A fiatalember azonban nem hagyta magát. Eltökélt volt, feltétel nélkül hitt önmagában és árujában. A céget, melynek termékét árulta nem régen alapította, rövid ténykedése során szerzett sikerei és pozitív tapasztalatai megerősítették hitét. Arról nem is beszélve, hogy akkor már szinte az ország egész területén voltak partnerüzletei, ráadásul a fővárosi akciója is sikeres volt, hiszen az anyacég is szerződést kötött vele, csak Budapesten 54 boltnak volt már állandó beszállítója. Ekkor, 1988-ban, dr. Prekop Ottó már egy éve gyártott Békéscsabán pénztárkazettákat, mint a Trezor Páncélkazetta Gyártó és Forgalmazó Vállalati Gazdasági Munkaközösség egyik alapítója és tulajdonosa.

Trezor, Dr. Prekop Ottó, megyejárás, trezor, Dr. Prekop Ottó, Békéscsaba, 20140216
A legkülönbözőbb méretű és funkciójú páncélszekrények a Trezor - Liktor Zrt. békéscsabai bemutatótermében (Galéria)

- Miért volt fontos ez a bolt? Hiszen a sok vidéki partner mellett már Budapesten is megvetette a lábát?

- Presztízskérdés lett számomra ez az üzlet – válaszolta a cégalapító. - Feri bácsi ikon volt a vállalatnál. Kollégái és a központ dolgozói is őt tartották a vállalat legjobb kereskedőjének. Ezért is engedhette meg magának, hogy önállóan dönthessen arról, kik legyenek a beszállítói.

- Hogyan alakult a kapcsolatuk?

- Legelőször számomra az volt a legfontosabb, hogy egyáltalán szóba álljon velem. Kértem, hogy legalább az esélyét adja meg annak, hogy megismerkedjünk, megismerjük egymást. Nagy nehezen belement. Sikerült tárgyalnom vele, és megkötöttük az első üzletet is.

Trezor, Dr. Prekop Ottó, trezor, Dr. Prekop Ottó
Teszt1: lángol az irattartó
- Mi történt utána?

- Nagyon szépen alakult a kapcsolatunk. Ebben az időben még én szállítottam az árut a boltokba. A szállításnál nagyon ügyeltem a határidőkre, itthon a gyártásnál pedig a minőségre. Tudtam, csak akkor tarthatom meg ügyfeleimet, ha kiszámítható és megbízható vagyok. Kapcsolatunk Feri bácsival is folyamatos lett, később mindig kávéval várt és ez kijárt utánam a munkatársaimnak is. Végül pedig egy évben egyszer kötelező volt meglátogatnom, mert, ha nem tettem volna, felmondta volna szerződésünket. Jó üzleti és emberi kapcsolatba kerültünk. Büszke voltam rá, hogy bevett beszállítói közé. Egyébként ő is pontosan ugyanazt a kiszolgálást kapta tőlünk, mint bármelyik másik ügyfelünk.

- Mit jelent ez?

- Mi biztonságtechnikával foglalkozunk a kezdetektől fogva. Egy szegmensével a gazdaságnak, ahol a termékeknek nem lehet, nincsenek minőségi fokozatai.

- Ezt hogyan értsük?

- Úgy, hogy mi nem adhatunk ki a kezünkből semmilyen terméket, amelyik nem tökéletes. A biztonságtechnikai eszközök gyártásában csak hibátlan árut vihetünk ki a piacra. Erre utal a szlogenünk is: csak a legjobb elég jó!

- Önnek jogi diplomája van, a rendszerváltás előtt a Jamina téglagyár alkalmazottja volt. Mi vette rá arra 1987-ben, jó két évvel a rendszerváltás előtt, hogy pénzkazetták gyártásába fogjon?

- Az, hogy nem lehetett kapni.

Trezor, Dr. Prekop Ottó, trezor, Dr. Prekop Ottó
Teszt2: flextámadás az iratszekrény ellen

- Miért zavarta ez Önt annyira?

- Elmondom a történetet. Prémium kifizetés volt a cégnél, és úgy gondoltam, hogy ezt a plusz pénzt egy kazettába teszem. Ezért Békéscsabán bementem a Tanácsköztársaság útján (ma Korzó tér – a szerző) lévő vas-edény boltba, hogy veszek egy ilyen kazettát magamnak. De nem volt, sőt, az eladó szinte kinevetett, hogy minek nekem ilyen kazetta. Én meg úgy döntöttem, ha nem lehet kazettát kapni, akkor majd csinálok én kazettát, hogy lehessen kapni.

