Gyula város üdvöskéje, a Névtelen Nulla a nyolcvanas évek közepe-végi egyik gyerekcsináló dalával, a Jeremyvel dobbantott és hasalt el. Mert a nóta hiába is döntött számtalan kívánságlistás hallgatói csúcsot, az emberarcú szocializmus aktuális zenei trendjeit meghatározó disznófejei abszolutisztikusan kiikszelték. Majd, egy bizonyos rajongói nyomásra, vagy egy megkésett felismeréstől vezérelve – első, és egyben utolsó lemezüket, csak jó másfél éves szinkroncsúszással adták ki, ami valljuk be, nagy idő.

Hevó Imi a lányaival, hevesi imre, 5000. koncert, Békéscsaba, 20130727
A kicsi lányaival (galéria)
Esetükben a nomen est omen duplán igaz volt: a Jeremyt az egész ország kívülről fütyülte, csak az emberek épp azt nem tudták, hogy kik is valójában a szerzők (az indokot lásd feljebb); illetve én még emlékszem egy 1986-os Ifjúsági Magazin cikkre, amelyben szimplán, mint a Névtelen zenekarról (sic!) írtak. ’Vigyázni kell a névválasztással’ kommentálta később Hevesi Imi, a csapat basszusgitárosa, mert bizony, ha a siker a jópofaságra ráül, abból később

komoly hátrányok származhatnak.

Azt már közel negyedévszázad távlatából most teljesen felesleges boncolgatni, hogy miért oszlott fel a ’szakma’ által visszafogott, egyébként meg sziporkázó koncertekkel turnézó csapat (ez nagyrészt Imre öccsének, Tamás zsenijének köszönhető), de az említetett basszeres a rendszerváltozás hajnalán végleg Csabán rakott tüzet, hajtott gyökereket (négy leánya van), és belefolyt a közbe és az életbe.

Hevó Imi ’90-ben egy erős, önmagával szimbiózisban szuszogó bandát alapított: a Jazz Mine-t, illetve ennek a poposabb alteregóját, a Jázmint. Az első formációban néhány fellépés erejéig Varga Szabolcs (Vidám Vasárnap) is tolta. De az sem kizárt, hogy a két együttes pusztán egy group volt, csak olykor a magyarosított verzével koncerteztek. Végül a Jazz Mine-ban némi jazz és sok Lógété maradt.

Hevesi Imi az 5000. koncertjén, hevesi imre, 5000. koncert, Békéscsaba, 20130727
A sztárvendég Straub Dezső volt (galéria)
Majd számos zenekarban nyúzta/harapta a húrokat. Megesett, hogy hangyaként az orrával úgy fújta a furulyáját, hogy közben az alapdallamra tercet fütyült. La Bombázott, a mai napig zűrzavart kelt, tanít. Valamint néha Imi néninek öltözik be, és ilyenkor a kisbabák rumbatököznek, tojáscsörgőznek, na és

cumisüvegeznek mellette.

Azon felül egyfajta médiumszerepet tölt be az amatőr és a profi zenei világ között. Többek között, jó húsz éve útnak eresztette Dajka Krisztiánt, aki ma az ország egyik legjobb sessiongitárosa; ő fedezte fel a Magna Cum Laude aranytorkú Mező Misijét; és saját bevallása szerint Tamás öccse volt az első kísérleti alanya.

Ötezredik koncertjén, a ’miért szereted Imit?’ reprezentációs kérdésemre Technikus Gábor azt válaszolta, mert mosolygós; egy csíkos pólós paprikajancsi kardinálisan kijelentette: ő a feleségét szereti, a zenészt inkább tiszteli!; más valaki csak megszokásból jött el; illetve az egyik véleményformáló fej szerint Hevó olyan, mint a Stones magja: mindig jó zenészekkel veteti körül magát.
Na de mit ér a hús, ha nem kemény a mag?

Hevesi Happy Band - Hevó 5000. koncertjén, hevesi imi, 5000. koncert, hevesi happy band, Békéscsaba, 20130727
Itt jobb, ha ütsz, mintha rosszat szólsz, kemény légy, mint a...