Kiemelt ügyek közé tartozik az M44 Tiszakürt – Kondoros gyorsforgalmi út megyei szakaszához kapcsolódó, országos és önkormányzati közutak építési engedélyeinek két évvel történő meghosszabbítása, a 120-as, Budapest – Szolnok – országhatár vasútvonal korszerűsítése keretében, a kapcsolódó Békés megyei közúti közlekedési létesítmények építés- engedélyezési eljárásai. Továbbá a 47. számú főút Szeged és Békéscsaba közötti szakasza rekonstrukciójának keretében a Békéscsaba és Orosháza közötti szakasz átépítésének engedélyezése, a 42154. jelű út (Geszt–országhatár) fejlesztésének engedélyezése, a 44143. jelű út (Dombegyház–országhatár) fejlesztésének engedélyezése.

Közlekedési felügyelőség, Békéscsaba, 20130918
Erdős Norbert (b) és Dobókői György

Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, hogy jelenleg a kisajátítások ügyén dolgoznak. Ez az öt kiemelt jelentőségű beruházás Békés megye gazdasági fejlődésére is hatással van.

Dobókői György, a Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének vezetője kiemelte, hogy az M44-es út gazdasági csatornaként is működik majd, illetve a 47-es főút felújítása is gazdaságfejlesztő hatással bír.

Az M44-es gyorsforgalmi út építési engedélyét 2008. április 30-án adták ki, majd az engedély meghosszabbítására a kérelem 2011. május 30-án megérkezett. A főpályához csatlakozó útszakaszok engedélyének érvényességi idejét 2013. május 23-án az NKH Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala főpályára vonatkozó engedélyével összhangban, 2015. május 31-ig meghosszabbították. Eddig az időpontig el kell kezdeni az út építését. Jelenleg a második szakasz, a kisajátítások ügye zajlik – mondta Dobókői György.

Közlekedési felügyelőség, Békéscsaba, 20130918
Vasúti felüljáró újul meg Békéscsabán az Orosházi úton

A 120-as Budapest-Lőkösháza vasútvonalat is fejlesztik. A fejlesztések a következők: emelt sebességű, 160 km/óra vasúti sebességre történő pálya átépítése, hiányzó szakaszokon a második vágány megépítése, emelt vasúti sebességhez tartozó új vasúti biztosító berendezés készítése, vasútállomások korszerűsítése, nagy forgalmú közutak külön szintű vasúti keresztezése, önálló kerékpárutak külön szintű átvezetése, kilenc szintbeli közúti – vasúti keresztezés megszüntetése, fény- és félsorompók felszerelése.

Felújítják a 47. számú főutat Békéscsaba és Orosháza között. Ennél a beruházásnál 11,5 tonna teherbírással rendelkező burkolaterősítés, ívkorrekció és kerékpárút kivitelezése történik meg.

Közlekedési felügyelőség, Békéscsaba, 20130918
Erdős Norbert és Dobókői György

Továbbá megújul a Geszt-országhatár (42154.) és a Dombegyház-országhatár (44143.) közötti útszakasz is. A Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége 2013. február 20-án megkezdte az engedélyezési eljárást.

Mint megtudtuk, az M44-es út körülbelüli költsége kilométerenként 1,5 milliárd forintba kerül, ennél természetesen alacsonyabb költségekkel jár a 47-es főút és az országhatárokhoz vezető utak felújítása.

Dobókői György úgy fogalmazott: ezek a beruházások fontos ütőereknek számítanak Békés megye közlekedésében, már mind az öt kiemelt jelentőségű beruházásra kiadták az engedélyezést.