Vakáció – egy olyan gyermek-örömteli időszak, ami némely szülőnek komoly homlokráncokat és ősz hajszálai számának növekedését okozza. A gyerekeket persze ez egyáltalán nem érdekli, jól megérdemelt szünidejüket a lehető legvidámabban, legizgalmasabban, legtartalmasabban szeretnék eltölteni.

Életkép a tűzoltótáborból, Tótkomlós
Igen ám, de a szünidő 10 „kemény" hét hosszúságú, és ugyebár a szülőknek nincs ennyi szabadsága, tehát valami közbülső megoldást kell keresni. Szerencsések azok, akik nagyszülő segítségét igénybe tudják venni, esetleg keresztszülő, nagybácsi, nagynéni vállalja egy-két hétre a felvigyázást. Akkor néhány hét szabadsággal megússza a szülő a vakációt.

Nyári tábor

Akinek nincs ilyenforma segítsége, az körbenézhet a nyári táborok háza táján. Teljes megoldást ez sem nyújt, hiszen egész nyáron csak nem táborozhat a lurkó – kivéve, ha a szülők pénztárcája ezt megengedi, ugyanis a táborok nem mondhatók olcsó mulatságnak. Ezekben – hasonlóan az iskolaidőhöz – reggeltől délutánig vannak a gyerekek, és általában háromszori étkezés jár. Bár nagyon változatosak a programok, igyekeznek a gyerekek szórakoztatásáról magas fokon gondoskodni, a felügyelet, az étkezés, a különböző belépők ára cirka 10-25 ezer forint közé kóstálják egy egy ilyen hetes vigadozás díját. Ha számba vesszük a vakáció 10 hetét, és fokozzuk ezt azzal, hogy a családban esetleg nem egy gyermek felügyeletét kell megoldani, akkor már jelentős kiadásnak nézünk elébe. No és az apróbbaknak nem is biztos, hogy a táborozás megfelel, esetleg túl kicsik még hozzá.

Nyári tábor 2,  kézműves foglalkozás, nyári tábor,  lelkész,  óvónő, Tamási, 20110705
Az előrelátó szülők már most, sőt, hetekkel korábban szervezésbe kezdtek, és pontos időrend szerint beosztják a nyarat. Nagyszülők, tábor, saját szabadság, és akiknek elég sok megbízható, gyermekes házaspár van a baráti körében, szóba jöhet megoldásként. Utóbbi akkor érdekes, ha a családok össze tudják szervezni szabadságaikat oly módon, hogy egymás gyermekeire vigyáznak. Ez a csemetéknek is izgalmas, hiszen társaságban töltik idejüket, olyan gyerkőcök között, akiket ismernek. A szülők pedig megtakarítják szabadságaikat, mégis megoldják a felügyeletet.

Egy a lényeg: ne unatkozzon az aprónép, mert az unalom izgalmas gondolatokat szül, amiket persze meg is kell valósítani. És ami a gyerkőcnek izgalmas, az a szülők szemében legtöbbször veszélyes és tiltandó.  A „kulcsos gyerekek" – nyakukban lakáskulccsal utcán lebzselő gyermekek – ideje lejárt, bár a csavargás maradt, ami tudjuk, sosem jó. Programot hát minden vakációzónak!