Egy mennyei társulatba nem titkos vágy bekerülni, hiszen – a neve is tükrözi – tagjai már az „égi színpadon" játszanak. Mégis, aki bekerül ebbe a társaságba, az valami nagyot, valami maradandót, valami elismerésre méltót alkotott itt, a „földi színpadon" vagy annak színfalai mögött.

Mennyei társulat
A Jókai Színház Mennyei Társulatának első tíz tagja

A színház úgy döntött, összeállítja azon kiválóságok tablóját, akikre büszke a teátrum, és ehhez a színházbarátok segítségét kérték. Jöttek is a szavazatok, nem volt könnyű a döntés. Az első tíz tag kiválasztásában olyan régi művészek is segítettek, akik még dolgoztak együtt a jelöltekkel. A kiválóságok fotóit október 30-án, 18 órakor Budapesten, a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadának előcsarnokában, a Jókai Színház Csörte című előadása előtt állították ki. Békéscsabán ugyanez az esemény december 1-én, az Advent a Hargitán című darab díszbemutatója után történt.

Mennyei társulat
Fekete Péter

- A Jókai Színház Mennyei Társulatába azon színművészek és színházi szakemberek kerülhetnek be, akik munkásságukkal, hosszú éveket felölelő szakmai múltjukkal meghatározóan kötődtek a Jókai Színházhoz, annak arculatát, művészi munkáját formálták, alakították, akik személyiségükkel és szaktudásukkal példaként szolgálhatnak újabb színházi generációk felneveléséhez, illetve a helyi tiszteleten túl országos szakmai elismerést is kiváltottak. A tagokat a nézők javasolják, a színház vezetősége pedig évenként két alkalommal dönt arról, kivel bővíti ki ezt a társulatot – tudatta Fekete Péter direktor.

Mennyei társulat
A Jókai színház kiválóságai

A teátrum előcsarnokában látható ezentúl a Békéscsabai Jókai Színház Mennyei Társulatának első tíz tagja: Daniss Győző színész, rendező, alapító igazgató; Miszlay István rendező, igazgató; Gálfy László színész, igazgató; Körösztös István színész, Barcza Éva színész, Dénes Piroska színész; Széplaky Endre színész; Romvári Gizi színész; Szoboszlay Sándor színész; Simon József játékmester, díszlettervező, ügyelő, „színházi mindenes".

Dénes piroska
Dénes Piroska
A legtöbben, főképp a fiatalok ezen társulat tagjait csak hang- és képfelvételekről, fotókról ismerhetik, én szerencsésnek mondhatom magam, mert az egyik kiválóságot, Dénes Piroska színművészt személyesen ismerhettem.

A színésznő 1959-ben kezdett játszani a Jókaiban, és haláláig hű maradt a békési teátrumhoz. Drámai szerepei feledhetetlenek, de igazán komikaként szerette a közönség. Több mint 130 szerepet alakított, volt Polly Peacock majd Peacockné a Koldusoperaában, Puck a Szentivánéji álomban, Mamóka A padlásban, Színészkirályné a Hamletben.

A Jászai- és Aase-díjas színésznő az örök vidámság képe előttem. Bármikor láttam, mindig nevetett, viccelődött, a legkomolyabb dolgokat is a humor oldaláról fogta fel. A közönség és a társulat kedvencévé vált, jókedve mosolyt csalt az arcokra. A színpadon brillírozott, bravúrosan alakított, bármilyen szerepbe is bújt. Emlékét a Mennyei Társulat őrzi az utókor számára.

Fotók: jokaiszinhaz.hu