Egy kineziológus hogy kerül közel ahhoz a pszichológiai irányzathoz, amelyet Hellinger-terápiának hívnak?

Tulajdonképpen a kineziológia is egy pszichológusi tevékenység. Érzelmi blokkokat lazít fel. Megkeresi minden esetben a probléma gyökerét is, és nem csak a jelenben simítja el a problémákat, hanem próbál segíteni az egyensúly megteremtésében is. Megkeresi, honnan ered az adott probléma, vagyis visszamegy az időben. Sokáig úgy gondoltam, hogy a kineziológia egy annyira hatékony módszer, hogy nincs is jobb az érzelmi problémák feloldásához. Rá kellett jönnöm, hogy ez nem így van, hiszen rátaláltam a Hellinger-módszerre.

Mit kell tudni Hellingerről?

Bert Hellinger egy nyolcvanas éveiben élő úr, aki érdekes életúttal bír. Lelkészként kezdte pályafutását és afrikai törzseknél teljesített misszionárius szolgálatot. Olyan megfigyeléseket végzett, amelyek eredményei arra ösztönözték, hogy forduljon a pszichológia felé. Életének egyik szakaszában elindult pszichológiát tanulni, letette a reverendát. Ennek köszönhetjük, hogy létezik ez a módszer, amelyet a nyolcvanas években dolgozott ki.

Mi a lényege, az alapja a Hellinger-módszernek?

Rájött arra, hogy a betegségek, a problémák mögött sokkal több minden rejlik, mint ami látható. Családrendszerünknek komoly köze van ahhoz, hogyan érezzük magunkat. Nem föltétlenül a viselkedésünkben rejlik egy-egy probléma gyökere, hiszen része vagyunk egy hatalmas klánnak, egy úgymond kiterjesztett családnak. Mindennek köze van hozzánk, minden hatással van ránk, ami ebben a közösségben zajlik. Úgy is fogalmazhatunk, hogy egy szálra van fölfüggesztve a kiterjesztett család.

Mikorra nyúlnak vissza ezek a család ágak?

A mondás szerint hetedíziglen bűnhődnek az utódok az ősök vétkeiért. Munkánk során nagyon sokszor nem tudni, vajon melyik generáció hordozza a problémát, mégis létrejön az egyensúly a folyamat végére. Tehát akár hetedíziglen mehetünk vissza, de talán tovább is.

Hellinger az afrikai törzsek körében tapasztalt bizonyos dolgokat. Melyek voltak ezek?

Például az a jelenség, hogy bizonyos betegségek ismétlődnek egy családban, vagy például egy öngyilkos hullám vonul végig a családrendszeren: öngyilkos lett a nagypapa, annak fia és hát az unokának is akadnak kísérletei. Hellinger azt vette észre, hogyha van egy elszegényedett ős, akkor az utódok között is megjelenik az elszegényedés. Ha valaki meddő, vagy nehezen született gyermeke, akkor annak akár az unokája is küzdhet azzal, hogy nehezen születik gyermeke. Tehát ismétlődnek bizonyos sorsok, ismétlődnek bizonyos tendenciák.

Miért alakul ez így?

Említettem, hogy mindannyian egy lelki szálra vagyunk felfűzve, nevezhetjük csoportléleknek is. Egy angol biológus-filozófus beszélt először egy bizonyos morfogenetikus energiamezőről az egy helyre születettek között. Ha a mező egyik pontján történik egy sérülés, akkor az érzékelhető a mező másik pontján is. A másik ponton élő pedig jóvá szeretné tenni azt a sérülést. Borzasztó érdekes, hogy anélkül teszi mindezt, hogy konkrét tudomása lenne az egészről. Egyszerűen csak másként kezd el élni.

Korábban említetted, azt figyelte még meg Hellinger, hogy azokban a családokban, ahol mindenki a helyén viselkedik ott rendesen működnek a dolgok: az apa apaként, az anya anyaként, a gyermek gyermekként. Ahol felborul ez a modell ott szétesik a család.

Ez a születési sorrend törvénye. Aki beleszületik egy rendszerbe, rendelkezik egy bizonyos hellyel a rendszerben. Ha ezt a helyet nem foglalja el, vagy nem tiszteli például azt mondja, hogy segítenie kell az anyukájának és fölugrik a saját helyéről a szülő helyére, akkor valójában nem jut hozzá ahhoz az erőhöz, energiához, amivel majd meg tud küzdeni a saját élete során.

Érdekes, hogy alakulnak az energiák a családban, hogy alakul a rend. Ugye, a szülők mindent odaadnak a gyermeknek a fogantatás pillanatában, amit a génjeikben hordoznak. Minden érzelem elraktározódik az akkor működő összes sejtben.

