Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a Rábán Szentgotthárdnál már elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védekezési felkészülést végez az állami védtöltéseken, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság pedig felkészíti Kőszeg, Sorkikápolna, Sorkifalud és Zsennye lakóit az esetleges önkormányzati védekezésre.
Hozzáfűzte: a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi megbízottak helyszíni szemléket tartanak a Sorok és a Perint melletti településeken, a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség pedig a Rába és a Pinka patak közelében található településeken tart figyelőszolgálatot.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába folyó tetőzése Szentgotthárdnál  vasárnap estére tehető, elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint körüli vízszinttel, hétfőn este pedig másod- és harmadfok közötti tetőzésre számítanak Körmend térségében. A víz Körmendnél várhatóan elönti az ártéren fekvő kiskerteket. A várható helyzetről a katasztrófavédelmi megbízottak tájékoztatták Körmend lakosságát - közölte a szóvivő.

A Gyöngyös vízszintjének emelkedése miatt vasárnap Kőszegen a Borostyánkő utcába riasztották a helyi önkormányzati tűzoltókat. A víz elöntötte az utat és hat házat veszélyeztetett. Az átereszt ideiglenesen elbontották, így megakadályozták, hogy a víz elérje a lakott területeket. Elővigyázatosságból két embert, egészségi állapotuk miatt, átmenetileg kiköltöztettek - tette hozzá Balog Nikoletta.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a Gyöngyösön  Kőszegnél vasárnap a kora esti órákban tetőzik a víz, ott további vízszint emelkedésre már nem számítanak, a várost nem veszélyezteti az áradás.

Lukácsházán üzemeltetik az árvízvédelmi tározót, amely már eddig is jelentős vízmennyiséget fogadott be, ettől függetlenül Szombathelyen a Perint és a Gyöngyös is magas vízszintet fog elérni, de nem lép majd ki a medréből - mondta. Hozzáfűzte: a Pinka patak és a Répce folyó is árad, ez utóbbi már tetőzik, lakott területeket várhatóan nem veszélyeztetnek, de az éjszakai vagy a hétfő délelőtti órákban útlezárásokra szükség lehet.