Kósa Lajos budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a parlament hétfő este szavaz a gyed extra bevezetéséről, azaz a gyermekvállalást segítő törvénycsomagról.

A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a szülőképes korban lévő magyar nők többsége két-három gyermeket szeretne, a baj azonban az, hogy a világra jött gyermekek száma végül kevesebb ennél. Ezért a gyermekek megszületése előtti akadályokat kell elhárítani, ennek megfelelően a kormánytöbbség változtatni akar azon a helyzeten, hogy a gyermekvállalás és a munka "vagylagos" - mondta, hozzátéve, hogy ezt a célt szolgálta a családi adókedvezmény is, és ezért vezetik be most a gyed extrát is.

A gyed extra alapján a jövő évtől a gyes és a gyed folyósítása mellett is vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén gyermekenként válik jogosulttá a szülő ezekre az ellátásokra, a nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknak és a friss diplomásoknak is jár majd a gyed bizonyos feltételek mellett, a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztatók pedig újabb adókedvezményt kapnak - ismertette az intézkedéseket.

Kósa Lajos azt is mondta, hogy amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérte, miniszterelnökként sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem habozott a magyar családpolitikai eszközrendszer "levágásában".

A Fidesz másik alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó is bírálta a 2010 előtti kormány szerinte nyíltan családellenes politikáját, amelynek során megkurtították a gyes időtartamát. Nagy eredménynek nevezte, hogy a Fidesz-kormány ezt már korábban visszaállította három évre.

A politikus rámutatott arra, hogy a gyed extrával erősíthető a nők foglalkoztatása.

A sajtótájékoztatón Kósa Lajost megkérdezték arról is, hogy lesz-e újabb rezsicsökkentés és devizahiteles-mentés a választás előtt. Előbbiről a Fidesz alelnöke azt mondta, "a munka nem ért véget", folyamatosan figyelni kell, hogyan alakul a rezsi ára. A devizahitelesek megsegítése ügyében pedig úgy fogalmazott: "egészen biztos", hogy lesznek még lépések a választás előtt.

Szóba került az is, hogy a Fidesz országos választmánya véglegesítette a jövő évi parlamenti választáson induló Fidesz-KDNP-s egyéni képviselőjelöltek névsorát. Kósa Lajos úgy fogalmazott, "nagyon jó frakciónk lesz, ha ezeket a jelölteket megválasztják" jövőre. A kormánypárt választási egyeztető bizottságával kapcsolatban közölte, ez a testület a jelöltállítás szervezete, nem a kampányirányításé, utóbbi továbbra is az elnökség feladata.

Arról, hogy négy polgármesteri ciklus után jövőre nem indul a debreceni városvezetői posztért, a politikus azt mondta: bárhogy is alakul az élet, továbbra is Debrecenért fog dolgozni.