Hangos zene, sürgölődő diákok, szájtátva bámészkodó érdeklődők, kattogó fényképezőgépek fogadták azokat, akik szombaton a „Keri"- be látogattak. Vendéglátós napot tartottak az iskolában, amivel azt is megmutatták, mennyire sokszínű ez a terület: megfér benne a művészet, a tudomány, a humor és az emberi kultúra szinte minden dimenziója.

Czégény Gyula, Zwack iskola, Békéscsaba, 20140308
Czégény Gyula
- Fontosak ezek a szakmai napok, amikor az iskola találkozik a külvilággal, és a rendezvény lehetőséget kínál bepillantani az itteni életbe, a diákok megmutatják tudásukat, ügyességüket. A remekművek magukért beszélnek – tudatta Czégény Gyula, a KLIK Békéscsabai Tankerületének igazgatója.

Akik végigsétáltak a termeken, ahol a versenyzők a „versenymunkákat" kiállították, megbizonyosodhattak arról, hogy valóban határtalan kreativitásra, művészi érzékre, ötletekre, szépérzékre van szükségük a sikeres alkotáshoz.

Aradszky Ila, Zwack iskola, Békéscsaba, 20140308
Aradszky Ila
- A rendezvény a diákokért van, lehetőség a bemutatkozásra, motivációjuk erősítése. Ez már a hatodik ilyen versenyünk, három szakmában vetélkednek a végzősök: pincér, szakács és cukrász kategóriában – közölte Aradszky Ila munkaközösség vezető.

A pincérek díszasztalt terítettek, két témából választhattak. Vagy gálavacsorára készültek, és a békés megyei /gasztronómiai/ fesztiválokat jelenítették meg a hungaricumok figyelembe vételével, konkrét rendezvényre vonatkoztatva, vagy egy díszvacsorára készítettek asztalt az iskola Zwack József névfelvételének 10. évfordulója alkalmából. Minden tanuló részére 100x100 cm-es éttermi asztalt vagy 125 cm-es kerek asztalt és székeket biztosítottak.

Díszasztal, Zwack iskola, Békéscsaba, 20140308
Csodás asztalok készültek (Galéria)

A cukrászok dísztortát készítettek. Ők is két feladat között dönthettek, vagy egy 20 szeletes dísztortát kreáltak szabadon választott témában, vagy szortimentet készítettek (bonbon, minyon vagy igényes édes teasütemények látványos elrendezésben) lehetőség szerint üveg, fém, tükör tálcán elhelyezve.

Dísztorta, Zwack iskola, Békéscsaba, 20140308
A torták már a szemnek is finomak voltak (Galéria)

A legnehezebb feladatuk talán a szakácsoknak volt, akik a korábbi évekkel ellentétben nem hidegtálak bemutatásával remekeltek, hanem élőmunkában mutatták meg tudásukat. A feladat megoldásában két szakácstanuló csapatot alkotva vett részt, nekik a megadott nyersanyagkosár tartalmából egy legalább háromfogásos ételsort - saját kreativitásuknak, fantáziájuknak megfelelően szabadon - kellett 5 adagban elkészíteni.

Szakács, Zwack iskola, Békéscsaba, 20140308
A szakácsok élőmunkában vetélkedtek (Galéria)

- Fontos, hogy a diákok megmutassák, mit tanultak az iskolában és a gyakorlóhelyen, és a munkáltatójuknak is fontos, hogy jól szerepeljen a diák. A díszmunka nehéz, de az élőmunka jelzi az igazi tudást – mondta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke, szakmai társelnöke, a Mintamenza Program szakmai vezetője.

Prohászka Béla, Zwack iskola, Békéscsaba, 20140308
Prohászka Béla
A gyakorlati helyet biztosító munkáltató neve is megjelenik a tanuló neve mellett, így ők is megmutatkoznak, fémjelzik magukat, és a diák sikere egyben az ő sikerük is.

