A déli és kora délutáni nagy eső majdnem mindent elrontott, de az időjárás utóbb megkegyelmezett a szervezőknek és úgy fest, tekintettel volt a legnemesebb italunk egyikére, a pálinkára. Szombat délután már ragyogó napsütés következett. Ekkor érdeklődők ezrei indultak el a gyulai vár tövébe.


Ez is tőlünk ered.
(még több kép az eseményről)

A szombat délután színpompás felvonulás is volt, hiszen a bor- és pezsgőrendi lovagokkal együtt a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai a belvároson át a várhoz mentek. Köztük láttunk országosan jegyzett személyeket, így Kósa Lajos debreceni polgármestert, a Fidesz egyik meghatározó politikusát, de ott volt Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség vezetője és az Országos Rendőr-főkapitányság első embere, Bencze József is.

Az ágyas körtepálinka vitte el a pálmát 

A Pálinkafesztivál legjobb nedűje a Szicsek Pálinkafőzde ágyas körtéje lett Tiszaföldvárról. A közel 700 benevezett pálinkából 21 kapott Champion-díjat, ezekről a pénteken kóstolásra összeülő társadalmi zsűri döntött..

Ünnepélyes körülmények között szombat délután a vár udvarán került sor a pálinkafesztivál díjátadó ünnepségére, amelyet a Duna Televízió első alkalommal élő, egyenes adásban közvetített. Itt a házigazdák képviseletében Havassy Péter, a gyulai Corvin János Múzeum igazgatója arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy már a 18. század első harmadában, 1731-ben a török utáni pusztítást követően a térséget újra benépesítő Harruckern János György alapította az első gyulai pálinkafőzdét.

Ezt követően a Magyar Pálinka Lovagrend ünnepélyes tagfelvételi ceremóniája zajlott le a középkori vár falai között.
Lovász Sándor ötletgazda és főszervező a Hír6.hu-nak elmondta, hogy a 688 gyümölcspárlat az idén összesen öt országból érkezett. Magyarországon kívül Szerbiából, Romániából, Szlovákiából és Németországból.

Ezrek és ezrek koccintotak egyszerre

Kora este, 7 órakor volt Gyula, de könnyen lehet, hogy az egész megye legnagyobb társadalmi rendezvénye, az immár szokásos egyszerre koccintás. Ezrek és ezrek koccintottak vezényszóra, s hörpintették ki a nemes nedűt. A végső visszaszámlálásban Lovász Sándornak Perjési Klára gyulai polgármester és Süth Miklós országos főállatorvos segédkezett.


(még több kép a koccintásról) © Fotók: Such Tamás, Pénzes Sándor

Az árusok és mesteremberek kavalkádjában olykor eltévedni látszik az ember, mi ahelyett, hogy leírnánk, mit láttunk, inkább megmutatjuk. Ezek a fotók úgyis mindent elmondanak.

Este pedig a Fásy Mulató szórakoztatta a közönséget. A pálinkafesztivál vasárnap további tengernyi programmal vasárnap folytatódik. Az előrejelzés szerint szép, napos időre lehet számítani.