Egyre többet hallunk környezetvédelemről, ökológiáról, fenntartható fejlődésről, ám az emberek legtöbbje meghallgatja – ha meghallgatja – a téma iránt elkötelezettek mondanivalóját, majd legyint egyet, és megy tovább. Szemléletváltozásra van szükség, ezt tudják a szakemberek, és azért dolgoznak, hogy ez mielőbb bekövetkezzen, még mielőtt késő lenne – mondta dr. Forján Mihály, a Zöld 14 Egyesület elnöke.

Zöld 14, sajtótájékoztató, Zöld 14, BBékéscsaba, 20130919
Dr. Forján Mihály (b) és dr. Duray Balázs (Galéria)

A Zöld 14 Egyesület két partnerrel karöltve most azt tűzte célul, hogy a szükséges feltételeket megteremti azoknak, akik próbálnak tenni az ügy érdekében.

- Az aradi székhelyű Excelsior Egyesület kezdeményezésével és vezetésével, a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány és a békéscsabai Zöld 14 Békés-Bihor Fenntartható Fejlődéséért Egyesület közreműködésével a három szervezet egy határon átnyúló európai uniós, komplex természetvédelmi célú programot indított – tudatta dr. Duray Balázs szakértő.

Zöld 14, sajtótájékoztató, Zöld 14, BBékéscsaba, 20130919
Az egyik "zöld pont" (Galéria)

A két év alatt megvalósuló elképzelések célja egy olyan határon átnyúló infrastruktúra kialakítása, amely hatékony segítséget tud nyújtani egyrészt a természetvédelem területén tevékenykedő intézményeknek és szervezeteknek, másrészt a téma iránt érdeklődő lakosságnak egyaránt.

Mindhárom helyszínen természeti erőforrás központokat, zöld pontokat vagy látogatóközpontokat hoznak létre, ahol tevékenységüket folytatni tudják, és ahová a lakosság is betérhet. Ökológus szakemberek segítségével adatbázis segédletet valamint háromnyelvű környezetvédelmi szakmai szótárat hoznak létre, képzésekben, oktatásban, konferenciákban, diákoknak nyári iskolában, szaktanácsadásban, konzultációban gondolkodnak.

Zöld 14, sajtótájékoztató, Zöld 14, BBékéscsaba, 20130919
Kinyitja irodáját a lakosság előtt a Zöld 14 Egyesület (Galéria)

A békéscsabai székhelyű Zöld 14 Egyesület azt tervezi, irodáját kinyitja a lakosság felé, bárki betérhet hozzájuk, elmondhatja gondjait, problémáit, ötleteit, és a rendezvényeiken is részt vehet. Használhatja azt a szakkönyvtárat, amelynek feltöltése még folyamatban van, csatlakozhat az Öko-klubhoz, ami kiscsoportos felolvasó klub, szakfolyóiratokat, könyveket, dokumentumfilmeket elemeznek. Már zajlanak a szűk körű összejövetelek, ahol beszélni és beszélgetni lehet, ide is várják az érdeklődőket, valamint végzős felsőoktatásban tanuló hallgatónak is szolgálnak egy lehetőséggel. Az Öko-tézis nevű program során a kapcsolódó témákban készült szakdolgozatokat mutathatják be az érintettek, ez egy fórum, visszacsatolás, amely után a résztvevők elmondhatják véleményüket a prezentációról, olyan ez, mint egy házi védés.

A programok még gyerekcipőben járnak, de úgy tűnik, egyre többen érdeklődnek a hétköznapi emberek közül a diákoktól egészen a nyugdíjasokig, de vállalkozókat, szakembereket, önkormányzati dolgozókat is várnak.