Prológ: Az idei Szupermaraton februári sajtótájékoztatóján, Bognár Levente, Arad alpolgármestere mosolyogva jegyezte meg, hogy a szintén alpolgármesteri tisztséget gyakorló fiatal kollégája, a szervezés fázisa alatt kételkedve azt kérdezte: ’tényleg létezik olyan ember, aki le tudja futni a 205 kilométert?’ (.)

Vasárnap délután, a Csabagyöngye körül

leginkább csak a szervezők, a bámészkodók és a sajtósok(k) voltak levertek a végtelennek tűnő zuháré miatt. Ellenben, akik egy ekkora, emberfeletti távot, amit ép ésszel még felfogni sem lehet, hát még teljesíteni: még sokáig durrogtatták derűs adrenalinbombáikat a környéken.

Kerósok a Szupermaratonról, szupermaraton, kerékpárosok, Békéscsaba, 20130527
Minek a bringa, ha vicces vagy? (galéria)

Mint lassan bennfentes szupermaratonista (lesis) számtalan régi arcot fedeztem fel: Emődi Gyula sakk(szimultán)nagymestert, aki szinte már tiszteletbeli gyalogja az atlétikai jamboreeknak. A szolid urat, aki világtalan párjával, tandemmel kerekezi végig a megatávot. Vozár Attilát, aki három hosszú esztendeje, csak a partvonalról szórja intelmeit (például egy megtévedt fotósra, aki a befutó bringások bukását akarta archiválni – jelentem, ezúttal nem én voltam!).

Az öreg szakálas hobót,

akinek a gyönyörű kerója az egész batyuja. A kézzel hajtott biciklist. Az örökké röhögő Illyés Ildit, és kontráját: a mindig szigorú Urbanikné Rosza Marit (mindketten ex-csabai olimpikonok, csak míg az első: most, mint amatőr versenyzett, addig a másik a Buda-Cash Bcs. AC trénere volt/van/lesz). Vaszkán Gabit, aki a gyomai egyesületéből, mindig vagy háromvagonnyi kistsákot hoz a csabai atlétikai versenyekre. Gyebnár Évát, aki igaz másodjára van jelen, azonban másodjára nyer, és nem mellékes: utóbbi idők első egyéni női indulója. Bognár Levente aradi alpolgármestert, aki csak azért is elhozta Titiriga Katalint, az újonnan megválasztott alpolgármester társát is, hogy mégis miképp festünk mi itt Csabán. A célkaput, no és sokan másokat…

Bor Bernadett és Bor Benjamin, szupermaraton, Bor Bernadett, Bor Benjamin, Békéscsaba, 20130527
Berni & Benji - jutalom a kosárban (galéria)
A Gyöngyike épületben, egy derék ismerősöm (Gregor Laci csabai üdvöske édesanyja) révén, megismerkedhettem Bor Bernadett és Bor Benjamin hat és fél éves ikerpárral, akik szombaton 30, míg vasárnap 10 kilót tekertek le. Elmondásuk szerint a verseny legérdekesebb pillanatai azok voltak, amikor elérkeztek egy-egy frissítős-depóhoz.

És gyöngy volt a sárban,

amikor a női váltó élén, az Equipment Sport csapata az Árpád sori, befutószakaszt gyalogolva tették meg a célig. Noha nem nagyon kellett meglepődni a kunszton, hiszen zömmel mindegyikük gyalogló. És íme, a nívós női kvintett: Illyés Ildikó, Szabó Lukoviczki Katalin, Görgényi Zita, Madarász Viktória, valamint az ötödikük, Gabnainé Horváth Mónika (aki nem volt jelen), így heccből a csapat fel- és levezetője, Rácz Sándor vállalta a beugrást a levezetéshez.

Miután Lakatos Roland 18 óra után átvágta a célszalagot, és fejére tették a győzteseknek járó zöld babérkoszorút, óvatosan, három apró kérdést szegeztem neki. (Jóllehet, teljesen mezei ritmusban klappolt a levegővétele, és nem úgy, mint aki épp 205 kilométer hagyott volna a háta mögött.)

– Milyen kapcsolatban állsz Fortunával?
– Természetesen a szerencse szükséges egy ilyen versenyen, de ezenkívül kell egy jó láb, egy jó fej és egy jó gyomor.

– Az utóbbi szerv – ezt Vozár Attis mesélte –, a nagy esélyesnél, szegény Bogár Janinál szombaton némileg leblokkolt, így ő nem tudta folytatni a versenyt.
– De ettől függetlenül, a papírforma szerint is a harmadik helyre tartottam magam.

– Tehát így számoltál: Bogár Jani...
– Igen, és a külföldi versenyző pedig megsérült, és föladta, úgyhogy így sikerült.

Illyés Ildikó (b), Rácz Sándor, Madarász Viktória, Szabó Lukoviczki Katalin, Görgényi Zita, szupermaraton, Madarász Viktória, rácz sándor, Békéscsaba, 20130527
Hajrá, csajok - csak úgy döngött az Árpád sor (galéria)

Eredmények, férfiak, egyéni: 1. Lakatos Roland (Zalaegerszeg); 2. Vranics László (Nagykanizsa); 3. Zahorán János (Mezőberény).

Férfiak, váltó, csapat: 1. Opel Körös, Békéscsabai AC (Tábor Miklós, Makár László, Tóth Péter Árpád, Oláh Tamás, Nagy Tamás János); 2. Buda-Cash Békéscsabai AC (Szigeti Balázs, Dobra Viktor, Erkolo Ashenafi, Ádász Bence); 3. Argo Bucuresti.

Nők, egyéni: 1. Gyebnár Éva.

Nők, csapat: 1. Equipment Sport, Békéscsaba (Ilyés Ildikó, Szabó Katalin, Horváth Mónika, Görgényi Zita, Madarász Viktória); 2. Frühwald (Plavecz Andrea, Róta Annamária, Szilágyi Szvetlana, Molnár Gitta, Juhász Tünde); 3. Ösztrogének.

Az Opel Körös nemzetközi félmaratonban a férfiaknál 1. Nagy Tamás János, 2. Erkolo Ashenafi, 3. Minerean Sorin. A nőknél 1. Molnár Gitta,2. Szabó Krisztina, 3. Madarász Viktória lett.

Lakatos Roland, szupermaraton, lakatos roland, zalaegerszeg, Békéscsaba, 20130527
Viktória, koszorú, Roland