Színház – egy varázslatos világ, ahol szerelmek, drámák születnek, beteljesednek álmok, vagy épp életek törnek össze, születnek újjá. Amikor valaki elmegy a színházba, végignézi az egy-két-három felvonásos darabot, egy kész alkotást kap, és azt látja, ami a színpadon történik. Arról, hogy egy előadás hogyan készül, kik dolgoznak a háttérben, miként készül a díszlet, a jelmez, nincs sok fogalma, és számtalan olyan „titok" lengi körül az adott darabot, ami sokak számára örökre titok marad.

Vannak, akiket nem is érdekelnek ezek a titkok, de vannak, akiket kíváncsiság kerít hatalmába, és szeretnének minél többet megtudni a színház világáról. Nekik remek alkalom a közönségtalálkozó, ahol sok érdekességet hallhatnak, találkozhatnak a színészekkel, kérdezhetnek, érdeklődhetnek.

Közönségtalálkozó, Advent a hargitán, Békéscsaba, 20140109
Színpad előadás nélkül (Galéria)

A Békéscsabai Jókai Színház időről-időre közönségtalálkozóra hívja nézőit, egy-egy darab után egy csésze tea mellett beszélgetnek az alkotás folyamatáról és magáról az előadásról. Ezúttal az Advent a Hargitán volt „színpadon", persze átvitt értelemben. A rendező, a szereplők, az alkotók ugyanabba a közegbe hívták a közönséget, ahol maga a történet játszódik. A díszlet is ugyanaz, csak most nem a színészek adtak elő valamit, hanem a közönség kérdéseire válaszoltak, főszereplők voltak csak kicsit másként.

Közönségtalálkozó, Advent a hargitán, Békéscsaba, 20140109
Ezúttal a közönség is szerepet kapott (Galéria)

Magáról a darabról annyit érdemes tudni, hogy a 80-as évek közepén volt nagysikerű előadás, bár Sütő András drámája nagy vihart kavart, ellentétes érzelmeket váltott ki akkoriban, és már a színpadra állítása sem ment egyszerűen, mondanivalója azonban magvas, és még ma is érvényes.

Rubold Ödön Jászai-díjas színművész állította színpadra Békéscsabán a színjátékot, aki azt mondta, hogy ez az előadás mindenkinek szól, nincs kifejezett célközönség. Költészet, humor, dráma, feszültség, minden van benne – nagyon változatos a darab. Hozzátette: a történetben 20 év telik el, két karácsonyeste részesei lehetünk, és végig érezhető az advent lényege, az örök várakozás – várjuk álmaink, céljaink beteljesülését.

Közönségtalálkozó, Advent a hargitán, Békéscsaba, 20140109
Rubold Ödön (középen) rendezőként mutatkozott be (Galéria)

Akik szeretik Sütő Andrást, azoknak szinte kötelező az előadást megnézni, de akik a prózai darabok szerelmesei, kedvelik a drámát, a gondolkodásra, tovább gondolásra ösztönző műveket, mindenképpen menjenek el a Jókai színházba.