2004. február 27: Ezen a napon vette fel a békéscsabai kereskedelmi iskola a Zwack József nevet. A pénteki ünnepség tehát nem pontosan a tíz éves jubileum napján volt, viszont 2004-ben február 27-e éppen péntekre esett, csakúgy, mint most február 28.

Mikulán Róbert
Mikulán Róbert (Galéria)

Mikulán Róbert intézményvezető visszaemlékezett: „23 évvel ezelőtt az intézmény szeretett volna nevet változtatni. Mindenképpen olyan ember nevét szerette volna felvenni az iskola, akinek az életpályája, munkássága tükrözi az itteni munkát, és a diákok fel tudnak rá nézni. Ezért vette fel az intézmény a Zwack József nevet."

Hozzátette: Ajándékba kaptunk a mai napon egy Zwack ereklyét, Zwack József mappáját. A mappához egy bizonyos hét számjegyű támogatás is jár, melyet az iskola infrastruktúrájára fordítunk.

Zwack Sándor
Zwack Sándor (Galéria)

– Büszke volt apukám, amikor megtudta, hogy Zwack József nevét szeretné felvenni az iskola. Zwack József az én ükapám volt, és édesapám a kezdetektől fogva támogatta a felvetést. Amikor erre járt apukám, akkor mindig meglátogatta az iskolát. Zárásként a diákoknak csak annyit mondanék, hogy dolgozzanak szorgalmasan, szívvel, mert ez az egyik legfontosabb része az életüknek, amiben most vannak – jelentette ki Zwack Sándor, a névadó ükunokája.

Keri, Zwack József
Az iskolában rendezett ünnepséget több kulturális program is színesítette. Hallhattuk a Trefort Ágoston fiúkórus produkcióját, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola fellépőit valamint táncprodukciót is láthattak a diákok, meghívottak.

Czégény Gyula tankerületi igazgató elmondta, hogy a Békés megyei szakképzés megérdemli, hogy több figyelmet fordítsanak rá. Kónya István, Békés Megye Képviselő-testületének alelnöke azt mondta, hogy a megyének is megtiszteltetés, hogy Zwack Sándor részt vett az eseményen. Álláspontja szerint jó lenne, ha a jövőben Békés megyében több nagy múltú cég telepedne le.

Az iskolában a Zwack név egy minőségi garanciát jelent. A diákok a városi, megyei és az országos rendezvényeken is képviselik a sulit. Az iskola vezetése büszke a Zwack névre, vagy ahogy ők fogalmaznak: A név kötelez!