A létező szocializmusban, amikor még az is gyanús volt, aki nem volt gyanús, maximum csak a belügyi főtiszteknek lehetett külföldi rendőrsapkájuk. (Persze a szovjet-orosz tányérsapka még Békés megyében sem volt nagy kunszt.)

Tomka György és a rendőrsapkái, tomka györgy, rendőrsapkák, Békéscsaba, 20140114
Tomi és a Bobbyk (galéria)

Tomka Gyuri, alias Tomi a kilencvenes évek közepén eleinte a külföldi kollégáktól, járőrözés követően cserélgette a karjelvényeket – mint amikor egy meccs után mez csere zajlik

két focicsapat között.

1999-ben húsz társával közösen megalakította a Magyar Rendőrrelikvia-gyűjtő Egyesületet, amelyben ma már közel félszázan tevékenykednek, s mint a hatalmasok egy győztes háborút követően, felosztották egymás között a földgolyóbis nemzeti parcelláit.

Így voltak, akik németekre, osztrákokra, szlovákokra, oroszokra, amerikaiakra, stb. specializálódtak, míg Tomi praktikai okokból kifolyólag Nagy-Brtitaniát választotta. (Természetesen a hazai „ékek” mindannyiuknak meg van.)

Angol karjelvények (Tomka György tul.), tomka györgy, angol karjelvények, Békéscsaba, 20140114
A brit karjelvények a családi albumok szerves részei (galéria)

„Eleinte az amerikai karjelvények gyűjtésével is foglalkoztam – meséli –, azonban, míg New Yorkban is legalább vagy 300 fajta létezik, mert minden egységnek sajátja van, így rájöttem, hogy az a fajta sziszifuszi munka követhetetlen. Ezzel szemben a Brit-szigetek 54 grófsága lényegesebben átláthatóbb.”

Elmondja, a relikviagyűjtésben

nagy segítségére van a net és azon keresztüli levelezés, és amikor megkérdem tőle, hogy általában mivel fogja meg a tengerentúli szaktársakat, röviden ezt feleli: „Hello, magyar rendőr vagyok, karjelvényeket gyűjtök! Ez mindig bejön”.

Manapság a „szakmában” nagyon sokan tudják, hogy főként az angol sapkákat gyűjti, és ha van valami újdonság, akkor az ismerősei mindig időben értesítik.

Bobby sapkák (Tomka György tul.), tomka györgy, bobby sapkák, Békéscsaba, 20140114
A kép bal szélén a kis fatestápoló (galéria)

Persze, a Bobby sapkákon kívül a kis családi vitrinben van amerikai, török, francia, szerb, olasz… illetve alá kell húznunk, a kis vitrin egy kis, 50 négyzetméteres lakásban található, és ebből kifolyólag, Tomi külföldi egyenruha ínyencségei már nem férnek be – különösen, hogy két, kis (egy 5 és egy 9 esztendős) örökmozgó srác is uralja az atmoszférát.
(Bizony, kapna is élete párjától a kis angol fabottal a veséi közé, ha beállítana még pluszban egy egyenruhával.)