- Elég szürreális gondolat egy jogásztól?

- Nem csak jogász vagyok. Eredeti szakmám lakatos, a téglagyárban is lakatosként kezdtem el dolgozni a hetvenes években. Csak közben folyamatosan tanultam, képeztem magam, azt is meglehetősen erős ellenszélben.

- Miért?

- Azért, mert szüleim kuláknak voltak nyilvántartva, és ez az egyetemi felvételinél hátrányt jelentett. Csak negyedik nekifutásra vettek fel. Akkor sem egyből, hanem fellebbezés után. De világ életemben makacs voltam, ebben sem viselkedtem másképpen.

- Végül mikor lett meg a diplomája?

- Szegeden végeztem 1987-ben.

Trezor, Dr. Prekop Ottó, trezor, Dr. Prekop Ottó
Teszt3: nagykalapáccsal az üveg ellen
- Akkor, amikor a céget is megalapították?

- Igen, ez a két esemény egy évre esett.

- Ott tartottunk, hogy nem kapott pénzes kazettát a boltban.

- Igen. Elhatároztam, ha nincs, akkor gyártani fogok. Mezőberénybe mentem a vasipari szövetkezethez, ott kezdtük el gyártani a kazettákat.

- Mennyi pénz kellett ehhez? Hogyan indult az egész?

- A céget írd és mond 9 000 forint tőkével alapítottuk meg. Ennyi volt. Ebből gyártottuk le az első prototípusokat, vettük meg az anyagot, a festéket. A gyártást a közepes méretű kazettával kezdtük. Miután elindult a dolog, igény lett a mini kazettára, később pedig a maxi kazettára is.

- Hogyan adta el a kazettákat?

- Az elején végigjártam a kereskedőket, megmutattam mim van és mennyiért kínálom. Kitartónak, türelmesnek kellett lenni, de megérte. A rendszerváltás után azonban nagyon át kellett gondolni a követendő stratégiát.

- Miért?

- Azért, mert minden változásban volt, minden átalakult. Korábban az Áfész és a vas-edény boltokban lehetett eladni a mi dolgainkat, látszott, ezeknek nincs jövőjük. Az újak felé kellett fordulnunk nekünk is.

Trezor, Dr. Prekop Ottó, megyejárás, trezor, Dr. Prekop Ottó, Békéscsaba, 20140216
Az alapításkori garázsokat nagyon régen kinőtte már a Trezor - Liktor Zrt. Ma több új csarnokban folyik a termelés, a raktározás, a kiszállítás (Galéria)

- Kik voltak az újak?

- A nagy barkácsáruházak, az OBI volt az első partnerünk. Aztán jöttek sorban a Bricostor, a Bauhaus, a Praktiker. Ez volt akkor a jövő.

- Akkoriban nem gyártott senki ilyen fémdobozokat?

- De, Bonyhádon volt egy műhely, de ők egyéb mást is csináltak.

- Ha jól értettem az első megrendeléseket Mezőberényben gyártották le. Mikor lett meg az első önálló, saját műhelyük?

- A rendszerváltáskor alakítottuk ki az első műhelyünket a Mednyánszky utcán lévő sorházban, két garázst nyitottunk egybe. Itt már saját lakatosaink dolgoztak.

Trezor, Dr. Prekop Ottó, trezor, Dr. Prekop Ottó
Ákos Andante borozójának postaládáját is a Trezor készítette
- Mióta vannak itt, jelenlegi telephelyükön az Illésházi utcában?

- Ide 1993-ban költöztünk. Akkor már komoly termékpalettánk volt, egyre több szakemberre volt szükségünk.

- Ma hányféle terméket gyártanak?

- Mennyit is gyártunk, fiam? – kérdezte fiától. Dr. Prekop Tamás egyből tudta a választ.

- Jelenleg körülbelül 300 féle termékünk van – válaszolta a szintén jogász végzettségű fiú, aki a cégnél már főállásban dolgozik. – Az alaptermékekhez képest jelentősen kibővült a termékpaletta.

