- Mindig öröm, ha egy ígéret teljesül, főleg, ha ennek az ígéretnek a nyomán olyan dolog létesül, ami mindenki számára fontos. Azt azonban mindig tudnunk kell, mi az, ami a többség számára jelentőséggel bír. A korábban Gyulán működő önkormányzatok tudomást sem vettek arról, hogy mezőgazdaság is van, ezen kellett alapjaiban változtatni. A mi programunk sarkalatos pontja az, hogy ezt az ágazatot erősítsük – kezdte köszöntőjét dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Gyula uj piac, Gyula, piac, kistermelők, őstermelők, Gyula, 20130717
Dr. Budai Gyula (b), dr. Görgényi Ernő és dr. Kovács József (Galéria)

Hozzátette: a piac egy település életében nagyon fontos szerepet tölt be, évekkel, évszázadokkal korábban is így volt ez, a vásártartás joga komoly kiváltság volt mindig. Károly Róbert az 1300-as években adta meg ezt a jogot Gyulának, az 1400 évek első felében hétfőnként tartottak heti piacot. A vásár a fejlődés egyik hajtómotorja volt mindig, és az ma is. A gyulai piac az évek alatt igazi közösségi térré vált, a kisvárosi élet utolsó bástyája, ahol találkoznak, beszélgetnek az ismerősök. A látványa, kialakítása miatt pedig igazi turisztikai vonzerő. Kiemelt fejlesztési terület kell legyen, a helyi termékek árusításának a színtere.

- Az átadásnak értékben nincs akkora jelentősége, mint egy több milliárdos beruházásnak, de szimbolikusan nagyon fontos. Mindemellett egy ígéretet teljesítettünk, ami bizonyítja: Gyula sikeres város, amelyiknek van jövője – mondta a gyulai polgármester.

Gyula uj piac, Gyula, piac, kistermelők, őstermelők, Gyula, 20130717
Helyi termelők helyi termékei (Galéria)

Megtudtuk, hogy a projekt előkészítésében, tervezésében és lebonyolításában nagy szerepe volt Alt Norbert alpolgármesternek, aki egyébként is szívén viseli a mezőgazdaság, a termelés és a helyi termelők ügyét.

- 2012 augusztusában pályázott a város a piac felújítására. A projektet először elutasították forráshiányra hivatkozva, majd forrásátcsoportosítás után nyert a beadvány. Új elárusítóhelyeket hoztak létre, és a burkolat is megújult, mindehhez saját erőt is tett a város – tudatta dr. Kovács József, Békés megye 2. számú választókerületének egyéni országgyűlési képviselője.

Elmondta, hogy a beruházás összköltsége meghaladta a 24 milliót, ebből több mint 10 millió volt az önerő, és több mint 14 millió a támogatás. 750 négyzetméter térburkolót cseréltek, szegélyköveket, földalatti védőcsövet – informatikai és egyéb vezetéknek – helyeztek el. A piac felújítása egyébként még 2005-ben indult, és nem ér véget, a jövőben még azt tervezik, hogy húsz elárusító beton asztalt kicserélnek modern, fedett, horganyzott fém asztalra.

- Mindebből is látható, hogy Gyula egyre élhetőbb, hiszen fejlődik a város és a környezete is – összegezte dr. Kovács József.

Gyula uj piac, Gyula, kistermelők, őstermelők, uj piac, Gyula, 20130717
Dr. Budai Gyula megtekintette a piac kínálatát is (Galéria)

Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára jelesre értékelte a piac átadását, mint mondta, nagyon fontos egy térségben a piacok fejlesztése, a rég bezárt elárusítóhelyek újra nyitása, és ehhez komoly segítséget nyújt a Tanyafejlesztési Program.

- A magyar kormány legsikeresebb programja a Tanyafejlesztési Program, amit 2010-ben indítottak útjára. Fontos kezdeményezés, hiszen 300 ezer ember sorsát szükséges megoldani a tanyafejlesztésben, élhetőbb környezetet, körülményeket kell teremteni számukra. 2011-ben egymilliárddal indult a program, 2012-ben már másfél milliós keret állt rendelkezésre, 2013-ban pedig kétmilliárdos. Tehát összesen 4,5 milliárd forint fordítható fejlesztésekre. A kezdeményezés fontosságát hangsúlyozza, hogy teljesen nemzeti költségvetésből valósul meg a program, uniós támogatás nincs benne – mondta az államtitkár.

Hozzátette: a helyi piacoknak létjogosultságuk van, egymás után nyitnak meg újra azok az árusítóhelyek, amelyeket korábban bezártak. Több teret kapnak a helyi termelők, a helyben termelt áruk. Az őstermelőket támogatják, akik saját terméküket árulják.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy még augusztus 8-ig lehet pályázatokat benyújtani különböző fejlesztésekre, amelyeknek költségéből 90%-ot finanszíroz az állam, így mindössze 10% önerő szükségeltetik. Az államtitkár bíztatta Gyula önkormányzatát, hogy használja ki a lehetőséget, és pályázzon.

 

Fotó: Petró Zsolt