A csapatok bemutatása után Petri Miklós a mérkőzések hangja tónust váltott és ünnepélyes hangon így szólt: - 2014. április 05-én ünnepli 60. születésnapját Csulik Pálné Bozó Éva, valamint ikertestvére Bozó Zoltán a békéscsabai csapatsportok nagy szurkolója. Megkérem őket, hogy fáradjanak le a zsűri asztalához. Így is történt.

A meglepetés ünnepség – csak az ünnepeltek nem tudtak róla -, Éva fiának, Zsoltnak az ötlete volt, melyet teljes mellszélességgel támogatott az egyesület is.

Eubility Group Békéscsabai ENKSE – Siófok KC-Galérius Fürdő 30-27 (14-14)

NBI-es, nő bajnoki kézilabda-mérkőzés. Békéscsaba, 600 néző. V.: Medve, Nagy.

Békéscsaba: Sipeki – Csáki 4, BARJÁN 9 (5), Szögi 1, Szabó 2, GLUSICA 6, Kelemen 2. Csere: TERENYI (kapus), Gávai, Nikolajenko 1, Dombi 1, Walfisch 4. Edző: Bakó Botond.

Siófok: Pastrovics – Lukács 1, Németh, Szamoránszky 3, Léránt 5, ORBÁN 8, ERDŐS 6. Csere: Futaki, Nagy (kapus), Dajka, Varga 1, Szabadfi, Szalai 3, Deáki. Edző: Golovin Vlagyimir.

Hétméteresek: 5/4 illetve 2/0. Kiállítások: 6 illetve 4 perc.

A közönség szeretettel és folyamatos tapssal köszöntötte az ünnepelteket, körülbelül tíz perci tartott az ünneplés. De mérkőzés még ekkor sem kezdődött el, mert halottjai is voltak a csabai kézilabdának. A jelenlévők egy perces csendes felállással adóztak Varga János, Gimó (78) és Kolarovszki Mihály, Kóla (68) emlékének.

Kézilabda, Békéscsaba, 20140404
Piros melegítőben Csulikné Boző Éva, mellette szemüvegben Bozó Zoltán, a háttérben szürke felsőben Csulik Zsolt

- Pontosan 15 perc telt el a bemelegítés befejezése és a mérkőzés elkezdése között – mondta Bakó Botond, a mérkőzés végi nyilatkozatában, mikor felvetettem neki, hogy valahogy nem volt hangulata az első félidőnek.

A mérkőzést a csabaiak kezdték, de az első gólt a Siófok szerezte, amit persze kiegyenlítettek a hazaiak, de vendégek folyamatosan előnyben voltak. Szépen egyenletesen telt a mérkőzés, talán kicsit gyorsan is estek a találatok, egy gól itt, egy gól ott (13. perc: 7-7, majd 8-7). Mind a két oldalon sima, egységes hatos fal húzódott a kapuk előtt, és a siófokiaké ebben az időszakban sűrűbbnek tűnt. A csabaiak védekezése erőtlen és vérszegény volt, Orbán gyakorlatilag akkor lőtte át a falat nyolc-kilenc méterről, amikor csak akarta (20. perc 10-12). Ekkorra már Bakó Botond végrehajtotta szokásos cseréit is Barján, Szabó és Glusica helyett Nikolajenko, Dombi és Walfisch voltak a pályán és ezzel a csabai hatos fal zavaró védekezéssé alakult. Elől Walfisch hosszú kezeivel igyekezett zavart kelteni az ellenfél két oldala között. Az eredmény alakulásában annyi azért változott, hogy a félidő végéhez közeledve már a hazaiak vezettek általában (25. perc: 14-13). És történt még, hogy a poétikusan fiatal Terenyi Bianka megnyerte a szellemi párbajt a mezőny legrutinosabb játékosa, Orbán Adrienn ellen, amikor szép mozdulattal kiütette az addig nem hibázó irányító hetesét. És véget ért az első félidő.

Kézilabda, Békéscsaba, 20140404
Walfisch Mercédesz és Szögi Tímea lilában, Erdősi Ildikó és hátul féig takarva Léránt Vivien feketében

A második játékrészt ugyan a vendégek kezdték, de az első perc végén már két gól volt a hazaiak előnye (31. perc 16-14), ráadásul a villámkezdést fergeteges folytatás követte. Bakó Botond teljesen megnyitotta a csabai hatos falat, a zavaróban védekező Walfisch mellett a jobb kettes Tarján Bianka is szinte emberfogó feladatot kapott azzal, hogy mindenképpen a kilencesen kívül kell találkoznia a mindenkori balátlövővel, legyen az Orbán vagy Léránt, vagy bárki más. A védekezésváltás sokkolta az ellenfelet, gyakorlatilag minden támadásukban hibáztak – rossz passz, technikai hiba, kaput sem találó lövés -, és ezért megbűnhődtek.  Lerohanás és indításgólokkal növelték a lilák előnyüket szinte pillanatok alatt öt gólra (36. perc: 19-14). Majd csak ezután lőtték első góljukat a siófokiak ebben a félidőben. A magabiztosra hízott előnyt magabiztosan is tartották a hazaiak, bár a vendégek is kezdték kiheverni az félidő első perceiben beszedett gólok hatását, a mérkőzés utazósebességre váltott, most már mind a két oldalon felváltva estek a gólok (46. perc: 24-19). Sőt! Egy perccel később már 25-19 volt az eredményjelzőn – és mégsem volt még vége a mérkőzésnek. Gávai Szonja mindössze egy percet töltött el a pályán, amikor egy buta szabálytalanság miatt kiállították. Ez a két perces hazai hátrány három vendéggólt eredményezett (49. perc: 25-22). És ekkor a Siófok ráérzett a lehetőségre, miután a Békéscsaba hat gólos előnyénél nem volt képes bevinni a megrendítő, a találkozót végleg eldöntő találatokat (57. perc: 27-26). Terenyi időközben megint túljárt a félidő végére újra magára találó Orbán eszén, hiszen utolsó, közeli átlövését két kézzel ütötte ki a kapu jobb oldala elől. Ennek ellenére a következő támadásukat mégis góllal fejezték be a vendégek, és ezzel gyakorlatilag meccslabdához jutottak (60. perc: 28-27). A csabaiak középkezdése után félpályás emberfogást kezdeményeztek, de elszámolták magukat, Csáki jobb szélen ziccerbe került, és bár szorongatták, szemtelen góllal fejezte be az akciót (29-27). A hátralévő 28 másodperc kevésnek tűnt ahhoz, hogy a vendégek két gól lőhessenek, ezért a közönség vastapsba kezdett, és már ünnepelte csapatát. Ezért aztán Walfisch Mercédesz megélhette azt, hogy saját térfeléről indulva, közeledve Futaki kapuja felé, pályafutásának minden futólépését vastapssal jutalmazta a közönség. És amikor a kilences vonalhoz érve felugrott, majd a levegőben megtett lövő csel után bevágta a ziccert, egyetlen hangrobbanásban tört ki a csarnok, még a játékvezető hármas sípszava sem hallatszott. (Megjegyzés: a Siófok a középkezdés után tizenöt másodperccel eladta a labdát, így alakulhatott ki a helyzet.)

Bakó Botond: - Látszott, hogy hosszú szünet után ez volt az első mérkőzés. Hullámzó volt a játék, nagyon sok hiba volt mind a két oldalon, miközben nagyon szép jelenteket is láthattunk. Terenyi Bianka ihletett állapotban védett.

Golovin Vlagyimir: - A második félidő első öt percében buktuk el a mérkőzést!