Úgy tűnik, a politikai elemzőkön túl, a választók - legalábbis a közvéleménykutatási eredmények szerint - sem jósolnak sok jót az SZDSZ-nek. Bár a Szonda Ipsos párttámogatási eredménye még nem jelent meg.

Fél éve 2-3 százalékon ingadozunk, ebben nincs különösebb változás. De a kispártoknál nem lehet jól mérni a támogatottságot, hiszen magának a mérésnek a hibája +/- 3 százalék lehet. Csupán választások előtt szoktak több ezres mintavétellel dolgozni a közvéleménykutatók, azok már valóban irányt mutatók.

Az azonban bizonyos, hogy a mai állás szerint, ha most lenne a parlamenti választás, nincs biztos belépője az SZDSZ-nek.

Négy évvel ezelőtt pontosan itt tartottunk.

Most azonban lényegesen más, új a helyzet. Ön hogyan látja? Mi történt?

Mi történt? Komoly elképzelésekkel vágtunk neki ennek a ciklusnak, amelyek fokozatosan erodálódtak. Egyszer csak ki kell mondani, hogy nem megy tovább. A szegedi szervezetben egyöntetű volt a vélemény, hogy a koalícióból ki kell lépni. A hátha, reménykedős politika nem vezet eredményre. Most van egy új ellenzéki párt, ami konstruktív.

Amikor mindkét kispártnak folyamatosan szint kell vallani, hiszen a szocialistáknak vagy az MDF-től vagy az SZDSZ-től, kell hat szavazat egy-egy törvény elfogadásához, persze elvetéséhez is.

Igen, van egy ilyen elem is. Nem kedvező egyik kispártra sem nézve, hogy folyamatosan azt figyelik hova húznak. Ha az MSZP-vel szavaznak az jelent problémát, és azt sem nézik jó szemmel, ha a Fidesszel szavaznak együtt. Mi azt gondoljuk: nem tartható fenn ez a szembenállás.

A szembenállás a hazánkban is kialakult kétpólusú politikai modell következményének is tekinthető. Hogyan zárható le ez a hidegháború?

Az SZDSZ máris tett ennek érdekében, új szerepet vállal fel, s új feladatot, konstruktív ellenzéki párttá vált. Nem abból indul ki, hogy ki mellett szavaz, hanem, hogy mit szavaz meg. Ebben a helyzetben az MSZP-nek pedig nincs más feladata, mint hogy okos politikát csináljon.


Nagy Sándor

Azt hogyan kell?

Olyan törvényeket kell alkotni, amelyek megkapják az 51 százalékos támogatottságot. De a kormány elsősorban végrehajtó szervezet, s a törvényi kereteken belül kell működnie, elméletileg akár törvényalkotás nélkül is eltelhet ez a két év. Egyedül a költségvetést kell megalkotni, de nagyon sarkítva a kérdést, még azt sem, hiszen ha nincs költségvetés, az előző lép hatályba.

S ez a vegetáció hova vezet? Az aktívabb lépések, mint az előrehozott választás teljesen elképzelhetetlen?

Nem vagyok alkotmányjogász, de ismereteim szerint, előrehozott választás az MSZP nélkül nem lehetséges. Ők pedig dekralálták, hogy a ciklus végéig kitartanak. Ez tehát nincs jelenleg napirenden.

Térjünk vissza az SZDSZ-re. Egyetért Tölgyessy Péterrel, aki azt írta, hogy ebben a szituációban az SZDSZ-nek újra meg kell határoznia önmagát, mégpedig az MSZP-vel szemben?

Igen, az SZDSZ-nek újra kell definiálnia magát, ami azonban hosszabb időt vesz igénybe. Az ellenzéki szereppel és az elnökválasztással, akár Kóka marad, akár Fodor lesz, új arcélt kap a párt. Ezután pedig megújul maga a szervezet is, és kialakulnak az új politikai program keretei is. Ez legalább 2-3 hónapot vesz igénybe, s parlamenti szempontból a tavaszi ülésszak végéig bizonyára eltart.

Van ennyi ideje az SZDSZ-nek?

Előre nem lehet jósolni. A kilépés sokkolta az embereket. Ha most nem lépünk, biztosan beleragadunk a 2-3 százalékos karanténban. Ennyi idő alatt más megvilágításban kerül majd ez az időszak. Churchill mondta, bár nem idézem pontosan: az emberek időnként hasra esnek az igazságban, de a legtöbbször összeszedik magukat és továbbsietnek. Az SZDSZ-nek ilyen hasraesési pillanat volt Horváth Ágnes menesztése, "az igazság" pedig az, hogy nem lehet az eddigiek szerint tovább kormányozni. Ebben nagyon széles körű egyetértés van a szabad demokraták között.

Képes ilyen egységre hosszútávon is ez a párt?

Tagadhatatlan, hogy a tagság is megfáradt, de a tapasztalat szerint az elnökválasztás mindig új lendületet ad a tagoknak, új energiákat mozgósít. 100 napot szoktunk adni egy új kormánynak, ennyi idő elegendő az SZDSZ-nek is.