- Ön mióta van benne a cégben?

- Igazából születésemtől kezdve – válaszolta Prekop Tamás, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. – Egészen kisgyermekkorom óta apa mindenhová magával vitt, én pedig, ahogyan növekedtem, úgy ismerkedtem meg azzal, amivel foglalkozunk. Ott voltam a műhelyben, néztem mit csinálnak a mesterek, mindig is érdekelt a dolog.

- Teljesen természetes volt, hogy tanulmányai befejezése után a családi vállalkozásban fog dolgozni?

- Nekem igen, egyértelmű volt. Idén fogok szakvizsgázni, ügyvéd leszek. Az egyetem után egy békéscsabai ügyvédi irodában voltam ügyvédbojtár, lejárt a három év. Már itt dolgozom a cégnél.

- Hogyan épül fel ma a cég?

- Ma alapvetően három lábon áll a Trezort Zrt. Értéktároló gyártás, objektumok őrzés-védelme és a távfelügyelet. Ilyen komplex biztonságtechnikai cég jelenleg nincs másik Magyarországon.

- A cég bevételei hogyan oszlanak meg a három egység között?

- Az értéktárolók gyártása ötven, az őrzés-védelem harminc, a távfelügyelet húsz százalékát hozza bevételeinknek.

Trezor, Dr. Prekop Ottó, megyejárás, trezor, Dr. Prekop Ottó, Békéscsaba, 20140216
Dr. Prekop Tamás már a családi vállalkozásban dolgozik, a fejlesztésekért és a marketing feladatokért felel (Galéria)

- Azt tudjuk, hogy az értéktárolók gyártása a pénzkazettákkal kezdődött. Mivel, mikkel egészült ki?

- Továbbra is gyártjuk alaptermékeinket, a klasszikus fémtárolókat, melyek száma folyamatosan bővült. Postaláda, irattartó szekrény, öltözőszekrény, gyógyszertároló, kulcstároló, pénzkazetták. Gyártunk mindenféle egyedi kialakítású széfet és páncélszekrényt, egyedi termékeket, trafik trezorokat, mindent, amire igény van. Mobilt, kicsit, nagyot, padlóba, falba építhetőt, olyanokat melyek önálló bútorként is megállják a helyüket. Gyártunk fegyvertárolókat, bárszekrényeket, ékszertárolókat is. Ebben a szegmensben termékkínálatunk egyedülálló Európában.

- Ez nyilván azt is jelenti, hogy exportra is termelnek.

- Így van, sőt. Ma már vevőink nagyobb része külföldi.

- Mely országokkal állnak kapcsolatban?

- Minden velünk határos országban, továbbá Németországban, Svájcban, Franciaországban is vannak partnereink, megrendelőink.

Trezor, Dr. Prekop Ottó, trezor, Dr. Prekop Ottó
Páncélszekrény
- Velük hogyan találkoztak, hogyan veszik fel, hogyan tartják a kapcsolatot?

-  Az internet világában ez egyre egyszerűbb. Ám a személyes kapcsolatot semmi sem tudja helyettesíteni, ezért természetesen ott vagyunk minden olyan szakmai napon, kiállításon és vásáron, ahol a szakmában dolgozók találkoznak egymással. Egy hónapon belül egy hazai és egy nemzetközi kiállításon is részt veszünk.

- Hová mennek?

- Most február 13-16 között kiállítunk Budapesten, a Hungexpo területén megrendezésre kerülő FeHoVa, a Fegyver, Horgász, Vadász kiállításon, ahová a Kárpát-medence horgászait, vadászait és természetbarátait várják. Március elején, 7-e és 10-e között pedig Németországban, Nürnbergben, Európa egyik legnagyobb szakkiállításán állítunk ki.

- Ön milyen területet visz a cégen belül?

- Én a fejlesztésekkel és a marketinggel foglalkozom, tartom a kapcsolatot az egyedi megrendelőkkel, egyéb partnereinkkel.

- Nem nagyon jellemző a mai világban, hogy a fiúk továbbviszik apáik vállalkozását. Önöknél miért alakult így? – fordultam ismét dr. Prekop Ottóhoz.

