A 2003-ban létesített Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria mindeddig a belvárosi bevásárlóközpontban várta a látogatókat, ebben az évben vált a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum részévé. A megújult állandó tárlat november 28-tól látogatható az új helyszínen hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig, immár Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény néven.

Kiállítás, jankay galéria, Békéscsaba
Új helyen régi alkotások (Galéria)

A múzeum szomszédságában található, de annak égisze alatt működik az a kiállítótér, ahol új otthonra lelt az 1997-ben Békéscsabára „hazakerült" Jankay-hagyaték, ami 2006-ban a Kolozsváry- és Tevan-adománnyal bővült. Mostantól az értékes gyűjtemény a helyi múzeum kezelésébe tartozik, akik tehát akár állandó, akár időszaki tárlatot látogatnak a Munkácsy Múzeumban, már az új kiállítást is megtekinthetik.

Kiállítás, jankay galéria, Békéscsaba
További képek itt!
2013. november 29-től a megújult épületben korszerű névtábla mögött egy modernista hangulatú fogadótér és két szakszerűen átalakított kiállítótér fogadja a látogatókat, ahol Jankay Tibor alkotásai mellett etnográfiai gyűjteményének darabjai, valamint a Kolozsváry és Tevan család művészeinek munkái nyertek elhelyezést – áll a kiállítás megnyitására invitáló közleményben.

Akik pedig megnézik a tárlatot, azok képeket, festményeket, fotókat, szobrokat és sok egyéb különleges és elismerésre méltó alkotást csodálhatnak meg.

- Jelen rendezés két újdonsággal is szolgál a művészetkedvelőknek. Az első, amely nagy érdeklődésre tarthat számot, Jankay Tibor életművének első felére koncentrál, és szinte sosem látott munkákat vonultat fel. Ez azért is fontos nekünk, Viharsarkiaknak, mert az itt látható képek Békéscsabán, illetve környékén, valamint az európai, hazai tanulmányutak eredményeképpen készültek. Jankay törzsi gyűjteményének megújuló anyaga pedig a festészeti munkák világi témáin túl a spiritualizmus szerelmeseinek is csemegéül szolgálhat. A mostani, 2013-as állandó kiállítás egyébként a hatodik válogatás a Jankay-tárlatok sorában, amely pozitív meglepetést fog okozni mindenkinek, s amelynek bemutatásával – reményeink szerint – kitűzhetővé válik a mester helye a magyar művészettörténetben – tudatta az intézmény.

Kiállítás, jankay galéria, Békéscsaba
Alkotások között (Galéria)

Nem ez az egyetlen újdonsága a tárlatnak. Adományokból kerültek elő olyan fotók, amelyek a művészeket közelebb viszik az érdeklődőkhöz, az alkotások könnyebben köthetők korszakokhoz és arcokhoz. Ezek a fotók is láthatók a kiállításon.

Kiállítás, jankay galéria, Békéscsaba
Galéria

Az új kiállítótér méltó megjelenést biztosít Jankay munkái mellett a Kolozsváry és Tevan családok művészeinek és műveinek. Ezek az alkotások zömében már korábban is láthatók voltak, most azonban új egységbe sorolták őket, így azoknak, akik Békéscsaba hírességeinek munkái iránt érdeklődnek, új élményben lehet részük, ha megtekintik a kiállítást.