- A rendezvény neve: VI. Báthori Gyula Gasztronómiai Emlékverseny. Báthori Gyula 1965-ben szerezte meg szakács képesítését, és egész életét a szakmának áldozta. Nemzedékek sorát nevelte fel, tanította meg a szakmára. Meghatározó személy volt a szakácsszakma számára, méltó példakép mindenki előtt. A versennyel lehetőséget kívánunk teremteni felnőttek és tanulók számára, hogy ezzel az alkalommal is emlékezzünk Báthori Gyulára, egy kiváló kollégára, chefre és tanítómesterre, aki sok fiatalt nevelt szakmánknak – tudatta Benkóné Dudás Piroska, az iskola igazgatója.

Benkóné Dudás Piroska, Zwack iskola, Békéscsaba, 20140308
Benkóné Dudás Piroska
Hozzátette: a szervezők szándéka nem csak a méltó megemlékezés, hanem az is, hogy az elmúlt évekhez hasonló színvonalas szakmai bemutatót rendezzünk, melyből valamennyien tanulni tudunk.

- Ugyanakkor a rendezvény a beiskolázást is segíti, az érdeklődőknek bemutatjuk a szakmát, és megláthatják, hová lehet eljutni. A mostani versenyen részt vesznek török, francia és finn vendégek, akik az Erasmus és Leonardo programok keretében tartózkodnak itt. Mindhárom nemzet bemutatja konyháját, a franciák és a finnek pedig versengenek is egymással – közölte Mikulán Róbert, a BÉKSZI intézményvezetője.

Mikulán Róbert, Zwack iskola, Békéscsaba, 20140308
Mikulán Róbert
Elmondta azt is, diákjaik mennyire sikeresek a különböző hazai és nemzetközi versenyeken, ahol mindig az élvonalban szerepelnek. A szakmunkástanulók közismereti versenyére a Dél-alföldi régióból például 70 diák jutott be, közülük 25 „tiszkes", 11 a Kós Károly, 7 a Trefort Ágoston és 7 a Zwack József tagiskola tanulója. Az esemény pedig nem csak a diákok megmérettetését szolgálja, de a duális képzésnek köszönhetően a gyakorlati hely is bemutatkozik, együtt jelenik meg a tanuló és a külső vállalkozás.

A nap nem csak a versenyről szólt, hanem a szórakozásról is. Számtalan érdekességgel várta az iskola az érdeklődőket, akik között több régi diákot is felfedezhetett a szemfüles nézelődő. Néhány a nap programjából: a végzős szakács, cukrász, pincér tanulók díszmunka-bemutatója mellett mixer bemutató, artisztika-, karamell bemutató, borlovag előadás, fodrász-kozmetika szolgáltatás, török-francia-finn gasztronómia bemutatása a külföldi vendégek előadásában, Zwackafé Keri-diákbár, és fellépett a KERI-TÉS zenekar.

Zwack iskola, Zwack iskola, Békéscsaba, 20140308
Egész nap nyüzsgött az iskola (Galéria)

A mostani vetélkedőn 36 pincér, 17 cukrász és 18 szakács versengett egymással. Az eredmény pedig ez lett:

Pincérek közül:

1. helyezett: Préda Viktória
2. helyezett: Egeresi Tibor
3. helyezett: Fehér György

Különdíjasak: Szabó Bence, Cser Brigitta, Fias Katalin, Opauszki Fruzsina, Fábián Mónika, Hajdu Anita, Bánfi Brigitta.

Szakácsok közül:

1. helyezett: Klapka Gergő-Kiss Mihály
2. helyezett: Knyihár Zsuzsanna-Kocsis Ildikó
3. helyezett: Szólik Tamás-Takács János

Különdíjasak: Juhos Károly - Runa Dániel, Tar Viktória - Tobai Tímea, Rózsa András - Nagy Tamás.

Cukrászok közül:

1. helyezett: Árgyelán Alexandra
2. helyezett: Böde Enikő
3. helyezett: Győri Szilvia

Különdíjasak: Obsuszt Gerda, Hankó Szilvia, Szabó Brigitta.