A Jókai színház nagy hangsúlyt fektet arra, hogy azok is részt vegyenek az előadásokon, akik valamilyen fogyatékosságuk miatt teljes mértékben nem tudják élvezni a darabokat.

Kulisszajárás, Békéscsaba, 20140115
"Akadálymentesítés" (Galéria)

Mert miről is szól a színház? Látvány, fények, hangok....Ebből egyedül a hangokat, rezgéseket és esetleg a fényeket érzékelik a látássérültek, a látványt nem. Hogy ki alakítja az adott karaktert, hogy néz ki a színész, milyen ruhát visel, milyen a díszlet, a kellékek, arról csak fogalmuk van, elképzeléseik. Ezen szeretne változtatni a kulisszajárás oly módon, hogy a fiataloknak lehetőségük van testközelből megtapasztalni mindent.

Kulisszajárás, Békéscsaba, 20140115
Vera, aki az Andrássy Gyula Gimnáziumban tanul Békéscsabán (Galéria)

A fiatalokat szerdán, az előadás előtt Komáromi Anett (Honey) és Tege Antal fogadta. Nem ez volt az első kulisszajárás, amit a színház rendezett, ez mégis különleges volt a maga nemében két dolog miatt. Egyrészt: eddig csak felnőttek kaptak lehetőséget, hogy bekukkantsanak egy-egy darab „mögé", most ezt a lehetőséget fiataloknak adták meg. Másrészt: rendező még soha nem vett részt ilyen eseményen, ezúttal azonban Tege Antal – a Toldi rendezője - fontosnak tartotta, hogy személyesen találkozzon a fiatalokkal. Valamint részt vett a programon egy színészhallgató, Tóth Krisztina, aki a darabban „élő bútor", és paraszt karaktert alakít, de róla fontos tudni, hogy ő is látássérült.

Miután a bemutatkozás, az ismerkedés megtörtént, beszélgetni kezdtek, illetve elsősorban a vendéglátók beszéltek. Tege Antal elmondta, miért fontos számára a Toldi.

Kulisszajárás, Békéscsaba, 20140115
Tege Antal, a Toldi rendezője (Galéria)

- Arany János Nagykőrösön tanított, én pedig ott születtem, ott jártam iskolába, méghozzá az Arany János Gimnáziumba, ahol ő is tanított egykor. Ezért számomra különösen nagy jelentősége van a Toldinak, ugyanakkor van még egy összekötő kapocs. Ahhoz, hogy egy írott művet színpadra lehessen állítani, át kell dolgozni, ez a dramaturg feladata. A mi Toldi előadásunk dramaturgja Zalán Tibor, aki szintén a nagykőrösi Arany János Gimnáziumban tanult, és ugyanaz volt az én a matematika tanárom, aki a Tiboré, csak eltelt közben cirka 20 év. Innen a kötődés – mesélte Tege Antal.

Mesélt arról, hogy a darabbal az a szándékuk, hogy érzékeltessék: a szíve, a lelke alapján is lehet valaki hős. Míg ma úgy válik hőssé valaki, hogy van valamilyen kelléke, kardja, „pókhálója", fegyvere, addig régen az érzéseik által váltak hőssé az emberek: hazaszeretet, becsületesség, anyja szeretete által. Beszélt a zenéről is, amit úgy választottak ki, hogy ezáltal közelebb vigyék a darabot a fiatalokhoz. Mai zene hallható a darabban, olyan dalok, amiket ők is ismernek.

Kulisszajárás, Békéscsaba, 20140115
Verát minden nagyon érdekelte (Galéria)

Majd szót ejtett a Toldikról, akik létező személyek voltak, innen nem messze éltek egykor, és mesélt a narrátorról, aki ebben a darabban Tomanek Gábor.

- A Gábornak nagyon kellemes, mesélős hangja van, figyeljetek majd rá, ő ugyanis az eredeti Arany szöveget mondja, azokat a részeket, amik a történet szempontjából nagyon fontosak, előbbre viszik a cselekményt, de nem lehet színpadon megjeleníteni (például a Budai vár), viszont tudni kell róla – mondta a rendező.

Ezután röviden felidézték a Toldi történetét, majd elindult a kis kompánia a színpadra. Ott aztán minden kelléket, díszletet meg lehetett tapogatni. Megmutatták a fiataloknak az ételeket, a kardokat, a gólyalábas cseh vitéz bikafejét, a toportyánt (farkast), amivel Miklós megküzd, a szénaboglyát, a sodronyinget, ruhákat, cipőket. A vendégek mindent megfogtak, megsimítottak, arcukhoz érintettek, így gyűjtöttek információt.

Kulisszajárás, Békéscsaba, 20140115
Kristóf és Alex az "ételekkel" ismerkedik (Galéria)

Komáromi Anett, aki polgárt alakít a darabban, lelkesen kísérte a fiatalokat egy-egy eszközhöz közel, hogy tapintásuk által elképzelhessék, mi is lehet az adott tárgy. Belehallgattak egy belső monológba, így már az előadás előtt megismerhették Toldi Miklós hangját, és miután ekkor már a színészek az előadásra készültek, elkezdődött a beéneklés, így a zenéből is kaptak ízelítőt.

Kulisszajárás, Békéscsaba, 20140115
Komáromi Anett lelkesen segítette a fiatalokat (Galéria)

Közben hallhattunk arról is, hogy a színház egy újabb játékot indított el, pedagógusokhoz, illetve elsősorban gyerekekhez intéztek felhívást: Találd meg Toldit. Létre kell hozni a facebook-on Toldi profilját, és a három legkreatívabb profil megalkotói január 23-án egy egész napos kalandon vehetnek részt.

-  A három csapat velünk utazik Gyulára a várba, majd tovább egy meglepetés helyszínre, ahol a játék végén középkori lakomával zárjuk a napot – tudtuk meg Sz. Kovács Viktóriától, aki a sajtóért, marketingért felel a színházban.

Mindezek után nem maradt más hátra, a fiatalok kísérőikkel együtt beültek a nézőtérre, és megnézték a darabot.