A Vese Világnapját 2006 óta minden évben március második csütörtökén tartják. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen kulcsszerepük van a veséknek az egészségben, illetve, hogy visszaszorítsa a vesebetegségeket és annak szövődményeit. Évről évre más-más témát Vese, kórház
jelölnek ki a nyílt nap fő üzenetének, idén a vesék öregedése következtében kialakuló krónikus vesebetegség áll a középpontban.

A kor előrehaladtával a vesék méreganyag eltávolító és folyadék kiválasztó képessége természetes módon is fokozatosan csökken, de ezen túl minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy ez kóros mértékűvé válik, és orvosi kezelést igényel.

Vesebetegségről akkor beszélünk, ha a veseszövet, valamilyen okból károsodik. Az esetek többségében részben gyógyítható, és a veseműködés helyreállhat. Ha a vesebetegség nem javul, az állapot tartóssá válik, akkor már krónikus vesebetegség kialakulásáról beszélünk. Amikor a vese már nem tudja ellátni eredetei feladatát, azt hívjuk veseelégtelenségnek – tudtuk meg a Békéscsabai Dialízisközpontban.

Nem meglepő módon a krónikus vesebetegség kialakulásának leggyakoribb oka olyan népbetegségek, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, valamint a kettő együttes megjelenése. Ezek mellett egyre növekszik a gyógyszerek, főleg a fájdalomcsillapítók korlátlan használata okozta vesebetegségek száma.

Vese, kórház

– Békés megyében a Békéscsabai és a Gyulai Dialízisközpont látja el a megye vesepótló kezelésre szoruló felnőtt betegeit. Dialízisközpontjainkban napjainkban több mint 240 vesebeteg számára biztosítunk dialízist, akik minden másnap jönnek hozzánk kezelésre. A dialízis kezeléssel a betegek életben tarthatóak, de gyógyulást és teljes körű rehabilitációt csak a vesetranszplantáció hozhat számukra. Kevesen tudják, hogy ez a lehetőség csak a betegek 15-16 százalékának adatik meg – mondta dr. Tóth Eszter a B. Braun Avitum Hungary Vese világnap, Békéscsaba, 20130314
Dr. Tóth Eszter
Zrt. gyulai és békéscsabai dialízisközpontoknak orvosigazgatója.

Szűréssel azonban könnyedén megállapítható a vesebetegség. Mivel veséink az évek során velünk öregszenek, ezért a korai felismerés érdekében a vesefunkciók rendszeres szűrése alapvető fontosságú. A vesebetegség megállapításához elegendő lehet egy vérvétel, és egy vizeletvizsgálat eredményének alapos kiértékelése.

Vannak olyan tényezők, melyekkel a vesebetegség kialakulásának kockázatát csökkenteni tudjuk. Fontos, hogy tartsuk magunkat fitten, aktívan, rendszeresen ellenőrizzük a vércukorszintünket és vérnyomásunkat. Vigyázzunk testsúlyunkra, étkezzünk egészségesen, minden nap megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be, főleg vizet. Kerülni kell a rendszeres vény nélküli gyógyszerek használatát.