Jó kis fricska volt a Békéscsabai Jókai Színház kezdeményezte egy napos versolvasás azon kétkedők számára, akik azt gondolják, hogy a ma emberének már nincs akkora igénye kultúrára, irodalomra, versre, mint a néhány évtizeddel ezelőtt élteknek. Sikeres volt a versmaraton. Annak ellenére, hogy harmadszor rendezték meg, a lelkesedés nem hogy alábbhagyna, inkább élénkül.

Versmaraton, Békéscsaba, 20140411
Egy ifjú verselő

Nem egyszerű egy ilyen programot összeállítani, hiszen csak a jelentkezők száma biztos, és az, hogy ki, hány alkotást szeretne elmondani. De hogy ezek milyen hosszúak, vagy éppen ki milyen tempóban mond verset, az változó. Ezért fordulhatott elő, hogy volt egy-két verselő, aki nem fért bele a 24 órába, ilyen sokan jelentkeztek verset mondani.

- A rekordok éve az idei, mondhatni egy 24 órás csoda volt a mögöttünk álló nap. 504 verselő közel ezer költeményt mondott el. Sokan vettek részt hallgatóként is az eseményen, megmozgattuk Békéscsabát, Békés megyét. A Jókai színház művészei 60 Shakerpeare szonettet mondtak el. Éjjel 7,5 órán keresztül a Színitanház 29 hallgatója tartotta a frontot, és verseltek egymás után, a színpad technikusok hajnal fél öttől reggel hatig olvasták a költeményeket – tudtuk meg Seregi Zoltántól, a Békéscsabai Jókai Színház igazgató helyettesétől.

Versmaraton, Békéscsaba, 20140411
Seregi Zoltán: rekordok születtek idén

A verselés nagy élmény azok számára, akik a színpadon állva olvassák a költeményeket, de élmény azok számára is, akik hallgatják. A legkitartóbb versnemalvó idén díjat is kapott, Egriné Köteles Anna szinte az egész programon részt vett. Nem verselt, hallgatott.

Versmaraton
Farkas Zoltán (j) versel, miközben jeltolmács fordít

A versfolyamot Liszi Melinda, a színház színművésze kezdte, őt követte Seregi Zoltán, majd Kiss Tibor alpolgármester. Az eseményt pedig Farkas Zoltán zárta, aki amellett, hogy unokahúgát és unokaöccsét is verselésre invitálta, két költeményt is elmondott, méghozzá Juhász Gyulától A békekötésre címűt (a mondanivalója miatt) és Gyökössy Endrétől (ő szeghalmi) a Csodák csodája, ember címűt.

Versmaraton, Békéscsaba, 20140411
Kiss Tibor az első órában verselt

Végül, miután a gongszó lezárta a versfolyamot, Balázs Csongorral közösen énekelték el a résztvevők a Kertész leszek, fát nevelek kezdetű József Attila verset, amit sokan Koncz Zsuzsa előadásában ismernek. Ezúttal az Ibsen Házban csendült fel a megzenésített vers, miközben Csongor gitáron kísérte a rögtönzött kórust.

- Mindenkinek kívánom a virágot, aki itt volt, aki részt vett, aki verselt, aki hallgatott. Jövőre ismét találkozunk! – búcsúzott Seregi Zoltán.