Ma már büszkén és jókedvűen sorolják egyesületük legfrissebb sikereit Berki László klubelnök és Bánfiné Stefula Krisztina edző, az Újkígyósi Szabadidő Sport Club motorjai. Szó szerint azok, hiszen nélkülük biztosan nem lehetne ilyen sikerekről beszélni, nélkülük egyáltalán újkígyósi kick-boxról sem lehetne beszélni. Majd harminc esztendő telt el, mióta az első újkígyósi harcosok találkoztak egy edzőteremben egymással.

újkígyósi karate, megyejárás, Újkígyós, 20131016
Bánfiné Stefula Krisztina
- A nyolcvanas évek legelején hirtelen lett nagyon népszerű a kick-boksz az egész országban – emlékezett a kezdetekre Krisztina. – Akkor itt talán százan is voltunk, akik elkezdtük megtanulni ezt a sportágat, nagyon sokan jártak le edzésekre.

- Emlékszem erre az időszakra, a semmiből nőttek ki az egyesületek egymás után az egész országban. Mindenhol volt valaki, aki körül a fiatalok összegyűltek,aki már tudott valamit erről a sportról. Itt ki volt ez az ember?

- Vátkai Zoltán tartotta a legelső edzéseket, Szabadkígyósról járt át hozzánk. Ő belőle azóta nagy harcos lett, el is került a vidékről, külön szakágat alapított. Ami tulajdonképpen egy önvédelmi irányzat, melyet a tanult stílusokból, valamint a versenyzésből szerzett tapasztalatai alapján dolgozott ki, és amelynek a neve Goshin-ryu.

- Tehát akkor, 1984-ben alakult meg az Önök egyesülete?

- Nem, akkor még semmilyen egyesület nem volt, mi csak úgy lejártunk edzeni, semmilyen szervezetet nem alapítottunk.

- Az Újkígyósi Szabadidő Egyesületet 1993-ban hoztuk létre, ekkor jegyezték be a bíróságon – vette át a szót Berki László, aki alapító elnöke az egyesületnek.

- Miért kellett ilyen sok időt várni erre?

- Egyrészt azért, mert korábban senki nem foglalkozott ezzel, másrészt azért, mert közben a kezdeti nagy fellángolás gyakorlatilag kialudt, mindösszesen négy rendszeresen edző sportoló maradt.

- Nevesítsük őket!

- Berki László, Korcsog László, Piti László és Dobra Péter. Én is szorgalmaztam az egyesület megalapítását, azért, mert szeretem a tiszta dolgokat, és egyesület nélkül nem lehetett tovább életben maradni.

újkígyósi karate, megyejárás, Újkígyós, 20131016
Berki László
- Ön is űzte ezt a sportágat?

- Nem, korábban boxoltam és judoztam. Én, mint apuka ismertem meg a kick-boxot, a fiamat hordtam edzésekre.

- Krisztina! Ön akkoriban nem is járt edzésekre?

- Dehogynem jártam, Kígyóson is meg Békéscsabán a Lakótelepi SE edzéseire.

- Miért ragadt meg ebben a férfias sportágban?

- Én egyszerre két sportágat is űztem. Kézilabdáztam, ami Újkígyóson szinte kötelező volt minden gyermek számára, meg kick-boxoltam. Könnyen tanultam, élveztem ezt a mozgást, meg is szerettem, később versenyeztem is. Kislánynak is mindig „fiús" voltam, a kick-boksz nekem erőt, tartást adott, hiszen hét éves korom óta rendszeresen sportoltam. Aztán 1986-tól 2004-ig versenyeztem is.

- Milyen eredménnyel?

- A legjobb eredményem egy Európa bajnoki bronzérem volt, amit már a kígyósi klub versenyzőjeként értem el.

újkígyósi karate, megyejárás, Újkígyós, 20131016
Korcsog László, az egyesület alapító tagja, junior világbajnoki ezüst- és bronzérmes, a klub edzője és testnevelő az iskolában (Galéria)

- Ez mikor történt?

