Bende Róbert polgármester – aki képzőművészként maga is részt vesz a város díszpolgára, Búza Barna életútja, munkássága, emléke előtt tisztelgő alkotótáborban – kiemelte, hogy főként helyi vállalkozók, mecénások támogatásával valósult meg a művésztelep.

Búza Barna Művésztelep, művésztelep, Sarkad, 20130816
A III. Búza Barna Művésztelep alkotói egy 100X150 centiméter nagyságú festménnyel támogatják a balesetet szenvedett sarkadi fiatalember, Berényi Péter gyógykezelésének költségeit. A festményre államalapító Szent István királyunk ünnepétől lehet licitálni, Bende Róbert polgármester (balról) facebook adatlapján.

- Egy 100X150 centiméter nagyságú festmény készül, melyet a III. Búza Barna Művésztelep alkotói közösen festenek meg, mindenki beleteszi az alkotásba a maga gondolatát, munkáját. Az egyik legnépszerűbb közösségi portálon, az adatlapomon államalapító Szent István királyunk ünnepén jelenik meg a közös képzőművészeti alkotás fényképe, s akkor indul a licitálás is. Ez a módszer korábban már bevált egy leukémiás sarkadi lány, Békési Annamária gyógykezelési költségeinek gyűjtése, támogatása során is. A kép árveréséből befolyó összeggel teljes egészében a tavaly év végén egy baleset következtében súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett sarkadi 26 éves fiatalember, Berényi Péter gyógykezelését kívánjuk támogatni – érvelt az első hallásra szokatlan, a közösségi média nyújtotta lehetőségeket is igénybe vevő akció mellett Bende Róbert polgármester, nem mellesleg a balesetet szenvedett fiatalember, Péter egykori osztályfőnöke, az adománygyűjtés egyik elsőszámú motorja.

Dr. Kesztyűs Ferenc, dr. Kesztyűs Ferenc, Sarkad, 20130816
Dr. Kesztyűs Ferenc, Sarkad város díszpolgára alkotás közben a barátja munkássága, életútja előtt tisztelgő III. Búza Barna Művésztelepen

- Természetesen az alkotásom idén is itt marad. Mindig azt hiszem és vallom, hogy tartozom Sarkad városának, s az a művész igazi küldetése, hogy nyomot hagyjon maga után szűkebb pátriájában, a világban egyaránt – mondta ecsettel a kezében az Arany János Kollégium udvarán dr. Kesztyűs Ferenc, Sarkad város díszpolgára. – Nekem Búza Barna nem csak művésztársam, barátom is volt, így számomra becsületbeli ügy, hogy minden esztendőben hazajövök, itt alkotok az emlékét ápoló művésztelepen – tette hozzá a háromszoros nemzetközi ezüstérmes és egyszeres nemzetközi bronzérmes képzőművész, művésztanár, aki immáron több mint fél évszázada működtet magániskolát is.

Búza Barna Művésztelep, művésztelep, Sarkad, 20130816
Művészek az alkotás lázában

Kesztyűs Ferenc azt is kiemelte, miszerint jó kezekben van a Búza Barna Művésztelep s – szerinte – Bende Róbert polgármester, művész-tanár szervezőkészségét, nyitottságát dicséri az a tény is, hogy fiatal sarkadi képzőművészeket is az alkotótáborba invitált, mint például Debreczeni Imrét.

Szűcsné Molnár Edit, művésztelep, Sarkad, 20130816
Szűcsné Molnár Edit, alkotói nevén Molnár Edit édesapja évtizedekig szolgálta Sarkadon és Kötegyánban az Urat

Szűcsné Molnár Edit édesapja dr. Molnár Mihály évtizedeken keresztül szolgálta a kötegyáni, illetve a sarkad-belvárosi református egyházközségben az Urat és a híveket. Mint az alkotói nevén Molnár Editként ismert, civilben közgazdász végzettséggel rendelkező , ikonfestőként is jegyzett alkotó elmondta: tulajdonképpen hazajön, ha Sarkadra hívják, így nem volt kérdéses részvétele a III. Búza Barna Művésztelepen.

Alim Adilov, művésztelep, Sarkad, 20130816
Az Üzbegisztánban született Alim Adilov örömmel érkezett idén is Sarkadra

A székelyföldi, lövétei születésű, de csíki és örmény gyökerekkel is rendelkező, jelenleg Svédországban élő Kasza Imre képzőművész - Szabó István nyugalmazott középiskolai tanár közvetítésével - első ízben vett részt a sarkadi alkotótáborban.

Bende Róbert polgármester azt is elmondta, hogy a tábor fafaragó résztvevőinek köszönhetően megújul, s új helyszínre kerül a város '56-os emlékműve. A Bartók Béla Művelődési Központ előtti térről ugyanis a központi orvosi előtti rózsakertbe kerül a megújuló, kibővített alkotás.