Kistelek címerében három zöld levél látható, amely a hármas szám és a város kapcsolatát szimbolizálja. A település újkori történelme a XVIII. század második felében itt, a pusztában kialakított telkeken megépített 101 jobbágy, 19 házas zsellér és 3 házatlan zsellér házának megépítésével kezdődött. Nevét is ekkor kapta Kis Telek.

Kistelek város, megyejárás, Kistelek, 20130609
A katolikus templom Kistelek belvárosában (képek)

- A városka Szegedtől mindössze 20 kilométerre, északra, a Budapestre vezető M5-ös autópálya és vasútvonal mellett helyezkedik el. Mit jelentett a városnak az M5-ös autópálya megépülése? – a kérdésre Nagy Sándor, a település polgármestere válaszolt.

- Kistelek elhelyezkedése közlekedési szempontból mindig is optimális volt. A Szeged – Budapest közúti és vasúti forgalom is érintette, de fontos állomása a kelet-nyugati irányú közlekedésnek is. Az autópálya megépítésének kettős hatása volt. Egyrészt megkönnyebbült a városi közlekedés, az átmenő forgalom megszűnésével élhetőbb, kellemesebb lett az élet Kisteleken. Másrészt viszont sokszorosan felértékelődött kedvező földrajzi pozíciója, ami nagymértékben meghatározza a város gazdasági életét.

- Beszéljünk erről kicsit konkrétabban, hiszen bármelyik város igazán akkor él jól, ha a településen sok és jól működő vállalkozások találhatók. Önök hogyan állnak ebből a szempontból?

- Azt hiszem, hogy egyre jobban. Az autópálya megépülése kitágította a település lehetőségeit. Elsősorban logisztikai központnak lett kiváló a könnyű megközelíthetőség és a szerb illetve schengeni határ közelsége miatt.

Kistelek város, megyejárás, Kistelek, 20130609
A városképbe teljesen illeszkedő sportcsarnok épülete

- Ezt mit jelent pontosan?

- Hosszú távú fejlesztési programunk keretében kijelöltünk közel 250 hektár ipari fejlesztési területet a város határában. Ennek a projektnek a megvalósítására illetve üzemeltetésére létrehoztunk egy részben önkormányzati tulajdonú részvénytársaságot. Ennek a feladata az ingatlanok kimérése, a szükséges infrastruktúra kiépítése illetve a területek értékesítése. Ez a munka elindult, és folyamatosan halad a maga útján.

- Úgy kell elképzelni, pályázaton hozzájutnak a szükséges forrásokhoz, lebonyolítják a kivitelezést majd pedig értékesítik a területet?

- Körülbelül így. Az biztos, mióta ezt a programot elindítottuk, növekedett az önkormányzat iparűzési adóbevétele. Mivel Kistelek lakói eredendően mezőgazdaságból éltek korábban, viszonylag kevés az üzemekben alkalmazandó szakképzett munkaerő.

Kistelek város, megyejárás, Kistelek, 20130609
A korszerű autóbusz pályaudvar (galéria)

- Milyen üzemek működnek a településen?

- A legnagyobb a kábelgyár, amelyik 300 embernek ad munkát. Persze volt előzménye, hiszen 1976 volt itt üzeme a Magyar Kábelműveknek. A rendszerváltás után, 1993-ban a Siemens megvásárolta és korszerűsítette az üzemet. Ugyanez volt a koreográfia a Szegedtej kisteleki gyáregységénél is, annyi különbséggel, hogy az üzem vásárlói magyar befektetők voltak, akik szintén fejlesztették, korszerűsítették a sajtgyárat, és biztosítanak átlagban 70 embernek munkát Kisteleken. Illúzióink nincsenek a térség ipari fejlődésével kapcsolatban, de megteremtünk minden olyan feltételt, amelyik kiegészülve optimális elérhetőségünkkel, versenyképessé tegyen bennünket a telephelyet kereső magyar és külföldi vállalkozók körében.

- Kistelek nincs nyolcezer lakosú település, mégis régióközpontként is üzemel.

- Így van, és azt kell mondanom, hogy régióközpontként üzemel és fejlődik. Teljes az oktatási- nevelési vertikum, óvodától a középiskoláig minden intézmény megtalálható a városban. Két óvoda, általános iskola mellett az Árpád Fejedelem Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola fogadja a város és a környék tanulóit. Saját rendőrkapitányságunk is van. Az egészségügyi ellátás is városi színvonalú. A közelmúltban megépült egészségházunkban minden szakrendelés megtalálható, sőt, egy napos sebészet is üzemel.