- Elég régen, 1995-ban, Lengyelországban, Sidlice-ben rendezték akkor az Európa bajnokságot. Meg arra is büszke vagyok, hogy a tanítványom, Korcsog Laci volt a második válogatott kick-boxos Újkígyósról. Az ő legjobb eredménye a 2004-es, olaszországi Carrarában megrendezett junior világbajnokságon szerzett ezüst semi contactban és bronzérem light contactban.

- Azért ennek az eredménynek csak lett valamilyen toborzó hatása! Nem?

- Ennek is, meg annak a munkának is, amit elkezdtünk – mondta Berki László. – Ugyanis egyértelmű volt, hogy a létszámot mindenképpen növelnünk kell. Három korcsoportban szerveztünk képzést. Kitartásra, önfegyelemre neveljük a gyerekeket, és az eredmények is magukért beszélnek. Ezért a szülők és a gyerekek nyitottak a sportág felé.

- Milyen korcsoportokban?

- Egészen kicsiknek, hat-nyolcéves gyerekeknek, nyolc-tízéveseknek és a náluk öregebbeknek.

- Kik voltak az egyesület első edzői?

- Buss Attila, Rácz Attila és az újkígyósi Kovács Gyula tartották az edzéseket, ő egyébként a Gregor-féle iskolában nevelkedett.

- Kik voltak a támogatóik a kezdetekkor?

- Magunkra voltunk utalva, csak a gyerekek szüleire támaszkodhattunk. Az önkormányzat egyáltalán nem vett komolyan minket, de abban segítettek, hogy edzhettünk az iskola tornatermében. Még az egyesület alapításának költségeit is a szülők adták össze.

újkígyósi karate, megyejárás, Újkígyós, 20131016
Az ifjú harcosok már túl vannak az elején, ők már komoly küzdők (Galéria)

- Hogyan sikerült a létszámfejlesztés?

- Azt gondolom, hogy jól dolgoztunk. Eleinte 15-20 fő járt rendszeresen edzésre, tavaly év elején léptük túl a harmincas létszámot.

- Krisztina! Ön mikor kapcsolódott be a munkába edzőként is?

- Szinte a legelején, Buss Attila csoportját vettem át, azóta is mindig van csoportom. Az általános iskolásokat edzettem, értük mentem a suliba, együtt jöttünk át a tornaterembe, innen mentek utána haza. Egyébként 1994 óta edzőként is besegítettem, vezetőedzője 2001-ben lettem a klubnak.

- Most kikkel foglalkozik?

- A legkisebbekkel. A tapasztalat azt mutatta, hogy a kisiskolások egyre kevésbé érdeklődnek a sportág iránt, meg elszippantja őket a kézilabda és a foci. Ezért azt találtuk ki, hogy óvodásokat is bevonunk a munkába.

újkígyósi karate, megyejárás, Újkígyós, 20131016
A kick-box akár óvodás korban is elkezdhető. Ő már kijárta az óvodát (Galéria)

- Hogyan fogadták az óvodások és az óvónők a kezdeményezésüket?

- Kifejezetten jól. Mindig a délutáni alvás után mentem értük az oviba, átjöttünk edzeni és innen mentek haza. Jó szívvel hallottuk vissza, hogy miután iskolába kerültek, fegyelmezett, szófogadó gyerekek lettek. Az óvónők is támogattak bennünket.

- És az ovisok megragadtak az edzőteremben?

- Igen, sokan ma is járnak edzésre.

- Az újdonsült világbajnok, Laurincz Boglárka is Önnél kezdte a sportágat?

- Igen, de nem sokáig maradt nálam, néhány hónap után Debreczeni Dezső lett az edzője.

- Hogyan került Újkígyósra a hétszeres világbajnok csabai fiú?

- Akkoriban született első gyermekem, és megkértem Dezsőt, akivel tulajdonképpen együtt kezdtük a sportágat, hogy vállaljon edzői munkát nálunk. Ez 2005-ben történt. Azóta is ő foglalkozik a versenyző csoportunkkal.

