A legújabb népt(r)ipp szerint tilos kivinni a szemetet az óév utolsó és az újév első napján. Nekem azonban muszáj volt szakítanom a hiphop babonával. Mert. Majd kocsiba pattantam, és lévén késésben voltam, téptem is (volna) a csarnokhoz, de elütöttem egy nénit. Illetve csak majdnem. (Ha a tragédia bekövetkezett volna, nyilván azért, mert kivittem a szemetet – ennyit a babonákról.) És miközben hosszan elszégyelltem magam, már kint is voltam a futógálán, ahol vagy ezren készültek arra, hogy az év utolsó délelőttjét a flaszterre gyűrjék.

Állatvédők a futógálán, szilveszteri futógála, állatvédők, Békéscsaba, 20131231
Akik védik az állatokat (galéria)

A csabai atlétikai klub négy megarendezvénye közül a szilveszteri azért lóg ki a sorból, mert ez már jórészt a buliról szól. És azért hasonlatos a többivel, mert az igazolt sportolókon kívül mindig megjelenik egy bizonyos amatőr keménymag, amelynek a létszáma szinte évről-évre változatlan. Persze plusz-mínusz csellengők mindig akadnak. (Kutyák-kisbabák-maskarák.)

S ha a szilveszteri bulihalmazt is

tovább bontjuk: vannak, akik évek óta ugyanabban a jelmezben állnak a startvonalhoz (például a jobbikos versenyző idén is jobbikosnak öltözött be, vagy a mikrofonfejű nagyszemüveges srácnak a védjegye, hogy mindig mikrofonfejű nagyszemüveges srác lesz, így nyilván most is mikrofonfejű nagyszemüveges srác volt); de vannak, akik évente újítanak (mint például a tavalyi hippik elmentek először a bordélyhoz, majd a borbélyhoz, és sorozatsztárok lettek).

Embervédők a futógálán, szilveszteri futógála, embervédők, Békéscsaba, 20131231
Akik védik az embereket (galéria)

A gála már rég messze nem Békés megyei vonatkozású, hisz érkeztek versenyzők Szolnokról, Pécsről, mi több, az ötödik legnagyobb magyar városból – Londonból is. Személy szerint egy volt csabai atléta: Buzai Zsolti, akivel a kilencvenes években még az is megesett, hogy a dobogó második fokára felléphetett. Ma messzebb volt a dobogótól. De mit csináljunk, ezt teszi a nagy távolság.

És persze, aki a stoppermutatójával küzd,

annak nem annyira buli a befutó. Ugyanis a férfi igazolt sportolók legjei – Tóth László és Gregor László – közé pusztán a vezetéknevük, és két másodperc állt a legközelebb. „Legyen inkább László nap a Szilveszter helyett” – javasolta a Lacik érkezésekor Vaszkán Gábor szpíker, aki egyébként az utóbbi években a csabai klub gyomaendrődi leányvállalatából egy világklasszis egyesületet csinált.

Zelenyánszki Péter a futógálán, szilveszteri futógála, zelenyánszki péter, Békéscsaba, 20131231
Akik védik a szintjüket (galéria)

Eredmények:

Igazolt sportolók. 4621 m. Férfiak: 1. Tóth László, 2. Gregor László, 3. Oláh Tamás (mindhárom Buda-Cash Békéscsabai AC). Nők: 1. Kácser Zita (Szolnok), 2. Varga Éva, 3. Novák Natália (mindkettő Buda-Cash Békéscsabai AC).

Amatőrök. Férfiak: 1. Varga István (Békéscsaba), 2. Botos László (Békés), 3. Tóth Péter (Békéscsaba). Nők: 1. Molnár Gitta (Békéscsaba), 2. Szpisják Katalin (Kétsoprony), 3. Szatmári Anna (Békéscsaba).

Ifj. Gregor László (b) és Tóh László, gregor lászló, szilveszteri futógála, tóth lászló, Békéscsaba, 20131231
Akik védik az eredményüket - ifj. Gregor László (b) és Tóth László

Igazolt általános iskolások. Fiúk: 1. Szabó Áron (Békéscsaba), 2. Kiss Lajos (Békéscsaba), 3. Szendrei Balázs (Gyomaendrőd). Lányok: 1. Pavuk Tira (Békéscsaba), 2. Baka Szilvia (Gyula), 3. Szendrei Boglárka (Gyomaendrőd).

A 60 éven felüli férfiaknál a békéscsabai Adorján László, míg a nőknél a gyulai Szabó Ilona volt a befutó. Az 50 éven felüli férfiaknál a békéscsabai Kőrösi András, a nőknél a békéscsabai Nagy Judit győzött. Különdíjat kapott az 1927-es születésű Kovács István (Gyula), az 1928-ban született Greksza Pál (Csorvás), valamint az 1934-es születésű Kazár Pál (Bcs.).

Gregor László (b) és Zrínyi Miklós, gregor lászló, szilveszteri futógála, zrínyi miklós, Békéscsaba, 20131231
Akik védik a karatékákat - Gregor László (b) és Zrínyi Miklós

A családi futást

a Muszka család (Gyula) nyerte, őket a Kovács család, illetve az Eke család (mindkettő Bcs.) követte. Különdíjat kapott az első kutyás célba érkező Gombkötőné Ilyés Ildikó, valamint a kerekesszékes Faluhelyi Balázs. A legötletesebb jelmezért különdíjat vehetett át a Buda-Cash Békéscsabai AC dobócsapata.