Különleges nap volt a péntek, pontosabban annak estéje. A Jókai színház elé igyekeztünk, de nem csak mi, hanem még nagyon sokan mások is. Mindannyian egy olyan program részesei kívántunk lenni, ami egy évben csak egyszer van, de hosszú hónapokig gondolunk rá és azokra, akikről, akiknek szól. Az autizmus világapját ünnepeltük.

A kezdéshez képest korán érkeztünk, de mégsem az elsők között, az indulás előtt egy órával már közel 200-an álldogáltak a téren. És egyre csak jöttek az emberek. Ki gitárral a kézben, ki anélkül. Végül 80 gitáros, és több mint 500 fős közönség gyűlt össze, talán nem túlzunk, ha azt állítjuk, ekkora gitárzenekar és ekkora kórus nem ünnepelt együtt még sosem.

A Színház előtti tér este fél nyolckor már szinte zsúfolásig megtelt, mindenki arra a pillanatra várt, amikor végre felgyulladnak a fények, amik virtuálisan kékre színezik a színház épületét. Lassan besötétedett, csak a színház előtti tábortűz lángjai világítottak és néhány köztéri lámpa, amikor Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója a mikrofonhoz lépett.

Színház, világítson kékben, Békéscsaba, 20140405
Fekete Péter (Galéria)

- A színház nagyszínpadán épp egy új darab próbái folynak, az Ibsen Stúdiószínházban most ért véget egy előadás, itt, a színház előtt pedig hatalmas tömeg fogad. Jó érzés tudni, hogy ennyien megmozdultak a hívó szóra, és eljöttek, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre. Azokra a társainkra, akik épp olyan értékű emberek, mint mi, csak ők sokkal nehezebben élnek – kezdte köszöntőjét Fekete Péter.

Az ENSZ egy 2007-es határozatával nyilvánította április 2-át az autizmus napjává azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra, ami felmérések szerint minden századik kisgyermek életét befolyásolja, ami tízmilliókat érint a világon. Hazánkban csaknem százezer, Békéscsabán 600 autista fiatal és kevésbé fiatal éli nem könnyű mindennapjait. Egy évvel később még csak Amerikában, majd egyre több országban ragyogott kékben egy-egy középület.

Színház, világítson kékben, Békéscsaba, 20140405
Ragyogjon kékben - a színház (Galéria)

Magyarország a Ragyogjon kékben elnevezésű kezdeményezéshez 2010-ben csatlakozott, akkor csak a Parlament kapott különleges megvilágítást, majd évről-évre egyre több város követte a példát. Az AUT-Pont Alapítvány már negyedszer szervezte meg Békéscsabán az autizmus világnapi programot. 2011-ben a Jókai színház, 2012-ben a Városháza, tavaly és idén újra a színház épülete borult kékbe. Nem öncélú és egyedüli a kezdeményezés, hiszen április 2-án és ahhoz közeli időpontokban ország és világszerte világítanak meg kék fénnyel egy-egy emblematikus épületet.

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség eredete ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják – olvashatjuk az autizmusról a szakkönyvekben. Fekete Péter azonban kiemelte, hogy mindezek magyarázatok egy emberi viselkedésre, nekünk azonban nem magyarázatokra van szükségünk, hanem egy olyan együttélés feltételeit kell megkeresnünk és megteremtenünk, amiben az autizmussal élők biztonságban érzik magukat, mi pedig – ha ők igénylik – segíteni tudunk nekik.

Színház, világítson kékben, Békéscsaba, 20140405
Vigyük magunkkal a fényt (Galéria)

- Azt a kék fényt, ami most felvillan, magunkkal kell vinnünk, el kell raktároznunk a mindennapokban, hogy ne csak ezen a napon emlékezzünk az autizmussal élőkre, hanem az év minden napján, és az év minden napján segítsünk nekik – mondta az igazgató.

Majd Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere, Fekete Péter és Szántó Tamás, az AUT-Pont Alapítvány ügyvezetője közösen megnyomták azt a gombot, ami működésbe hozta a színház épületét kék fénnyel megvilágító reflektorokat.

Színház, világítson kékben, Békéscsaba, 20140405
Egy pillanat alatt kékre festették a színházat (Galéria)

Mindezek után „léptek színpadra" a gitárosok, nyolcvan önkéntes „zenész" – a legfiatalabb 9, a legidősebb 83 éves - csapott a húrokba, és kezdte meg nem mindennapi koncertjét. Felcsendültek Koncz Zsuzsa, Zorán, LGT, az Illés Zenekar dalai, sőt, egy Republic szám is helyet kapott a repertoárban. Mindeközben a közönség tagjai közül egyre többen csatlakoztak az énekléshez, egész hangzatos koncert formálódott. Majd a zenélést rövid időre megszakítva csoportkép készült a megjelentekről ragyogjunk kékben szlogennel, miközben mindannyian bekapcsolt mobiltelefonjaikat az ég felé tartották.

Színház, világítson kékben, Békéscsaba, 20140405
Kortalan gitározás (Galéria)

A közös zenélés majd egy órán át tartott, de a gitárosok lelkesedését és a közönség kedvét látva tarthatott volna sokkal tovább, hiszen nem igazán akaródzott abbahagyni senkinek sem a gitáros-énekes pénteket. Sokan még hazafelé is énekelték: ...jöjj kedvesem, gyere, mond el mit érzel, az élet nem lányregény...

Színház, világítson kékben, Békéscsaba, 20140405
80 gitáros és 500 fős közönség (Galéria)