Az ukrán városban a közönség hatalmas ovációval üdvözölte a musicalt, amelyet épp Herszonban játszottak 70. alkalommal.

Jókai színház, Jókai Színház,  különdíj, herszon, Békéscsaba, 20130604
Élménybeszámoló (galéria)

Fekete Péter, a teátrum igazgatója kedden a Jókai Szalonban beszámolót tartott a fesztivál jelentőségéről, az elért sikerről és az utazás tapasztalatairól. Elmondta, hogy a színház 130 éves történelmében még nem volt példa arra, hogy egy előadást 70 alkalommal is színpadra állítsanak.

- Fesztivál és fesztivál között különbség van: nyári fesztiválra az ember dolgozni megy, pénzt keresni, viszont a szakmai fesztiválon a zsűri díjakkal illeti az előadásokat. A fesztiválon 14 ország képviselői azt látták, hogy Magyarországon, Békéscsabán profi művészek élnek, most pedig 14 országban Békéscsabáról beszélnek. Hogy miért is megyünk fesztiválra? Egyrészt, hogy megmérettessük magunkat, másrészt, hogy megismerkedjünk más produkciókkal – mondta Fekete Péter.

Jókai színház, Jókai Színház,  különdíj, herszon, Békéscsaba, 20130604
A DÍJ (képek)

Az út nem volt egy leányálom, hiszen 19 órát vonatoztak oda, majd ugyanennyit vissza (plusz – mínusz a buszút). A művészek többsége megemlítette az utazást, hiszen nem minden nap utazik egyhuzamban az ember „röpke" 19 órát.

Bartus Gyula is hangoztatta, hogy az út nehéz volt. Már 3. alkalommal jár Herszonban, ahol most is szeretettel találkozott. Az előadás végén a nézők hatalmas ovációba kezdtek. „Brava!!" – skandálta a közönség – ismertette az élményeket a színművész.

Lakatos Károly sminkmester is hozzátette, hogy hosszú volt az utazás, de mindezt kárpótolta az előadás sikere. Kellemesen csalódott az országban, a vendéglátást is dicsérettel illette, és ha lehetőség adódik, akkor újra elmenne Herszonba.

Jókai színház, Jókai Színház,  különdíj, herszon, Békéscsaba, 20130604
Szomor György (jobb) is mesél az élményekről (képek)

Szomor György, a Monte Cristo grófja musical rendezője a kultúrák találkozásáról beszélt.

- A nyelveket áthidalva üzentünk egymásnak. Ugyan a zene és a tánc sok mindent körbeölel, de a prózai részeknél – mivel a művészek hitelesen adták át a mondanivalót – az ukrán, és a más nemzetiségű közönség is katarzist élt át. Időnként zavarba ejtően szerettek minket – tette hozzá a művész.

Mint kiderül, nem csak Magyarországon belül hatalmas siker a Monte Cristo grófja, hanem határon túl is. Az erős emóció, a hiteles közlés pedig az univerzális nyelvet testesítette meg a fesztiválon.

Katkó Ferenc még kiemelte az utazás mellett azt, hogy a magyarok nagyon jól tudnak zenés produkciót előadni, ebben az ukránok nem olyan jók, hiszen nincs akkora hagyománya a zenés színháznak ott, mint itthon, hazánkban.

Jókai színház, Jókai Színház,  különdíj, herszon, Békéscsaba, 20130604
Szomor György (áll, bal), Liszi Melinda, Fekete Péter, Bartus Gyula, Katkó Ferenc (bal, ül), Csomós Lajos, na és persze a DÍJ (még több kép)

A művészek mind úgy érzik, hogy hatalmas sikerrel térhettek haza. Fekete Péter megköszönte mind a színészeknek, mind a színház munkatársainak, akik a háttérből segítettek, mind Békéscsaba városának a munkát és a támogatást. Illetve kiemelte a közönség szerepét is, hiszen, ha a színházba látogatók nem követelik vissza a darabot újra és újra, akkor a fesztiválon nem érhettek volna el ilyen nagy sikert.

Jókai színház, Jókai Színház,  különdíj, herszon, Békéscsaba, 20130604
A beszámoló után mindenki megkóstolhatta az ukrán vodkát, teát, és sózott halfalatkákat (galéria)