Nemcsak Kína, hanem a világ egyik legfontosabb metropoliszában lehet jelen a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb periódusa - hangsúlyozta az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása előtt a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László beszámolója szerint 2014. október 1. és december 31. között a Munkácsy Mihály és kora címet viselő tárlaton a 19. század utolsó harmada magyar művészetének java mutatkozik be, mintegy száz festményen keresztül. A kiállításban Munkácsy alkotásai mellett többek között Mednyánszky László, Szinyei Merse Pál, Hollósy Simon, Mészöly Géza, Koszta József, Fényes Adolf és Csók István munkái is helyet kapnak.

Li Lei, a Kínai Művészeti Múzeum főigazgató-helyettese intézményét bemutatva elmondta, hogy a 2010-es sanghaji világkiállítás kínai pavilonjának átalakítása révén létrejött múzeum mára Kína egyik legfontosabb művészeti intézményévé vált.

Az 1950-es években Munkácsy művészetét már bemutatták Kínában, a magyar festő akkor nagy hatást gyakorolt a kínai realista művészet fejlődésére. Mára ismét időszerűvé vált egy Munkácsyt és korát bemutató kiállítás megrendezése, amely hozzájárulhat a magyar művészet jobb megismeréséhez Kínában - jegyezte meg, hozzátéve: remélhetőleg a közeljövőben Magyarországon is nagykiállításon mutatkozhat be a kínai képzőművészet.

Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a kínai-magyar kulturális kapcsolatokat 2010 óta különös intenzitás jellemzi, és a két népben a nagy földrajzi távolság ellenére kölcsönös érdeklődés mutatkozik egymás kultúrája iránt.

Ezt több nagyszabású kiállítás is bizonyítja: 2011-ben a magyar képzőművészet mutatkozott be Pekingben, majd tavaly a Szépművészeti Múzeum közönsége nyerhetett bepillantást a kínai képzőművészet elmúlt évtizedeibe.

Nemcsak a képzőművészet területén lehet jeles eseményekről beszámolni, idén például Hudecz László-emlékévet tartanak Sanghajban, és rövidesen magyar kulturális intézet nyílik Pekingben, illetve kínai kulturális központ Budapesten - emelte ki Hammerstein Judit.