- Ezt teljesen tudatosan alakítottam így – magyarázta a családfő. – Azt szerettem volna, hogy a vállalkozás a család tulajdonába maradjon. Tamást egészen kicsi korától magammal hoztam az üzembe, később jött velem tárgyalni, itt élt közöttünk, szinte észre se vette, és belenőtt a vállalkozásba. Egyre jobban belejön a napi munkába is.

Trezor, Dr. Prekop Ottó, trezor, Dr. Prekop Ottó
Fegyvertároló
- A felesége is aktívan részt vesz a cég ügyeinek intézésében?

- Igen, vele is együtt dolgozunk, együtt járunk tárgyalásokra, megbeszéljük a döntéseinket. Ezért is zártkörű részvénytársaság a cég, mert csak a család tagjai vannak benne. Így látom biztosítottnak a családom jelenét és jövőjét is. Az is jellemző ránk, hogy hitel nélkül gazdálkodunk. Fejlesztéseinket mindig bevételeinkből finanszíroztuk, nem vettünk fel kölcsönt soha sem, s ez így lesz ezután is. A kamatok, amivel a bankok dolgoznak, kitermelhetetlenek, ezért választottuk ezt az utat. Ezt a hosszan tartó válságot is csak úgy tudjuk átvészelni, hogy kézben tartjuk a dolgainkat.

A Trezor név Békéscsabán az átlagemberek számára akkor vált igazán ismertté, amikor a közintézményekben, bankokban, gyárakban, üzemekben megjelentek a biztonsági őrök. A kilencvenes évek elején a legtöbb helyen – szinte mindenhol, ahol a városban bevezették – Trezor felirat virított az őrök ruháján. De például összesen 13 kolbászfesztiválon vigyázott a cég a rendre.

Dr. Prekop Ottó már a multi szakcégek megjelenése előtt érzékelte, hogy mi fog történni és már akkor szervezte biztonsági őr csapatát, amikor még senki sem. Nem csak megszervezte az embereket, hanem ki is képezte őket, úgy, hogy saját tananyagot állított össze a jogszabályok alapján. A könyvből összesen 39 példányt csináltak, kizárólag a cég dolgozói számára. Romániában viszont hivatalosan is tananyag lett a könyv, lefordították román nyelvre, ott az ő könyve alapján képezik ki a biztonsági őröket. A gyártás mellé felvett biztonságtechnikai szolgáltatások, az őrzés–védelem és a távfelügyelet Prekop Ottó szerint logikus, elkerülhetetlen lépés volt a cég életében. Ezzel a komplex ajánlattal Európában is egyedülálló vállalkozásuk az európai biztonsági technikai piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Akik minden nemzetközi és hazai specifikációval rendelkeznek, amire ezen a piacon szükség van. Minden termékük minősített, minden vonatkozó előírásnak kiválóan megfelelnek. Pontosan tudják többek között azt is, mi a különbség a trezor, a széf és a páncélszekrény között...

Trezor, Dr. Prekop Ottó, megyejárás, trezor, Dr. Prekop Ottó, Békéscsaba, 20140216
A cég minden tanúsítvánnyal rendelkezik, amire csak szüksége van, szüksége lehet speciális termékeinek gyártásához. Nem véletlen tehát, hogy Európa legtöbbországába szállít a Trezor Zrt. (Galéria)

TREZOR: univerzális elnevezés az egész világon. Arany és ékszertárolás, majd pénztárolás céljára szolgált. Már a Kr. előtti időkből is vannak feljegyzések. Nagy, nehéz vasalatokkal ellátott, mozdíthatatlan láda, saját belső trükkös zárakkal, lakatokkal, vagy rejtett helyiség ugyanilyen vasalt ajtóval (kis-kincstár).

PÁNCÉLSZEKRÉNY: acéllemezekből készült szekrény, speciális biztonsági zárszerkezettel és zárral készül. Súlya több száz kilogrammtól a több tonnáig terjed. Szigorú nemzetközi normák szabályozzák, milyen ellenállást kell, biztosítson behatolás ellen, ki gyárthatja, milyen körülmények között.

SZÉF: Kisebb értékek tárolására szolgáló erősített vas doboz mely falba is szerelhető, egyszerű szabályok szerint előállítható. Lehet komoly minősítés szerint dupla fallal is készíteni, de nem ez a jellemző.

 

A megyejárást támogatta:

Mesterház, logó, Békéscsaba, 20130331