Manapság a gyerekek túl hamar felnőttek lesznek, és mintha ezt is várnánk tőlük. Miközben nem szabad félvállról venni azt a néhány évet, amely az övék. És ha a gépezetből kiesik egy darab, akkor az már nem úgy fog működni. A Meseház 25 éve ezt a lukat próbálja betölteni.

25 éves a Meseház, meseház, 25 év, kerámiagolyók, Békéscsaba, 20130922
Gömbök az eresz alatt (galéria)
’Schéner Mihály a gyerekekbe

vetett hit által alkotta meg a Meseházat. A terve az volt, hogy a felújítást követően, ezek a parasztházak tartalmat kapjanak. Miska bácsi instrukciói alapján készült minden, például hogy hol legyen egy disznó, vagy egy kakas, és ezt mind Békés megyei fafaragók kiviteleztek’, mondta Veres Krisztina, az intézmény vezetője.

Hozzátette, legendásak voltak a boldogság betakarító ünnepek, amikor a Békési úton a nagy mesekönyv-írók elevenedtek meg (többek között Buda Ferenc, Bella István, Veress Miklós, Kemsei István, Szakolczay Lajos).

A Meseházi szüreti mulatság Röpülj! címmel Surman Edit és Szalai Csenge (anya és leánya) Újhartyánban élő, keramikusok, mondhatni street-tárlatával kezdődött az udvaron. Ezt kövezően, szimultán beindult a kifulladásig zakatoló játszóház; szőlő szemezgetés és must préselés.

25 éves a Meseház, meseház, 25 év, sárkányvadászok, Békéscsaba, 20130922
Sárkánykiáltók (galéria)
A gyerkőcök által még

törvényesen fogyasztható bor első fázisát, a mustot frissen sült kenyérlángossal ’csapatták szét’ az éhes torkok, vagy inkább musttal locsolták le a sós lángost.

Még a sötétedés előtt Szent György vitéz sárkányölő tetteit, a szegedi Aranygyapjú Társulat mutatta be. A zenés bábelőadást maga az ördög vezette fel. ’Hogy nőjön vízhólyag az egérkattintgató ujjatokra!’, szórta az ehhez hasonlatos, számtalan kétes intelmeit hű közönségének. De mint tudjuk, a jó a fabulák végén, mindig győzedelmeskedik.

A hol csöpörgött, hol nem időjárás miatt, a Muzsikáló Udvar esti vendége, a szintén Tisza-parti Smyrna zenekar már Schéner Mihály munkái között boldogított. A koncert egy kis betekintés volt az Oszmán Birodalom különleges atmoszférájú, sajátos hangulatú zenei világába.

’Ez a felelőségünk, hogy olyat adjunk, ami értékes, hiszen adóforintokból vagyunk fönntartva. Tilos a gagyi!’, foglalta össze Veres Krisztina a Meseház ars poeticáját.
Hol volt, hol nem volt, ha esik, ha nem...

Schéner Mihály portréj a Meseházban, meseház, 25 év, schéner mihály, Békéscsaba, 20130922