Második alkalommal vágott neki az embert próbáló útnak a viharsarki teátrum. Két éve a fesztivál fődíjával tértek haza Gogol Háztűznéző című komédiájának előadása után. A díj megszépíti az emlékeket, de maga az utazás egy külön regényt is meg tudna tölteni témával. A társulat Békéscsabáról busszal utazott Lembergig, ahol a Lemberg – Kherszon „expresszre" szállva 20 óra vonattal és komppal haladtak tovább Kherszonig. A produkció pár szereplője közben Európa más pontjain ült repülőre, hogy utolérjék a társulatot. A színház 70 fős csapata végül megérkezett Ukrajna egyik legősibb városába, ahol azonnal a produkció a helyi műszaki lehetőségekhez történő adaptálásával kezdhetik „kipihenni" a két napos utazást.

A Dnyeper folyó és a Fekete tenger találkozásánál épült városban a keleti régió egyik meghatározó színházi fesztiválján a Melpomena Tavriján léptek deszkára a csabai színészek, de mellettük több mint tíz ország hozta el egy-egy sikerdarabját.

Elvinni Magyarország jó hírét szerte a világba  és tanulni más társulatok művészetéből - ez a célunk mondta el Fekete Péter igazgató a helyszínen érdeklődő újságíróknak.

Tizennégy ország igazgatóival találkoztak a társulat tagjai a fergeteges hangulatú fesztiválon

A Dnyeper partján pár perc kikapcsolódásra is kerít időt a társulat, de a fesztivál közben már zajlik. A műszaki munkatársak ezért már két napja egy-egy verseny előadás közötti szünetekben építik a forgószínpadot, az intelligens lámpákat és azt a félkamionnyi technikát, amely Békéscsabáról korábban útnak indult.

Nagy a várakozás a csabai Monte Cristo előadásra. A Minszki Színház igazgatója a fesztivál éttermében elmondta: – Hallottunk az Európában is egyedülálló látványvilágról. Nagyon kíváncsiak vagyunk, itt leszünk a holnapi bemutatón. –

A fesztivál igazgatója Alexander Knyiga tájékoztatása szerint, hetek óta nem lehet jegyet kapni a békéscsabai előadásra.

A műszak dolgozott, a tánckar próbált, a színészek testben és lélekben készültek a megmérettetésre.

Közel kétezer kilométerre az otthontól, fantasztikus kihívás hogy Magyarországról, a mi munkánkról, a mi művészetünkről szól pár napig a világ - mondták a Monte Cristo szereplői, két próba között.