újkígyósi karate, megyejárás, Újkígyós, 20131016
Csoportos tisztelgés a kamerának (Galéria)

- Akkor van esélyük a sikerre, hiszen tanítványai szinte ugyanolyan sikeresek, mint ő maga volt. Ma tehát kik edzik az újkígyósi karatékákat?

- A legkisebbekkel Kriszta foglalkozik – mondta Berki László -, a középső korosztály munkáját Korcsog Laci irányítja. Ő testnevelő tanár lett az iskolában, a versenyzőket pedig Debreczeni Dezső edzi.

- Nagyon szép ez a terem, ahol gyakorolnak!

- Igen, tényleg jó, ez az új óvoda tornaterme. Csak még az óvoda nem épült meg hozzá, de hamarosan azt is elkezdik építeni.

- Napjaikban kikre számíthatnak? Az önkormányzat észrevette már Önöket?

- Igen, ezt bizonyítja Boglárka kitüntetése, és az a tény is, hogy gyakorlatilag ők az egyetlen biztos, kiszámítható támogatónk. Sajnos, nagyon nehéz ma szponzorokhoz jutni. A sportágunk a TAO keretbe nem került be, a nekünk adott pénzeket maximum reklámköltségként tudják leírni a vállalkozások, a támogatók. Nehéz a klub menedzselése, de tartják bennünk a lelket versenyzőink, akik viszont minden fellépésük után éremmel ajándékoznak meg minket.

- Kikből áll most a versenyzői keretük?

- Idén hat válogatott versenyzőnk van a 12-17 éves korosztályokban. Harangozó Gábor (16 éves, 84 kg), Hídvégi Nándor (16, 57 kg), Laurincz Zoltán (16, 63 kg), Krucsai Gergő (13, 42 kg), Laurincz Boglárka (13, - 46 kg) és Török Dóra (11, + 31 kg). Ők mindannyian vezetik korosztályukban az országos ranglistát, így lehettek válogatottak.

- Mi lesz a gyerekek sorsa, ha befejezték az általános iskolát és elkerülnek Újkígyósról?

- A többség abbahagyja a versenyzést, de a legjobbak új helyükön és itthon is lejárnak edzésekre. A többség Békéscsabán tanul tovább, ahol ideális körülmények között tudnak edzeni, és azt még ki tudják egészíteni itthon is.

újkígyósi karate, megyejárás, Újkígyós, 20131016
A nyújtás az egyik legfontosabb kick-boxos edzésgyakorlat (Galéria)

- Hány edzést tartanak egy héten?

- Általában három edzésünk van.

- Mik a legközvetlenebb céljaik?

- Feltétlenül meg akarjuk tartani ezt a szintet, ahová eljutottunk. Tehát folyamatosan behozni új gyerekeket a sportágba, illetve megtartani versenyzőink pozícióit – válaszolta Krisztina.

- És a klubelnök mit kívánna magának a közeljövőben?

- Én egyértelműen azt szeretném, ha a támogatóink köre bővülne. Erre szükségünk is van, hiszen csak így tudjuk biztosítani versenyzőink folyamatos fejlődését. Ahhoz versenyekre kell járni, és nem csak itthon, hanem külföldön is. Ez pedig pénzbe kerül. Tehát én azt kívánom magamnak, legyenek támogatóink, hogy tudjuk a gyerekek útját egyengetni.

Az újkígyós Szabadidő SC versenyzői ma már csak semi-contact szakágában versenyeznek. Az egyesület 20 éves történetében most, az óvodai tornaterem megépítése óta edzenek ideális és méltó körülmények között. A klub életben tartóinak munkája nyomán ma letisztult, kiérlelt koncepció szerint dolgoznak, legnagyobb sikerüknek azt tartják, hogy felkerültek az újkígyósi sporttérképre, a kézilabda és a labdarúgás mellé. Ehhez nekik világ és Európa bajnokságokon kellett helytállniuk, és ki kellett nevelniük a város első világbajnokát is.

 

A megyejárást támogatta:

Mesterház, logó, Békéscsaba, 20130331