begurultunk az épület parkolójába. A bejáratnál az épület gazdája, itt úgy hívják recepciós munkatársa, Gergely Pálné fogadott bennünket, aki már tudott az érkezésünkről. Ő lett a kísérőnk.

- Még nem vagyunk teljesen készen – kezdett a ház ismertetéséhez. – Igaz, a földszint és az emelet már elkészült, de a pince majd csak ezután következik.

Csorvási kastély, megyejárás, Csorvás, 20130507
A VIP szoba mindennel felszerelt, elegáns helyiség, amihez fürdőszoba és WC is tartozik (Galéria)

- Menjünk talán körbe az épületen.

- Rendben van. A földszinten vannak a szobák. Van egy családi lakosztályunk és a VIP szobánk. Ezekhez televízió, fürdőszoba és WC is tartozik. A többi hét szoba három ágyas, berendezésük turistaszállás jellegű. Azokhoz külön fürdőszobák nem tartoznak, a fürdőszoba és a WC a folyosó végén került kialakításra.

- Ide bármikor lehet jönni szállást foglalni? Mindig van itt valaki?

- Nem, én reggel nyolctól délután négyig vagyok itt. Ha valaki ekkor érkezik, akkor meg tudja kapni a szobáját. A négy óra után érkezők is utol tudnak érni telefonon. Ha felhívnak szállás ügyében, akkor kocsiba ülök, és már jövök is. Így működünk.

- Mikor nyílt meg a szálláshely?

- A felújításához 2010-ben kezdtek hozzá, vendégeket 2011 óta fogadunk itt.

Csorvási kastély, megyejárás, Csorvás, 20130507
Az emeleti látványkonya minden igényt kielégít (Galéria)

- Általában kik veszik igénybe?

- A szövetkezet vendégei, ők a VIP vagy a családi szobákat használják. A turista szobákat általában kirándulók, horgászok, vadászok, és kiránduló osztályoknak szoktuk kiadni.

- Mi van az emeleten?

- Az emeleten van kialakítva egy látványkonyha, egy nagy terem és egy kisebb, reggeliző helyiség. A konyha érdekessége, hogy az eredeti fatüzelésű sparhelt van beépítve és egy kemence is kialakításra került. A konyhához közvetlenül kapcsolódó kisebb teremben szoktuk a reggeliztetést megoldani.

Csorvási kastély, megyejárás, Csorvás, 20130507
Eredeti fatüzeléses sparhelt
- Ezek szerint a reggelizés megoldható a szálláshelyen?

- Igen. Ha a vendégek kérik, a reggeliztetésnek semmi akadálya nincsen.

- A konyha csak akkor üzemel, ha rendezvény van?

- Így van. A teremben sokan elférnek, ilyen alkalmakkor, vállalati, baráti, egyéb rendezvények esetén a konyhát is szoktuk használni. A nagyteremből nyílik egy szauna részleg. Kondi szobával, fényterápiás káddal és finn szaunával. A szaunát is igény szerint üzemeljük be.

- Hogyan tapasztalják, kezdik megismerni a Rudolf majori közösségi szálláshelyet?

- Azt gondolom, hogy igen. A csorvási művésztelepre már évtizedek óta járnak festők, az idén is jönnek, de biztosan meglepődnek majd, mert ilyen szépen készen még ők sem látták az épületet. Egyre több osztálykirándulásnak adunk helyt, és a horgásztavunkra érkezők is aludtak már itt. Vannak kerékpárjaink is, amelyek bérbe vehetők.

- Szép park közepén fekszik ez a vendégház.

Csorvási kastély, megyejárás, Csorvás, 20130508
Gergely Pálné
- Igen egy körülbelül négyhektáros terület tarozik az épülethez. A parkban százados fák állnak, többek között tölgy, juhar, piros virágú vadgesztenye és papíreperfa is.

- Milyen fejlesztési elképzeléseik vannak?

- Az épületen belül a pince felújítása a következő lépés. A házon kívül a tisztásokon teniszpálya és kézilabdapálya építése van tervben.

- Csorváson egyébként van teniszpálya?

- Jelenleg nincsen. Aki teniszezni akar az Orosházára vagy Békéscsabára jár. És vannak még kisebb épületek a területen, ezeknek a sorsa még véglegesen nem eldöntött. Szépen, lassan, de alakulunk. Nyáron nagyon kellemes itt lenni. A sok zöld miatt nagyon jó a levegő, csend van, és kényelmes, hűvös teraszok tartoznak a házhoz.

Csorvási kastély, megyejárás, Csorvás, 20130507További képek itt!

A csorvási nagy Wenckheim birtok négy legnagyobb kastélya közül egyedül a Rudolf kastély funkcionál, hivatalos neve Rudolf majori közösségi szálláshely. Nyáron művészeti alkotótábornak is helyet ad. Gróf Wenckheim Rudolf kastélya inkább vadászkastély jelleggel bírt, nem állandó lakhelyül szolgált. Az egy emeletes épület falai feltűnően vastagok, szinte várfal jellegűek. A főbejárati eredeti kovácsoltvas kapu a két kőoszlopfővel még ma is megvan. A kastélyhoz vezető közel 3 km-es út mentén egykor több mint 100 db erdei és lucfenyő állt, melyet a második világháború után kivágtak. A kastélypark ugyan 3,7 hektárra „összezsugorodott", de a megmaradt fák az egykori gazdagságot sejtetik. Az épület ma újra hasonlít korábbi önmagára...