Kistelek város, megyejárás, Kistelek, 20130609
Balra a városháza, jobbra a járási hivatal (képek)

- Beszéltünk a gazdaságról, az oktatásról, a közbiztonságról és egészségügyi kérdésekről is. Kulturális élet, civil szféra?

- Azt gondolom, ezen a területen vagyunk talán a legerősebbek, köszönhetően azoknak az embereknek, akik ezzel foglalkoznak. Létrehoztunk egy közösségi centrumot, ahol a közösségi házban színpad, színpadtechnikával rendelkező nagyterme is található. A városi sportcsarnok, és az uszodával rendelkező termálfürdő egy helyen található. Múzeumunkban állandó helytörténeti és alkalmi kiállítások láthatóak. Önálló könyvtárunk 25 000-nél több kötettel rendelkezik. A Művészeti Iskoláinkban magas színvonalú művészeti oktatás zajlik.

Kistelek, polgármester, nagy Sándor, polgármester, nagy sándor, kistelek
Nagy Sándor
- És a sport?

- Az is nagyon fontos, támogatjuk is, ahogyan tudjuk. Női kézilabdában NB II-es csapatunk van, köszönhetően Onozó István általános iskolai testnevelő és kézilabdaedző munkájának. Harminc éve tanítja kézilabdázni a kisteleki gyerekeket, szinte tömegsport szintre emelte a sportágat. A versenytánc, a foci mellett, komoly extrém sportélet is zajlik Kisteleken, miképpen meghatározó a küzdősportágak jelenléte is.

- Térjünk vissza egy picit a gazdasági kérdésekhez. A munkanélküliek aránya hogyan alakul településükön?

- Az országos átlagnak megfelelő a munkanélküliek száma. A gazdaságfejlesztéssel létrejött munkahelyek mellett nekik közmunkaprogram adta lehetőségekkel tudunk segíteni. Jelenleg száznál több ember dolgozik a településen ebben a formában.

- Milyen feladatokat látnak el?

- Egy részük mezőgazdasági munkát végez, öt hektár területen gazdálkodunk, elsősorban olyan termények termesztésével, amelyeket a konyhánkon fel tudunk használni.

- Csongrád megyében akár merre jár az ember, szinte mindenhol termálvízbe botlik. Kisteleken találtak termálvizet?

- Igen, nekünk is van kiváló minőségű termálvizünk, amelynek széleskörű hasznosítását lépésről, lépésre hatjuk végre. A kollégium udvarán található termálkút látja el meleg vízzel a fürdőnket, illetve ezzel fűtjük közintézményeink nagy részét is.

Kistelek város, megyejárás, Kistelek, 20130609
A termálkút
- Nem lehet ezt a lehetőséget esetleg szélesebb körben is elterjeszteni?

- De lehetséges, a kút hozama elbírná de a fejlesztésnek komoly anyagi feltételi vannak. Ezeket csak pályázati pénzek felhasználásával tudjuk megvalósítani. Természetesen pályázunk, folyamatosan figyeljük a kiírásokat, figyeljük lehetőségeinket.

Nagy Sándor, ötgyermekes családapa, a Fidesz tagja, 1998 óta irányítja a várost. A megelőző ciklusban Balástya első embere volt az építőmérnök végzettségű szakember. Az egyetemet 1984-ben végezte el, két évig statikus mérnökként dolgozott a Csongrád Megyei Tervező Vállaltnál, majd 1986-tól 1994-ig Kistelek Polgármesteri Hivatal építésügyi főelőadója volt. Azóta polgármesterként dolgozik. Tagja az Európai Parlament felsőháza mellett működő Régió Bizottság elnökségének, mint a magyar delegáció elnöke. Közéleti, politikai munkája mellett szakmáját is gyakorolja. Vagy úton van, vagy tárgyal, vagy mérnöki munkát végez, vagy valamilyen testület ülésén vesz részt Kisteleken, vagy éppen Brüsszelben. Nem, csoda, hogy ez az interjú telefonon készült, akkor, amikor a polgármester úr egyik tárgyalásáról a másikra autózott éppen.