EUbility Békéscsabai Előre NKS – MTK Budapest 35-23 (19-11).

NBI-es női, bajnoki kézilabda-mérkőzés. Békéscsaba, 500 néző. V.: heim, Jolántai.

Békéscsaba: Veress- Csáki 4, Nyikolajenko 6 (2), Szögi 2, Szabó 3, Walfisch 5 (1), Kelemen 2. Csere: TERENYI (kapus), Gávai 2, Tóth S. 1, Török 1, Dombi 1, Kovács A., 1, LEPOSAVA 5. Edző: Bakó Botond.

MTK: Kókai – Barczi 4, Petrovszki 4 (2), Fundák 1, Rácz, Fekete, BORBÁS 7 (4). Csere: Hrankai, Kurucz (kapusok), Hornyák, Takács 5, Buzsáki 2, Blaubacker. Edző: majoros Gusztáv.

Hétméteresek: 3/3 illetve 6/6. Kiállítások: 6 perc illetve 10 perc.

Nkse, kézilabda, Békéscsaba, 20140126
Tóth Sára (lilában) az MTK védőinek gyűrűjében. Barczi (88), Petrovszki (19) és Borbás. Leposava közelről figyeli a küzdelmet (Galéria)

Miután a mérkőzés már a kezdő sípszó előtt eldőlt, ezért Bakó Botond ezt a találkozót arra használta fel, hogy versenykörülmények között gyakoroltasson lányaival különböző taktikai elemeket. A szokásosnak mondható kezdőcsapaton is változtatott, most azok kezdtek, akik más meccseken a félidő második felében szoktak pályára lépni. A folyamatos edzői instrukciók egyértelműek voltak: fuss! Minden egyes megszerzett labda után ez volt az utasítás. Azaz a lehető leggyorsabban menjen át a csapat védekezésből, támadásba. Ha lehet, direkt indításokat gyakoroljanak, vagy pedig igyekezzenek lehetőleg rendezetlen védelem ellen lövéssel, góllal gyorsan befejezni az akciókat. Igazából 30-40 százalékosan ezt többé-kevésbé sikerült is megvalósítaniuk a lányoknak, hiszen az első tíz gólból négyet ilyen támadások után értek el (15. perc: 10-5).

A mérkőzés menetében semmiféle meglepetés és változás nem volt akkor sem, amikor gyakorlatilag sort cserélt a csabai edző. Kivédekezett támadások, több-kevesebb sikerrel végrehajtott indítások, lerohanások, de alapvetően csikorgott a hazai gépezet. Ettől függetlenül előnyük fokozatosan nőtt (30. perc: 19-11).

Nkse, kézilabda, Békéscsaba, 20140126
Ebből a ziccerből lőtt Csáki góllal nőtt tíz gólosra a két csapat közötti különbség. Buzsáki (17) csak közelről nézi az akciót (Galéria)

A második félidőben semmi nem változott. Ennek ellenére volt néhány örömteli és néhány nagyon izgalmas perce a játéknak. A két csapat közti különbség a 33. percben lett tíz, egy szemre is tetszetős, debreceni összjáték eredményeképpen. A beállós Szabó (egykor DVSC) a jobb kettes védő elől indulva lépett ki a falból, és indult el a jobbátlövőnk elé, hogy feladja neki a labdát. Ő el is indította a keresztmozgást, vele egyszerre indult el a hatos vonalon befutva a jobbszélső Csáki (egykor DVSC). Szabó átadást imitált átlövője felé, ám a következő pillanatban bepattintotta a labdát a ziccerbe érkező Csákinak, aki szellemes ejtéssel a bal felső sarokba mattolta az ellenfél kapusát (33. perc: 21-11). Öt perccel később síri csend lett a csarnokban, akkor, amikor Walfisch elemi erejű átlövése fél méterről pontosan fejen találta a védőfalból kilépő Borbás Ritát. Az egykori válogatott beálló hangtalanul csuklott össze. Saját gyúrója és a csabai kispadról Asztalos doktor is azonnal a helyszínre sietett, de két perc elteltével mindketten megnyugodva konstatálták, hogy Rita már elkezdett feltápászkodni, és érthető hangon mondta, hogy nem kér segítséget. Kemény lány! Felállt és folytatta a játékot. Ám előtte még összeölelkeztek Wlafischal, ezzel is jelezve, hogy nincs harag! Vastaps volt a jelenet jutalma. A félidő végén két csabai tinédzser, a balszélső Török Gabriella és a jobbszélső Kovács Anett is megszerezte első NBI-es gólját. A szűzkezűek versenyét Török nyerte, aki az 53. percben lőtte első gólját (31-19), míg Kovács az 55. percben debütált góllövőként a legmagasabb osztályban (32-20). Mindkét lány klasszikus szélső ziccert lőtt beugrás után, mesteri kanyarított lövéssel lőtték ki a kapu hosszú oldalát.

Nkse, kézilabda, Békéscsaba, 20140126
Jellemző kép a meccsről. A lilák gyors támadást indítanak, amit tulajdonképpen edzőjük is folyamatosan kért tölük. Tóth Sára (4) Petrovszki Kata (fehér 19), Dombi Luca, a háttérben Leposava (Galéria)

A mérkőzés egyébként rendkívül sportszerű és egyértelmű volt. A hazai közönség minden mérkőzés előtt megtapsolja az ellenfél játékosait is, és a taps egyértelműen felerősödött, amikor MTK-s Petrovszki Katát szólította a műsorvezető, hiszen ő is az Előrében tanult meg kézilabdázni.

Bakó Botond: - Nehéz és folyamatos munkában vagyunk, ez érződött is a játékunkon. Sokat edzünk, folyamatosan készülünk a közvetlen riválisaink és a bajnoki táblázaton előttünk álló csapatok ellen. Voltak a meccsnek olyan öt percei, amikor elégedett voltam a lányokkal. Megvan a két pont, gőzerővel készülünk a Dunaújváros elleni összecsapásra.

Majoros Gusztáv: - A játék minden elemében jobb volt a Békéscsaba, megérdemelten nyerte meg a mérkőzést.