Lehel kürtjének a hangja fogadta a teremavatóra érkezőket. A hangrögzítőről felcsendülő dallam azért is különleges, mert ezt a „hangszert" csupán az idősebb Kádár Ferenc tudta megszólaltatni, aki már 1983 óta nincs közöttünk. Majd ükunokája, Kádár Kolos vette át a „szót", és az Eltörött a mázas csésze kezdetű népdallal köszöntötte a megjelenteket.

énekterem, kádár ferenc, Békéscsaba, 20140129
Kádár Ferenc nevét viseli a jövében az ének szaktanterem (Galéria)

- Fontos nap iskolánk számára a mai, de mielőtt erről részletesen szólnék, engedjék meg, hogy köszöntsem idősebb Kádár Ferencet, akinek jelenléte emeli az ünnepség fényét. Többszörösen is örömteli esemény ez a mostani, leginkább azért, mert a tanterem Kádár Ferenc nevét viselheti. Több termünket is elneveztük, mindegyiket az adott tárgyban, tudományban jeleskedő, helyi kötődésű elődökről, akikre büszkék vagyunk, ezzel is szeretnénk hagyományőrzésből példát mutatni. Kádár Ferencre többszörösen is büszkék lehetünk. Az iskolában néptánc tagozatos osztály is van, így kijelenthetjük, hogy van némi közünk a népzenéhez, gyerekeinket a szomszédos „Balassi-ban" oktatják, és az évenként megrendezett Kádár Ferenc Népdaléneklési Versenyről rendre elhozzuk az első díjat – mondta Szeleczki Erzsébet intézményvezető.

énekterem, kádár ferenc, Békéscsaba, 20140129
Szeleczki Erzsébet intézményvezető és a dédunoka Kádár Ferenc (Galéria)

Hozzátette: a Kádár családdal élő, eleven a kapcsolata az iskolának, gyerekeik közül ketten is az intézmény tanulói. Kádár Ferenc dédunokájának, Kádár Ferkó fotográfusnak a felesége Manni rendszeres szereplője a különböző rendezvényeknek, mézeskalácsai elmaradhatatlan kellékek, de emellett is számos támogatást kap az iskola a családtól.

énekterem, kádár ferenc, Békéscsaba, 20140129
A Kádár család három generációja (Galéria)

Az ünnepségen a Kádár család három generációja vett részt, az idősebb Kádár Ferenc, az énekterem névadójának unokája, Kádár Ferkó, a dédunoka, és három ükunoka. Ugyanakkor meghívták – és a meghívást el is fogadták – azok a fiatalok, akik Kádár népdaléneklési versenyt nyertek korábban, és ma már más középiskolákban folytatják tanulmányaikat.

énekterem, kádár ferenc, Békéscsaba, 20140129
Kádár Ferenc, a névadó (Galéria)

- Természetesen öröm számunkra, hogy a termet a dédnagyapámról nevezte el az iskola. Családunk Mária Terézia idején elszegényedett, így a dédapám pásztor és népzenész lett. Számos hangszeren játszott, furulyán, cimbalmon, tárogatón, nádsípon, amit ő csak náddudának nevezett. 1958-ban az elsők között kapta meg a Népművészet mestere címet. Két fesztivál őrzi a nevét, zeneszámait számos zeneiskola felvette reperoárjára – tudatta Kádár Ferenc, a dédunoka.

énekterem, kádár ferenc, Békéscsaba, 20140129
Szeleczki Erzsébet (b) és Galambosné Ivacska Hajnalka (Galéria)

Megtudtuk a rendezvényen azt is, hogy Galambosné Ivacska Hajnalka tanárnő ötlete volt, hogy a terem Kádár Ferenc nevét kapja. Ez az énektanárnő készítette fel azokat a gyerekeket is, akik az ünnepség második felében mutatták meg tehetségüket. Először azonban az idősebb Kádár Ferenc adott ízelítőt tárogató és furulya játékából, majd a család felavatta az ének szaktantermet. Ezután a Gyöngyfűzér népdalkör szólistái léptek a közönség elé, számos ismert és kevésbé ismert – többek között az Aki rám haragszik kezdetű – ének is elhangzott. Végezetül az dédapa Kádár Ferenc előadásában – hangszalagról – csendült fel az a népdal, amit az ükunoka az ünnepség nyitányaként énekelt: az Eltörött a mázas csésze kezdetű.

énekterem, kádár ferenc, Békéscsaba, 20140129
Idősebb Kádár Ferenc, az unoka tárogatón játszik (Galéria)