Az a gyermek, aki később az anyja mellett teljesít szolgálatot, helyettesíti az apját, nagyon komoly problémákkal kezd el küzdeni. Nem jut hozzá ugyanis ahhoz az erőhöz, amit az apjától kapna, hogy irányítsa az életét, hogy legyen ereje az élet nehézségeinek megküzdéséhez, továbbá nem jut hozzá az anyai energiákhoz sem, ami pedig ahhoz kéne, hogy kreatívan lássa a valóságot, merjen és tudjon változni. Ez a gyerek egyszer csak energia nélkül marad. A másik fontos dolog, hogy később a párkapcsolata is sérül, ha egyáltalán lesz.

Tehát az apját helyettesítő gyermek nehezebben talál magának párt?

Pontosan így van. Annak a fiúnak a lelkében a partner helyén az édesanyja van. Ha igazán komoly partnerkapcsolatra tenne szert egy lány mellett, akkor megcsalná az anyját. Ugyanez történik a lányokkal az apjuk mellett. Ha megtörténik a szerepek felborulása, a fiúgyermek szembehelyezkedik a saját apjával, hiszen riválisokká válnak a lelkük síkján. Amikor elköteleződik a gyermek az egyik szülő mellett, akkor ez a nyílt színen történik. Ugyanakkor a másikat nyílt színen elutasította. A tudattalanban így pontosan olyanná kezd válni és úgy fog viselkedni, mint a másik, akit elutasított. Sok ilyen példát látni az életben.

Ezek az egyedi esetek, hogyan bukkannak fel egy csoportterápián? Hogy működik a gyakorlatban?

Általában eljön valaki egy kineziológiai kezelésre, mert nem tud megoldani egy problémát, nem jól működik az élete. Gond van például a párkapcsolatában, nem tud zöld ágra vergődni a párjával, vagy nincs kapcsolata. A kineziológiával azokat az érzelmi blokkokat tudjuk oldani, amelyek akár már magzatkorban jelentkeztek. Ha a család, a klán rendszerében van valamilyen nagy tramua, ami gátolja a párkapcsolatában, akkor van szükség a Hellinger-féle terápiára. Így kerül hozzánk valaki. Kineziológus lévén mindig megnézem, hogy a jelennel kell-e foglalkozni, a problémát jelenlegi élete okozza-e, vagy szülői viszonyban, esetleg még messzebb a tágabb családban.

Milyen egy foglalkozás?

Úgy kell elképzelni, hogy egy teremben 10-15 egymás számára idegen ember ül, megszemélyesíthetik egymás életében a problémás karaktereket. Azt azonban nem tudják, hogy egy szerepjáték alkalmával kin is segítenek igazán. Elkezdenek érezni valamit ezek a vadidegen emberek. Azt szoktam kérni, hogy ne a gondolataikra, hanem a testérzeteikre figyeljenek, mert azok biztos, hogy ők maguk.

Mi minden jelenhet meg?

Valaki vagy elkezd inogni mint egy inga, vagy bebetonozódik a lába, esetleg úgy érzi, le kell ülnie a földre. Sírhatnékja támad, el kell vonulni a csoporttól, meg kell érintenie valakit, stb. Elindul egy végtelenül lassú mozgás, amelyről tudjuk, hogy valójában nem a saját akarata, hanem egy belső impulzus vezeti, navigálja. Meghökkentő dolgok tudnak felszínre jönni, viszonylag gyorsan. Erőteljes érzetek jelennek meg, családi titkok derülnek ki. Nagy erőt szabadít fel, amikor látjuk a valóságot. Sokszor titkok lapulnak a családrendszerben. Ahogy említettem, felfűződünk egy szálon. Amiről tudatilag nem tudok, energetikailag igen. Ha nem megy jól az életünk, akkor messzebb kell látnunk az orrunknál. Érdemes megnézni, mi minden van a mező távolabbi területein.

Ha valaki kedvet kapott, mi szükségeltetik, hogy részt vehessen?

Fontos tudni, mikor lehet hasznos egy Hellinger-terápia. Például egzisztenciális problémái vannak, párkapcsolati gondjai vannak. Nem tud megmaradni egy partner mellett sem, sokadik házasságát tapossa, súlyos betegsége van. Minden esetben érdemes elmenni előbb egy kineziológushoz, vagy Hellinger terapeutához. Ismerje meg jobban a dolgokat, hagyjon időt és csak utána döntsön, hogy marad a kapcsolatban, vagy inkább az elválást választja.